Heb je geen zelfdiscipline? Dan doe je het verkeerd

Zelfdiscipline lijkt maar al te vaak hét magische redmiddel voor al onze problemen. Wil je vaker sporten? Betere resultaten boeken op je werk? Gezonder gaan eten? Self discipline is the answer. Maar wat doe je als die zelfdiscipline helemaal niet lukt?

Je hebt ze vast wel al voorbij zien komen: quotes over zelfdiscipline die je zogenaamd een motivatieboost geven. “Develop self discipline. Do what needs to be done, even if you don’t want to do it”  of “Self discipline is what seperates the winners and the losers” zijn slechts een greep uit tientallen beroemde citaten.

Zelfdiscipline is een monster

Wat opvalt aan deze quotes? Het lijkt alsof zelfdiscipline een verschrikkelijk monster is dat enkel de dappersten onder ons kunnen overmeesteren. Alsof het een lastig karwei is dat zal leiden tot fantastische resultaten, op voorwaarde dat we maar niet toegeven aan onze innerlijke verlangens en driften.

Het probleem met bovenstaande visie op zelfdiscipline is dat zelfdiscipline gezien wordt als iets succesvols en dat mensen zonder zelfdiscipline het gevoel hebben dat ze falen wegens een extreem tekort aan wilskracht.

Nou, dat vinden wij best jammer. Zijn mensen zonder zelfdiscipline dan niet succesvol? Mag je dan nooit eens toegeven aan je innerlijke verlangens? Hoeft zelfdiscipline dan altijd te gaan om dingen die je niet leuk vindt?

Bekijk het eens anders

Toegegeven, zelfdiscipline leidt vaak tot positieve resultaten. Meer sporten, gezonder eten en minder tijd op social media besteden zijn dingen waar we allemaal wel baat bij hebben. Maar hoe creëren we dan een gezonde visie op zelfdiscipline zonder dat we ons als een loser voelen wanneer we weer eens een slippertje maken?

The key word is…

…zelfliefde. Bekijk het eens van een ander perspectief:

Waarom zou je jezelf naar de sportschool moeten slepen als je hoofd schreeuwt dat je op de bank wil blijven met een pot Ben & Jerry’s? Níét omdat je anders zwak bent, maar omdat je genoeg van jezelf houdt om je lichaam dat uurtje sport te gunnen.

En dit geldt voor alles. Je wéét diep vanbinnen dat sport het beste voor je is, dus geef jezelf de nodige zelfliefde en gun je lichaam een goede conditie. Ook wéét je diep vanbinnen dat roken ongezond is, dus gun je lichaam een goede gezondheid en probeer vanuit die gedachtegang je rookgedrag af te bouwen. Je wéét ook dat je je schuldig zal voelen na een afhaalmaaltijd, dus kook uit zelfliefde vaker een gezonde maaltijd omdat je jezelf gunt om je beter te voelen.

En zo krijgt zelfdiscipline al een heel andere bijklank, want dat verschrikkelijke monster wordt nu een grote brok zelfliefde die iedereen in zich heeft.

Wat met slippertjes?

En maak je eens een slippertje? Besef dan dat dit erg menselijk is en beschouw het niet als een grote flop. Uit zelfliefde mag je je lichaam ook eens verwennen, en dat betekent ook om af en toe te genieten van een portie ijs of een langere werkpauze.

Je zal zien, het werkt echt!

Dit vind je misschien ook interessant:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Heb je geen zelfdiscipline? Dan doe je het verkeerd
Sluiten