Waarom de meest belangrijke relatie die met jezelf is (en hoe zelfliefde je carrière helpt)

We zijn vaak geneigd om onszelf te beoordelen op de relaties die we met anderen hebben. We voelen ons succesvol als we veel vriendinnen en een leuke relatie hebben, we vinden ons werk leuker als we het goed kunnen vinden met collega’s. Dat is natuurlijk ook hartstikke fijn, maar daardoor offeren we te vaak onszelf op om anderen een plezier te doen. Terwijl zelfliefde juist ontzettend belangrijk is, voor jezelf én je carrière.

Dit is waarom een goede relatie met jezelf de basis is voor, nou ja, alles eigenlijk.

Je gaat je realiseren dat je het waard bent om gezien te worden

Als vrouw word je aangeleerd om vooral bescheiden te zijn, niet te veel je mond open te trekken, niet te agressief te zijn en vooral niet te veel te hopen op macht. Maar waarom laten we onszelf eigenlijk zo naar beneden praten en zouden we níet streven naar een topfunctie?

Door jezelf minder te vergelijken met anderen en in plaats daarvan aan goede relatie met jezelf te werken, ga je (hopelijk) inzien dat jij het wel waard bent om ruimte in te nemen en je ideeën te verkondigen. Want dat is ook zo!

Zelfliefde zorgt voor betere relaties met anderen

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat meer compassie voor en kennis van jezelf ook zorgt voor meer tevredenheid over romantische relaties, en dat is ook onderbouwd door de wetenschap. Maar het geldt niet alleen voor relaties met een partner. Liever zijn tegen jezelf zorgt ervoor dat je minder geneigd bent je eigen behoeften ondergeschikt te maken aan die van iemand anders, en dat geldt natuurlijk net zo goed in relaties met vrienden en collega’s.

Zie het als een vicieuze cirkel: als je werkt aan de relatie met jezelf, krijg je gelijkere en waardevollere relaties met anderen, en daardoor ga je je zelf ook weer beter voelen.

Zelfvertrouwen heeft effect op je carrière

Als je een goede relatie met jezelf hebt, weet je dat je op jezelf kunt vertrouwen. En dat straal je dan ook uit! Mensen met meer zelfvertrouwen schrijven bijvoorbeeld overtuigendere sollicitatiebrieven, zijn beter in sollicitatiegesprekken voeren en zouden daardoor meer banen dan wel verantwoordelijkheden aangeboden krijgen, en kunnen bovendien beter onderhandelen over een hoger salaris, aldus Forbes.

En, ook niet onbelangrijk: als je jezelf goed kent, kun je ook beter inschatten waar je grenzen liggen en wanneer je aan de rem moet trekken als het workaholic-gedrag je even te veel wordt. Dat is lastig, maar op lange termijn wel een stuk beter voor je (mentale) gezondheid.

Meer zelfcompassie volgens de wetenschap

We horen je denken: klinkt leuk, zelfliefde en zelfcompassie. Maar eh, wat is dat eigenlijk? En hoe kom je eraan? Ook daar redt de wetenschap ons uit de brand. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zelfcompassie bestaat uit drie belangrijke componenten, schrijft Talkspace.

De eerste is lief zijn voor jezelf en geduld hebben door jezelf minder (snel) te veroordelen, bijvoorbeeld als je ergens in hebt gefaald. De tweede is om jezelf te zien als onderdeel van een groter geheel, in plaats van als geïsoleerd individu, waardoor je inziet dat je nooit alleen bent. De derde is mindfulness: negatieve gedachten toe kunnen laten, zonder ze te laten overheersen.

Nu is dat nog steeds allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het zijn in ieder geval concrete dingen waar je aan zou kunnen werken. En onthoud: zelfliefde is geen doel, het is een proces waarin je bijna ongemerkt steeds meer zult groeien. En met jou ook je carrière.

Meer lezen:

Reageer op artikel:
Waarom de meest belangrijke relatie die met jezelf is (en hoe zelfliefde je carrière helpt)
Sluiten