Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Met de auto op pad? 3 tips om je zekerder te voelen achter het stuur

Moet jij weleens op pad voor je werk met de auto, maar voel je je daar niet helemaal comfortabel bij? Bijvoorbeeld omdat je nog maar kort je rijbewijs hebt? Je bent niet de enige! Gelukkig is er iets aan te doen.

Misschien heb je nog maar kort je rijbewijs en daardoor nog weinig ‘vlieguren’ gemaakt. Maar het kan ook zijn dat je gewend was regelmatig de weg op te gaan, maar dat je door de pandemie bijna geen werkafspraken meer buiten de deur hebt. Logisch dat je dan een tijdje niet in de auto hebt gezeten. En als je dan weer achter het stuur moet, kun je je ineens een stuk minder zeker voelen.

Dat gevoel is heel normaal: zo’n 10 procent van de Nederlanders vindt zichzelf het afgelopen jaar minder handig geworden in het verkeer, blijkt uit onderzoek van Interpolis. Onder jongeren ligt dat getal veel hoger: 26% vindt zichzelf onhandiger in het verkeer dan vóór de pandemie. Bovendien hebben 35% van de jongeren last van stress achter het stuur, bij 42% is er sprake van een opgejaagd gevoel. Dat gevoel van onzekerheid kan grote gevolgen hebben: jonge automobilisten tot 24 jaar maken tot 7 keer meer kans op een ongeluk dan ervaren automobilisten.

Gebruik de AutoModus app

Niks is zo afleidend tijdens het rijden dan je smartphone. Maar in de auto gebruik je ‘m waarschijnlijk vaak voor je navigatie. Die inkomende piepjes en berichtjes kunnen echter een behoorlijke stoorzender zijn. In het verkeer kan dat grote gevolgen hebben: je hoeft maar heel even niet op de weg te letten om een ongeluk te veroorzaken.

De AutoModus app is een uitkomst. Met deze app kun je gewoon de navigatie blijven gebruiken, maar tegelijkertijd de niet-storen functie inschakelen. Je ontvangt dan dus geen berichten. Je kunt de AutoModus gratis downloaden en spaart vervolgens met elke 100 kilometer die je rijdt zonder je scherm aan te raken voor een goed doel dat je zelf uitkiest: KiKa, de Voedselbank of Verkeersslachtoffers Nederland.

Stap regelmatig in de auto

De belangrijkste stap om zekerder te worden in de auto, is regelmatig achter het stuur stappen. Heb je zelf geen auto? Bied ouders, vrienden of familie je dienst aan als chauffeur. Jij kan kilometers maken, terwijl zij even kunnen ontspannen.

Bijkomend voordeel is dat je niet alleen bent en dat je bijrijder altijd even met je mee kan kijken. Dat scheelt stress als je een parkeerplaats moet zoeken of als je de route moet instellen op je navigatie.

Leer anticiperen in verkeerssituaties

Hoewel je er na je behaalde rijexamen vanuit kunt gaan dat je prima kunt autorijden, leer je pas écht goed rijden als je ervaring opdoet. Dat komt omdat geen enkele verkeerssituatie hetzelfde is. Drukte, weersomstandigheden en gewijzigde routes vallen niet altijd van tevoren te voorspellen. En dat kan ervoor zorgen dat je er tegenop gaat zien om in de auto te stappen.

Met de Blikveld training van TeamAlert kun je in korte tijd leren anticiperen op allerlei verkeerssituaties. Ideaal als je een beginnende bestuurder bent! Tijdens een videotraining krijg je verschillende scenario’s te zien en leer je hoe je risico’s op de weg beter kunt inschatten.

In samenwerking met Interpolis

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Met de auto op pad? 3 tips om je zekerder te voelen achter het stuur
Sluiten