Waarom je tijd voor zelfreflectie moet maken

In ons leven lijkt het tegenwoordig alleen nog maar te draaien om ‘bezig’ zijn. Hoe drukker, hoe beter toch? Nee. Meestal leven we zo gehaast dat we geen tijd nemen om even niks te doen en te reflecteren. En dit gebeurt niet zonder gevolgen. Doordat we zo gehaast leven, weten we soms niet meer waar de tijd nou eigenlijk gebleven is.

Misschien herken je het wel. Je bent aan het werk, tussendoor moet je nog even boodschappen halen, een was draaien, koken, afwassen, je serie kijken en voor je het weet is de dag eigenlijk alweer voorbij en heb je geen moment even niets gedaan. Gelukkig is er een manier om meer grip op de tijd te krijgen. Namelijk door zelfreflectie. Maar hoe maak je hier tijd voor als je het gevoel hebt dat je niet eens tijd hebt om je vloer te stofzuigen?

Zelfreflectie: wat is het nou eigenlijk?

Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om stil te staan bij hoe je handelt en functioneert, welke keuzes je maakt, over welke vaardigheden je beschikt en hoe dat voelt. Over jezelf reflecteren is niet makkelijk. Je moet kritisch naar jezelf kijken. Je ontdekt waar je grenzen én mogelijkheden liggen om het maximale uit jezelf te kunnen halen.

Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

De voordelen van zelfreflectie

Er is trouwens ook bewezen dat zelfreflectie goed voor ons is. Een paar van deze punten hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Reflecteren maakt ons positiever (en zelfverzekerder)
  • Reflecteren geeft rust in je hoofd
  • Reflecteren zorgt ervoor dat de lessen die we leren ook echt eigen zijn

Steeds meer werkenden ervaren tegenwoordig een burn-out. Ook zitten er mensen thuis door oververmoeidheid. Dit kan zo niet langer. Giada Di Stefano deed onderzoek naar het effect van zelfreflectie op de werkvloer en ook de Britten deden zo’n onderzoek. De uitkomst: de groep die tijdens het reizen van en naar werk nadacht over wat hun dag geslaagd zou maken, voelde zich gelukkiger, productiever en minder opgebrand dan de mensen die dit niet deden.

Hoe maak ik hier tijd voor?

Het is eigenlijk onzin dat we zeggen dat we geen tijd hebben voor zelfreflectie. In Nederland spenderen we gemiddeld twee uur op een dag aan het gebruik van sociale media. Dus te weinig tijd hebben, is geen excuus meer. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar we bijna niet meer meetellen als we niet continue bezig zijn. Maar wat hebben we hier aan als het gevolg voor velen is dat ze eindigen op de bank met een burn-out?

Ook interessant: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Daarom is het belangrijk dat we per dag wat tijd besteden aan onze zelfreflectie. Dit hoeft echt niet lang te zijn. Tien minuten zijn eigenlijk al genoeg. Of je dit nou in je hoofd doet of op papier, dat maakt niet uit. Maar gun jezelf dat moment van rust. Want zowel je lichaam als je geest heeft dit nodig!

Sidenote: er is geen goed of fout bij zelfreflectie, maar door je zelfreflectie op papier te doen zorg je voor nog meer rust in je hoofd. Doe je je zelfreflectie in de ochtend? Dan start je de dag met een schone lei. Doe je het juist ‘s avonds? Dan maak je je hoofd leeg voor een goede nachtrust.

Meer lezen over je persoonlijke groei?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom je tijd voor zelfreflectie moet maken
Sluiten