Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 apr 2019

Hoe lang heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Als vrouw heb je recht op zwangerschapsverlof én bevallingsverlof. Ook als je zelfstandig bent of een uitkering ontvangt. Hoeveel weken heb je hier recht op? En wat gebeurt er als je baby vroeger of later dan de uitgerekende bevallingsdatum wordt geboren?

Zwangerschapsverlof berekenen

Je hebt in totaal recht op minstens zestien weken verlof, waarvan er meestal zes zwangerschapsverlof zijn en tien bevallingsverlof. Het verlof gaat in principe zes werken voor je uitgerekende datum in. Je kunt er ook voor kiezen om vijf of vier weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan. Je hebt dan nog steeds recht op zestien weken verlof, dus die week of weken mag je optellen bij je bevallingsverlof.

Voorbeeld: als je in plaats van zes weken, vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof gaat, dan heb je na de geboorte nog recht op twaalf weken bevallingsverlof.

Wat als je baby te vroeg wordt geboren?

Je hebt altijd recht op zestien weken verlof, ook als de baby te vroeg is geboren. De dagen dat je zwangersverlof korter duurde dan zes weken, tel je op bij je bevallingsverlof.

Voorbeeld: als je zes weken voor de uitgerekende datum stopt met werken, maar je baby twee weken te vroeg wordt geboren, mag je die twee weken bij de tien weken bevallingsverlof optellen. 

Wat als je baby te laat wordt geboren?

Heb je als je baby te laat wordt geboren, opeens minder tijd om met je kleintje door te brengen? Gelukkig niet. Als je baby later wordt geboren dan de uitgerekende datum, wordt de totale verlofperiode langer dan zestien weken. De dagen tussen de uitgerekende datum en de daadwerkelijke bevalling tel je namelijk op bij de zestien weken.

Voorbeeld: als je zes weken zwangerschapsverlof opneemt en de baby een week later dan de uitgerekende datum geboren wordt, heb je daarna nog gewoon tien weken bevallingsverlof. In totaal heb je dan zeventien weken verlof.

Bevallingsverlof in delen opnemen

Je kunt er sinds 1 januari 2015 voor kiezen om het laatste deel van je bevallingsverlof in delen op te nemen. Je bespreekt dit uiteraard wel met je werkgever, maar in principe mag hij of zij dit niet weigeren. Uiterlijk drie weken na je bevalling moet je dit aanvragen bij je baas. Binnen twee weken dient hij of zij dit goed te keuren. Alleen als het bedrijf in ernstige problemen zou komen, mag je verzoek afgekeurd worden.

Is je verzoek goedgekeurd? Het deel van je bevallingsverlof dat overblijft na zes weken na je bevallingsdatum mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal dertig weken.

Voorbeeld: je bent zes weken voor je uitgerekende datum gestopt met werken en de baby is ook daadwerkelijk op die datum geboren. Dan mag je de laatste vier weken aan bevallingsverlof gespreid opnemen over een periode van dertig weken.

Minder salaris tijdens zwangerschapsverlof?

Hoe zit het eigenlijk met je salaris tijdens je zwangerschapsverlof? Tijdens je gehele verlof krijg je honderd procent van je salaris uitbetaald door het UWV. Vaak merk je trouwens helemaal geen verschil, omdat dit meestal gewoon via je werkgever verloopt. Je verlof heeft verder geen invloed op de opbouw van je vakantiedagen, dit loopt gewoon door.

Zelfstandig of ZZP’er?

Werk je als zelfstandige? Gelukkig hoef je dan geen klap te krijgen in je inkomsten tijdens je zwangerschap en daarna. Je hebt dan namelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (ZEZ-regeling). Vraag deze zelf aan bij het UWV.

Lees ook: Een drieling opvoeden én je eigen bedrijf runnen? Korien rockt het en vertelt hoe

Heb je een uitkering?

Ook als je op dit moment werkloos bent en een WW-uitkering, Ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, heb je recht op verlof. Vraag acht weken voor je uitgerekende bevallingsdatum verlof aan bij het UWV en ontvang een zwangerschapsuitkering.

Meer lezen over werken tijdens en na de zwangerschap

Rijksoverheid

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe lang heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof?
Sluiten