Zzp’er opgelet: je kunt nu kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een loopbaanadviseur

Ben jij zzp’er en 18 jaar of ouder? Sinds 1 augustus 2020 kan je door het kabinet gratis gebruik maken van een loopbaanadviseur. Heel erg fijn als jij je wil blijven ontwikkelen en wil kijken waar er kansen liggen op de arbeidsmarkt. Onder het persoonlijk ontwikkeladvies vallen onder andere een aantal individuele sessies en het maken van een arbeidsscan.

Daar wil je vast meer over weten.

Persoonlijk ontwikkeladvies voor zzp’ers

Het persoonlijk ontwikkeladvies is een tijdelijke subsidieregeling (dus wacht niet te lang!) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De reden voor deze subsidie is dat de arbeidsmarkt door de coronacrisis onwijs is veranderd. Veel zzp’ers hebben te maken gehad met klappen in hun inkomen.

Aangezien het nog niet duidelijk hoe lang dit ‘nieuwe normaal’ blijft duren, wil het kabinet mensen helpen door kosteloos loopbaanontwikkeling bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur aan te bieden. Jezelf blijven ontwikkelen is namelijk altijd belangrijk, maar wordt in deze tijd nog eens extra duidelijk.

Wat kun je verwachten van het ontwikkeladvies traject?

Het ontwikkeladvies traject bestaat uit een aantal sessies met een loopbaanadviseur, op basis van een aantal gemaakte testen, waaronder de arbeidsscan. Die laatst genoemde test is een hulpmiddel om jouw arbeidsmarktpositie in kaart te brengen.

Eigenlijk geef je in dit korte traject antwoord op de vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Je leert waar er kansen liggen, waar jij je nog in kunt ontwikkelen, maar ook hoe je jouw werk leuk kunt houden. Of je het nou zwaar hebt door de coronacrisis of niet: dit is voor iedereen waardevol.

Waar kun je een gekwalificeerde loopbaanadviseur vinden?

Je bent helemaal vrij om zelf een loopbaanadviseur te vinden. Dat is wel zo fijn: zo kan je iemand vinden die helemaal op jou en jouw ambities aansluit. Er zijn wel voorwaarden: de loopbaanadviseur moet de juiste opleiding hebben gedaan en voldoende werkervaring hebben. Je kunt van tevoren vragen of de loopbaanadviseur meedoet aan ‘NL Leert door’, zodat je weet dat hij of zij geschikt is.

Vind je het lastig om een gekwalificeerde loopbaanadviseur te vinden? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadt aan om op de volgende websites gebruik te maken van de zoekmachine:

  • Noloc: de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches met een kwaliteitskeurmerk.
  • Career Management Institute (CMI): met een CMI-certificering laat een loopbaanprofessional duidelijk zien dat hij of zij vakbekwaam is.
  • OVAL: de brancheorganisatie van loopbaanbedrijven met een kwaliteitskeurmerk.

Loopbaanadviseur gevonden, en dan?

Als je tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd bent, kun je heel gemakkelijk gebruik maken van het onwikkeladvies. Als je een loopbaanadviseur hebt gevonden, maak je een afspraak. That’s it, eigenlijk, want de loopbaanadviseur regelt administratie en vraagt de subsidie aan.

Good to know: wacht niet te lang met de knoop doorhakken of je graag ontwikkeladvies wil. Per 1 augustus 2020 is er een budget van 14 miljoen euro voor 20.000 ontwikkeladviezen. De einddatum van de subsidieregeling is 31 december 2020, maar dat kan ook eerder zijn als de subsidie ‘op’ is.

Meer informatie over het persoonlijk ontwikkeladvies? Check dan de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hoe Werkt Nederland.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zzp’er opgelet: je kunt nu kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een loopbaanadviseur
Sluiten