Doei Google: deze alternatieve zoekmachine plant bomen terwijl jij zoekt

Of je nu dingen moet opzoeken voor je studie of werk, of omdat je zelf gewoon iets wil weten: Google is your best friend. De zoekmachine is niet meer weg te denken uit ons leven – maar zijn de wereld en je privacy ook wel zo blij met die ‘beste vriend’? Als je wat research doet (met Google, bijvoorbeeld) leer je al snel dat er betere alternatieven zijn. Zoals Ecosia, de zoekmachine die bomen plant om de wereld beter te maken.

Zoekmachine Ecosia werkt precies zoals elke zoekmachine die je gewend bent: je typt iets in en met de snelheid van het licht verschijnt er een antwoord (of, je weet wel, tienduizend) op je beeldscherm. Het bedrijf maakt gebruik van Microsofts software Bing, met eigen algoritmes.

Toch is er wel degelijk een verschil met andere zoekmachines. Ecosia gebruikt haar winst uit advertenties namelijk om bomen te planten.

Zoekmachine Ecosia plant bomen voor een betere wereld

Het bedrijf verdient gemiddeld ongeveer een halve cent per zoekopdracht, door mensen die op advertenties klikken. Een boom planten kost 22 cent, dus kunnen ze ongeveer per 45 zoekopdrachten één nieuwe boom planten. Dat komt neer op een boom per seconde. Inmiddels zijn er dan ook meer dan 50 miljoen bomen geplant, die per zoekopdracht ongeveer 1 kg CO2 uit de lucht halen. Ecosia plant bomen in meer dan 15 landen (waaronder Peru, Brazilië, Indonesië en Spanje), in samenwerking met lokale partners.

Lees ook: Daan Ubachs van duurzaam fashion-merk Unrobe: “Als ondernemer ga je meerdere keren per dag op je bek”

Bomen kunnen op grote schaal dus CO2-uitstoot neutraliseren, maar ze hebben nog veel meer voordelen. Ze worden bijvoorbeeld geplaatst op plekken met veel biodiversiteit: veel verschillende planten en dieren die vaak ook nergens anders leven. Daardoor worden die soorten minder bedreigd.

Bovendien zijn extra bomen goed voor boeren, omdat de grond er vruchtbaarder van wordt en minder erodeert. Betere landbouwgrond (en daardoor meer eten én inkomen) kan klimaatmigratie voorkomen.

Transparantie en privacy

Maar er zijn ook andere manieren waarop Ecosia de wereld wil verbeteren. Naast dat hun eigen servers op hernieuwbare energie draaien, waardoor ze zelf ‘meer dan 100 procent’ CO2-neutraal zijn, worden in de zoekresultaten bijvoorbeeld websites met een duurzame werkwijze of doelstelling gemarkeerd met een groen blaadje.

Lees ook: Duurzaam ondernemen: RotterZwam kweekt paddenstoelen op koffiedik

Daarnaast wil het bedrijf zo transparant mogelijk zijn: zo publiceert het maandelijks zijn financiële verslagen, zodat iedereen kan zien waar het inkomen uit zoekopdrachten naartoe gaat. Bovendien staat privacy er hoog in het vaandel. Je gegevens worden bijvoorbeeld niet aan adverteerders verkocht, en al je zoekopdrachten worden binnen een week geanonimiseerd. Wel zo fijn als je geheime plannen hebt om als powervrouw de wereld te veroveren. 😉

Je kunt Ecosia als standaard zoekmachine instellen via de site.

Reageer op artikel:
Doei Google: deze alternatieve zoekmachine plant bomen terwijl jij zoekt
Sluiten