Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 28 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben je ziek? Blijf dan echt thuis!

Je kent het wel: je staat op met een warm hoofd en je voelt een keelontsteking opkomen. Je bent ziek. Hoewel je je overduidelijk niet lekker voelt, plaats je jezelf voor een dilemma: naar het werk gaan of niet? Ons advies: NIET.

Als je ziek bent smeekt je lichaam om thuis te blijven, en het liefst kom je de hele dag al slapend door. Jammer dat zo’n duidelijk signaal van je lichaam vaak genegeerd wordt door een stem die zegt: Ga toch maar naar het werk. Ze kunnen je daar niet missen, en het valt heus wel mee met je gezondheid.

Schuldgevoel bij ziekte

Blijkbaar voelen we ons erg schuldig wanneer we niet naar het werk komen. Dat komt omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van de organisatie, en dat is mooi. Maar besef ook dat je bedrijf heus niet op een faillissement afstevent doordat jij je enkele dagen afwezig meldt.

Integendeel zelfs, want het is zowel beter voor jezelf als voor je organisatie om thuis te blijven, en dit is waarom:

Langer genezen

Door je naar het werk te slepen, geef je je lichaam geen kans om te genezen. Het genezingsproces wordt dus uitgesteld, en dit maakt dat je langer ziek zal zijn én dat je energielevels langer op een laag pitje blijven. Niet ideaal dus in termen van productiviteit op het werk.

De cijfers: zieke werknemers kosten de organisatie tien keer meer dan afwezige werknemers.

Aansteken van collega’s

Je steekt andere mensen aan met je ziekte, en dit is echt zo. Zodra we ons gezicht aanraken, komen er ziektebacteriën op onze handen te zitten die we vervolgens verspreiden via het kantoormateriaal of deurklinken. Ook wanneer je niest, hoest, praat of lacht worden schadelijke pathogenen verspreid via de lucht.

De cijfers: gemiddeld worden er één of twee collega’s besmet elke keer als een ziek persoon naar het werk komt.

Dus, het is een kunst om goed voor jezelf te zorgen en om je schuldgevoel achterwege te laten. Je verdient het écht om een keertje uit te zieken, zonder dat je je moet bezighouden met je werk. Tips nodig om je baas in te lichten over je afwezigheid? Onlangs beschreven we hoe je je professioneel ziek kan melden op je werk.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Ben je ziek? Blijf dan echt thuis!
Sluiten