Redactie
Redactie Solliciteren 30 jan 2021

Zonder juiste opleiding toch je droombaan bemachtigen? Zo doe je dat!

De één vindt direct na de studie een droombaan, anderen realiseren zich pas later dat ze met hun opleiding een andere weg hadden moeten inslaan. Gelukkig is het nooit te laat om toch voor die droombaan te gaan, ook zonder de juiste opleiding. Beschik je niet over de juiste diploma’s? Laat je niet afschrikken, dit betekent niet gelijk dat je niet in aanmerking komt. Tegenwoordig zijn HR-specialisten getraind om buiten de standaard te denken.

Recruitmentspecialist YoungCapital helpt je op weg met een handig stappenplan.

Stap 1: Bedenk hoe jouw droombaan eruitziet

Allereerst is het belangrijk om voor ogen te hebben wat jouw droombaan is. Stel je voor welke functie dit moet zijn en bij welk bedrijf je zou willen werken. Beeld je in wat jouw perfecte werkdag inhoudt en welke taken daarbij horen. Ga dan op zoek naar soortgelijke vacatures.

Want wat veel mensen zich niet realiseren is dat een functieomschrijving in feite een omgekeerde CV is. Een functieomschrijving beschikt vaak ook over de benodigde soft en hard skills. Soft skills zijn de competenties waarover je moet beschikken bij een functie, zoals bijvoorbeeld analytisch vermogen of oplossingsgerichtheid. Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt bij een functie, bijvoorbeeld designskills of marketingkennis. Bedenk welke skills jij nodig hebt voor je droombaan. Vaak kun je deze ook zonder opleiding onder de knie krijgen.

Ook kun je informatie vragen aan mensen die jouw droombaan al hebben. Vind iemand met jouw droomfunctie op LinkedIn en trek je stoute schoenen aan. LinkedIn is gebouwd om te netwerken, dus stuur die persoon een berichtje en stel de volgende vragen: wat raad je me aan om te doen om jouw functie te krijgen zonder ervaring? En: welke skills in de functieomschrijving zijn het belangrijkst voor jouw functie? De antwoorden hierop zullen je helpen bij stap 2.

Stap 2: Verbeter je skills en verzamel kennis over het vakgebied

Je weet nu welke skills belangrijk zijn voor jouw droombaan. Nu kan het echte werk van start gaan, het is tijd om te werken aan je skills. Dit proces vergt tijd en inzet, maar zal op termijn haar vruchten afwerpen. Een studie is niet de enige manier om kennis te verzamelen over de branche of het vakgebied waarin jouw droombaan zich bevindt.

Er zijn veel boeken, cursussen en (online) trainingen waarin je de skills kan leren die je nodigt hebt. Misschien krijg je er wel een certificaat bij? Perfect om toe te voegen aan je CV! Zo bieden Google en Hubspot zelfs gratis cursussen. Heb je meteen wat te doen tijdens tijdens de lockdown.

Stap 3: Doe relevante ervaring op en gebruik je netwerk

Je hebt nieuwe kennis opgedaan en gewerkt aan je skills. Het is tijd voor het leukste gedeelte, namelijk echte ervaring opdoen. Je eigen netwerk is een van de meeste effectieve manieren om aan een functie of opdracht te komen. Zet een bericht op LinkedIn of vraag aan je connecties of ze je in contact kunnen brengen met mensen die werkzaam zijn binnen het vakgebied waarin je wilt werken.

Ook kun je lokale organisaties benaderen om ze te helpen met hun werkzaamheden of creëer een profiel op een freelanceplatform. Op deze manier kun je laagdrempelig ervaring opdoen voor jouw droombaan. Kijk nu terug naar de functieomschrijving in stap 1, als het goed is heb je nu de juiste skills en ervaring om te solliciteren voor je droombaan! En vergeet vooral stap 4 niet:

Stap 4: Doorzetten!

De laatste tip is de allerbelangrijkste, namelijk: doorzetten! Tijdens de zoektocht naar jouw droombaan (zeker zonder de juiste opleiding) krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met afwijzing. Laat je hierdoor niet onzeker worden, maar raap jezelf bij elkaar en ga zelfverzekerd en enthousiast richting de volgende sollicitatie of opdracht.

Van een afwijzing kan je veel leren; vraag waarom je op dit moment niet geschikt bent. Hier kun je aan werken voor je volgende sollicitatie. Daarnaast waarderen werkgevers doorzettingsvermogen. Weer een nieuwe reden waarom jij zo geschikt bent voor jouw droombaan!

Wil je meer leuke tips lezen over de zoektocht naar jouw droombaan? Kijk dan op de website van YoungCapital.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zonder juiste opleiding toch je droombaan bemachtigen? Zo doe je dat!
Sluiten