Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Freelancen 13 april 2019

Zo vind je jouw allereerste klanten als freelancer

Met vlinders in je buik loop je het gebouw van de Kamer van Koophandel uit. Tijd voor taart: je bent een freelancer! Naast blijdschap voel je toch ook spanning. Zal je genoeg geld gaan verdienen? Zal je makkelijk opdrachten vinden? En hoe vind je nou je eerste klanten?

Het is doodnormaal dat die vragen in je hoofd rondspoken, dat heeft iedereen. Er zijn verschillende manieren om je allereerste klanten als freelancer te vinden:

Je netwerk

Vraag tien freelancers hoe ze aan hun eerste opdracht zijn gekomen en negen zullen er waarschijnlijk ‘mijn netwerk’ antwoorden. Onze allerbeste tip is dan ook: schuif niet onder stoelen of banken dat je freelancer bent geworden. Je bent trots dat je deze stap neemt en dat mag de wereld weten ook!

Daarnaast heeft het aankondigen een groot voordeel: iedereen weet vanaf dat moment dat ze je in kunnen huren. Als het goed is, weten de mensen die je kennen namelijk ook dat jij niet vies bent van hard werken én weten ze hoeveel kennis jij wel niet hebt.

Je vorige werkgever

Een vorige werkgever is ook een veelvoorkomende eerste klant. Als jij bepaalde kennis hebt, kan het zelfs voorkomen dat je vorige werkgever zelf vraagt of je niet een klus voor hem of haar kunt doen. Maar als dat niet zo is, zou je het zelf kunnen voorstellen. Stuur ook zeker de werkgevers dáárvoor een mailtje.

Bedrijven contacteren

Je kunt natuurlijk ook zelf bedrijven een mail sturen. Even een heads up: je gaat heel veel afwijzingen krijgen. En dan bedoelen we niet alleen: ‘Nee, sorry’ mailtjes, maar ook helemaal geen reactie. Dat betekent niet dat je het niet kunt proberen. Wil je bijvoorbeeld teksten gaan schrijven en ben je fan van een website? Stuur dan gewoon een mail. You never know!

Lees ook: De 5 grote voordelen van ZZP’er worden

Facebook-groepen

Er bestaan best veel Facebook-groepen die je een handje kunnen helpen bij het vinden van opdrachten. Check bijvoorbeeld eens Ambitieuze Meisjes, Young Creators Group, Business Babes NL en The New Business Movement.

Let op: het is hier niet de bedoeling om jezelf ongegeneerd te gaan promoten. Dat is vaak tegen de regels van zo’n groep en zorgt ervoor dat je uit de groep wordt verwijderd. Zorg dat je anderen helpt met hun vragen en actief bent in de groep. Vaak worden hier ook oproepjes geplaatst. Dan kun je jezelf natuurlijk wel handig promoten.

Freelance marktplaatsen

Als je gaat Googelen naar ‘freelance opdrachten’ zal je al snel op een freelance marktplaats terechtkomen. Hier staan vaak veel opdrachten, maar meestal moet je wel een bedrag betalen om je te kunnen inschrijven. We schreven eerder al welke freelance marktplaatsen er zijn en of ze je tijd en geld wel waard zijn.

Die eerste klant is soms lastig zonder portfolio, maar let maar op: je vindt ‘m écht.

Verder lezen over freelancen

Reageer op artikel:
Zo vind je jouw allereerste klanten als freelancer
Sluiten