Zo bemachtig je een baan waar toekomst in zit: 3 gouden tips

Wil het (nog) niet lukken met de zoektocht naar een nieuwe baan? No worries. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans van slagen heel groot te maken.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Juist in deze tijd liggen er genoeg kansen. Nu we voorlopig nog veel aan huis zijn gebonden en je sociale leven waarschijnlijk op een lager pitje staat, hou je meer tijd over om jezelf te ontwikkelen richting een nieuwe baan. En dat is goed nieuws.

Tip 1: Investeer in jezelf

Niemand wordt vrolijk van dagenlang het internet afstruinen naar vacatures. Dat hoeft ook niet: je kunt je tijd veel nuttiger besteden. Investeer in jezelf! Dit is het ideale moment om jezelf te gaan bijspijkeren in skills die je altijd al had willen leren of nodig hebt voor de kansrijke baan van jouw dromen, maar misschien nog niet genoeg beheerst.

Microsoft en LinkedIn hebben vorig jaar de handen ineengeslagen en een nieuw platform opgezet waarop je – helemaal gratis! – allerlei beroepsgerichte trainingen kunt volgen. Sommige trainingen hebben het karakter van een volwaardige cursus en duren tot wel 30 uur. Solliciteer je nu vaak op functies waarvoor je eigenlijk nét wat vaardigheden tekortkomt? Dan kun je op dit platform verschillende trajecten online doorlopen om jezelf daarin te trainen en bijbehorende certificaten te halen.

Mis je bepaalde kennis over computerprogramma’s zoals Microsoft Teams, Power BI of ontwerpprogramma’s? Of heb je juist behoefte om aan je soft skills te werken, die je helpen om beter samen te werken of te solliciteren? In verschillende online trajecten leer je stap voor stap hoe het werkt. Voor een aantal beroepen kun je zelfs specifieke vaardigheden aanleren én een certificaat halen om meer kans te maken op jouw droombaan. Kijk, dat is je tijd nuttig besteden.

Tip 2: Richt je op de juiste baan

Het zal je misschien verbazen, maar over het algemeen is de vraag naar werknemers groter dan het aanbod. Dat klinkt gek als je het gevoel hebt dat je bij vacatures naar een speld in een hooiberg zoekt. Zeker in deze snel veranderende wereld waarin de banen van vandaag niet per se de banen van morgen zijn. Werk in het Vooruitzicht heeft een lijst gemaakt van de 10 meest toekomstrijke banen: banen waar de komende decennia zeker vraag naar blijft.

Misschien sluit een kansrijk beroep als software developer, project manager of graphic designer aan bij jouw talent en ambitie, maar mis je sommige vaardigheden. Misschien denk je daardoor dat je niet geschikt bent voor een functie en sla je bepaalde vacatures nu over. Zonde, want het kan goed zijn dat je met een aantal cursussen of online leertrajecten ineens wél gekwalificeerd bent. Dan is het een goed idee om jezelf daarin te gaan trainen.

Ook fijn: nadat je een training op Werk in het Vooruitzicht hebt voltooid, krijg je een badge. Met die badge koppelt LinkedIn jouw profiel aan openstaande vacatures die aansluiten op je skills. Dat scheelt veel zoekwerk en zo kun je direct op openstaande functies solliciteren. Twijfel je nog wat bij jou past of overweeg je een carrièreswitch? Dan kan de beroepskeuzetest uitkomst bieden.

Tip 3: Maak geen sollicitatiemissers

Misschien een open deur, maar het zal je verbazen hoeveel mensen klassieke sollicitatiefouten maken. Maak jij ze niet, dan heb je al heel wat strepen voor op je concurrent! Te laat komen, jezelf niet inlezen in het bedrijf, liegen over je ervaring: doe het niet.

Hoe het dan wel moet? Solliciteren kun je leren! Op Werk in het Vooruitzicht vind je trainingen waarin je leert hoe je een blijvende indruk maakt op je gesprekspartner, hoe je bij videosollicitaties toch je lichaamstaal inzet en hoe je meer uit LinkedIn haalt. Maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je moet onderhandelen en welke soft skills belangrijk zijn voor werkgevers.

Het fijne is dat deze vorm van bijscholing heel laagdrempelig is. Je maakt meer kans op een nieuwe baan én het is waardevol voor de lange termijn vanwege de certificaten en opgedane kennis. Met wat extra aandacht vind je niet alleen de baan van je dromen, maar maak je de kans aanzienlijk groter dat je ‘m binnen gaat slepen. Benut je tijd dus goed!

In samenwerking met Werk in het Vooruitzicht

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo bemachtig je een baan waar toekomst in zit: 3 gouden tips
Sluiten