Zo zorg je ervoor dat je werk niet langer je identiteit bepaalt

Hoe stel jij jezelf voor aan anderen? De kans is groot dat je na je naam en leeftijd meteen begint over het werk dat je doet. We hebben geen werk, we zíjn ons werk. Waar we ons brood mee verdienen vormt een groot deel van onze identiteit. En daarmee vergeten we weleens dat we veel meer zijn dan dat.

Hoe zorg je ervoor dat je werk niet langer je identiteit bepaalt? En waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan?

Vroeg geleerd is oud gedaan

Al vroeg leren we dat werken een onderdeel van onze identiteit hoort te zijn, als volwassenen ons om de haverklap vragen wat we later willen worden. Ons leven bestaat eigenlijk uit drie delen: de tijd dat we opgroeien, naar school gaan en klaargestoomd worden voor ons werk. De tijd dat we werken. En ten slotte de periode dat we klaar zijn met werken.

Werken moet. Om je huur te kunnen betalen, brood op de plank te krijgen en rekeningen te betalen. Het moet van de overheid, de maatschappij en onze ouders. Maar ons werk betekent veel meer voor ons dan alleen een manier om geen droog brood te hoeven eten.

Je werk onderscheidt je van anderen

Het rechtvaardigt ons bestaan en geeft ons nut, lezen we in het Parool. Het is een manier om ons van anderen te onderscheiden en het is dan ook niet toevallig dat werkloze mensen in de Westerse samenleving (die vooral draait om werk) de ongelukkigste en ongezondste mensen zijn.

Ergens is het ook niet heel gek dat we ons werk zoveel van onze identiteit laten bepalen. De karaktereigenschappen en skills die je hebt, bepalen uiteindelijk wat voor baan we hebben. Zo schreef ik zelf al verhaaltjes toen ik nog op de basisschool zat. Daarnaast spenderen we een groot deel van ons leven op ons werk, 40 uur per week om precies te zijn. Het is logisch dat ons werk ons daardoor verandert en impact heeft op wie we zijn.

Lees ook: Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

Gevolgen voor de gezondheid

Goed, werk is een onderdeel van onze identiteit. Dat hoeft niet erg te zijn, totdat we vergeten dat we veel meer zijn dan alleen wat we doen en ons alleen focussen op werk. Als je te veel werkt en te hard, heeft dat ernstige gevolgen voor de gezondheid, maar alsnog wordt het verheerlijkt in de maatschappij. Hoe harder je werkt en hoe meer uren je maakt, hoe succesvoller je zal zijn, is de gedachte. Een gedachte die overigens niet waar is.

Hoe zorg je er nou voor dat je de andere onderdelen van wie je bent niet laat onderschuiven? Zoek een hobby, of dat nou tekenen, fotograferen of sieraden maken is, waarover je niets mag posten op social media en waarvan je jezelf verbiedt er een side hustle van te maken. Je zal zien dat je er dan het meeste plezier uithaalt.

Ga je op vakantie? Pak naast boeken over je vakgebied of zelfhulpboeken juist ook fictionele boeken in, waardoor je pas écht kan ontspannen. En vraagt iemand je of je je wil voorstellen? Vertel dan echt iets over je identiteit en niet alleen wat je doet.

Ik ben Tessa, 24 jaar en ik houd van fotograferen, reizen, speciaalbiertjes drinken en verhalen vertellen. Wie ben jij?

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je werk niet langer je identiteit bepaalt
Sluiten