Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 14 mrt 2019

Kom maar door met die karaoke: zingen met collega’s is goed tegen de stress

Soms heb je weleens zo’n dag. Alles gaat fout, nét voor die grote deadline. Er zijn op dat moment veel dingen die je dan kunt doen: yoga op de wc, planten neerzetten of even een blokje om, bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt nu dat je ook zingen met je collega’s aan dat rijtje kan toevoegen.

Eerder onderzoek liet al zien dat zingen met een groep de lichamelijke en geestelijke gezondheid kan verbeteren. Daarom keken de Britse onderzoekers wat zingen met collega’s doet met je werkstress.

Veel minder stress

“Deelnemers bleken zich minder gestrest over hun werk te voelen als ze in een koor zongen op hun werkplek”, vertelt onderzoekster Joanna Foster. Gemiddeld zagen de onderzoekers een vermindering van 96 procent (!) als het ging om werkgerelateerde stress.

Dit vind je misschien ook interessant: Wat nou als we niet te veel werken, maar te weinig opladen?

Meer sociale steun

Dat was niet het enige voordeel: de deelnemers voelden zich meer verbonden met hun collega’s. Ze ondervonden meer steun uit het koor dan welke andere sociale interactie op het werk dan ook. De onderzoekers zagen een vermindering van 86 procent bij hun gevoelens van sociale isolatie.

Bedrijven doen er volgens de onderzoekers goed aan om personeel aan te moedigen om samen te gaan zingen. Het is leuk, gratis en heeft bovenstaande voordelen. Oké, eerlijk is eerlijk: het onderzoek werd maar onder 58 mensen gehouden en de kwestie moet dus eigenlijk nog beter onderzocht worden.

Wij zeggen: proberen kan nooit kwaad toch? Bij ons op werk hebben we in ieder geval al overwogen om een vergaderruimte om te toveren in een standaard karaoke-ruimte.

Meer lezen over stress

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kom maar door met die karaoke: zingen met collega’s is goed tegen de stress
Sluiten