Jelle Derckx in gesprek met Zarayda Groenhart over haar definitie van succes

Wat is succes? Die definitie is voor iedereen anders. In de podcast ‘wat is succes?’ gaat Jelle Derckx op zoek naar wat succes nu precies is in deze tijd. Hij gaat in gesprek met mensen die in hun leven een andere definitie hebben gekregen van succes en onderzoekt wat die verandering triggerde.

Op Spotify luister je de verkorte versie van het gesprek (15 minuten), maar op WorkJuice mogen we het hele gesprek tussen Jelle en zijn gasten delen. En daar zitten heel wat mooie learnings in.

In de derde aflevering spreekt Jelle met Zarayda Groenhart, podcastmaker en ondernemer. Ze helpt andere ondernemers om zichtbaar te worden met video en mediatraining.

Ook interessant: 3 succesvolle vrouwen over vrouwelijk leiderschap

Hoi Zarayda, wat is jouw definitie van succes?

“Ik denk dat dit een vraag is waar je op verschillende dagen verschillende antwoorden op kan geven, afhankelijk van je gevoel. Voor mij is succes op dit moment, ten tijde van de quarantaine, heel mild zijn voor jezelf terwijl je de hoogtepunten en dieptepunten van het leven beleefd.

Kan je bevriend met jezelf blijven op de momenten dat je mega lekker gaat, maar ook op de momenten waarop je denkt ‘oh my god, wat gebeurt er?’. Daar oefen ik nu mee”.”

Is die definitie gedurende je leven veranderd?

Oh my god, jazeker! Ik heb een achtergrond bij de televisie. Mijn eerste baan bij de tv (MTV) kreeg ik omdat ik de toenmalige baas stalkte.

Ik las over haar in de krant en ik had goede ideeën voor de zender. Ik ben haar daarmee gaan stalken. En ze zei: wat moeten we doen om jou te laten ophouden? Toen zei ik: laat me één keer langskomen om m’n case te bepleiten en als je het dan niks vindt laat ik je met rust.

Toen ik daar kwam hadden we een fantastisch gesprek. Ik had gelezen dat ze een programmering gingen maken voor een nieuwe doelgroep waar ik in viel. Ik ben toen de straat op gegaan en heb leeftijdsgenoten geïnterviewd. Ik zei: ik werk eigenlijk al voor jullie, mag ik jullie ogen en oren zijn? Toen zei ze: kom het dan maar doen. Ik begon toen als assistent producer achter de schermen.

Ik ben bij BNN ook op zo’n manier binnengekomen; met een eigen idee. Ik maakte dan iets waarvan ik vond dat ze het moesten doen. Ondernemende directeuren vinden dat over het algemeen heel leuk.

Heel lang was mijn definitie van succes dus ook dat je van niets iets kon maken. Dat je van een idee iets tastbaars kon maken. Ik vond dat er geen groter succes was dan iets creëren.”

Welke drive zat daarachter?

“Het spel van hoe ver kan je komen met een idee en zelfvertrouwen. Ik was net zo gepassioneerd toen ik een assistent producer was als toen ik een presentator was.

Eén van de redenen waarom ik bij BNN wegging was omdat ik meer in de rol van presentator terecht was gekomen en minder in de rol van maker.

Terwijl dat makers-stuk mij de vrijheid gaf. Zo’n camera is een paspoort. Je kan met een camera met iedereen praten en overal naartoe. Nu ik ondernemer ben, kan ik gewoon m’n telefoon voor m’n neus plaatsen en alles vertellen wat ik wil. Dat is echt een cadeau.”

Wat heeft dat gevoel aangewakkerd in jou?

“M’n vader. Hij was een beetje een gekke grootdromer. M’n ouders zijn gescheiden en als m’n vader ons kwam ophalen om naar hem toe te gaan, reden we in de auto naar Amsterdam en plots reden we bijvoorbeeld een industrieterrein op.

Hij zei dan: kies een gebouw! En dan moest je snel iets kiezen en dan zei hij: oké, dat is je bedrijf, wat doe je daar? En dan zei ik: ik maak een tijdschrift. En dan zei die: oké goed, wat voor soort tijdschrift?

Hij oefende met ons om vrijuit te dromen. Hij was niet de perfecte vader, maar wat hij wel echt heeft meegegeven is die verwondering over wat er allemaal mogelijk is. Dat is een toffe basis om mee op te groeien.”

Wat had de meeste invloed op de verandering van jouw definitie?

“Om te beginnen was dat het overlijden van mijn vader. Hij heeft bij mij in huis gewoond en we hebben voor hem gezorgd tot hij stierf. Dat was heel bijzonder, maar ook heel intens. Je verandert erdoor, in goede zin.

Mijn nieuwsgierigheid naar wat er allemaal kan, heeft altijd de boventoon gevoerd in m’n leven. Maar toen m’n vader ziek werd ging het hier niet meer over, maar over ‘dit is het leven en het spoelt gevoelsmatig over ons heen’ en hoe deal je daarmee. En dat is een andere focus.

Als je voor iemand zorgt die kanker heeft, kom je erachter dat iets wat gister nog kon de dag daarop verdwenen kan zijn. M’n vaders vermogen om te spreken en lopen verdween heel snel, bijna over één nacht. Dan merk je dat je nergens controle over hebt.

Als je helemaal geen grip lijkt te hebben op wat er komt, is het ook heel moeilijk om te plannen en voor te bereiden. Wat er dan overblijft is – waar Ernest Hemmingway veel over schreef – hoe elegant je omgaat met de druk van het leven. En dat kan alleen als je ook lief blijft voor jezelf, wat heel moeilijk is.

“Kunnen zijn met alles wat het leven je aanbiedt, en daar mild in kunnen zijn, is mijn definitie van succes.”

Kunnen zijn met álles wat het leven je aanbiedt, en daar mild in kunnen zijn, is mijn definitie van succes. Dus een ouder die sterft waar je bijstaat, kan je daarmee zijn? En kan je dat dragen?

Maar ook: het gaat mega goed met je business, terwijl anderen in deze tijd omvallen. Kan je daarmee zijn? Super gelukkig zijn in de liefde, kan je daarmee zijn? Wat het ook is.

Sommige beginnende spirituele mensen houden nog erg vast aan dat alles positief moet zijn, maar dat is zo’n bullshit. Dat kan niet. Ga maar ‘s zitten met je doodsangst en ontdek ‘s wie je daarin bent, zonder dat je boos bent op jezelf.

Het vraagt lef om te kijken naar wie je bent als je vader overlijdt of wie je bent in de liefde of in je business. Dat is niet altijd alleen maar positief. Maar er zit waarde, kennis en informatie in die ongemakkelijke gevoelens. Leer daarmee te zijn, en dat kan alleen als je super mild bent voor jezelf.”

Is geluk genoeg om na te streven?

“Ik denk dat de zoektocht naar comfort best wel een schadelijke zoektocht kan zijn. Ik denk dat veel mensen comfort en geluk door elkaar halen.”

Wat is voor jou comfort? En wat is geluk?

“Ik voel me heel erg aangetrokken tot comfort. Comfort is voor mij the easy road.

“Het ergste voorbeeld van comfort is voorgesneden snijbonen.”

Dit is het ergste voorbeeld van comfort: voorgesneden snijbonen. Ik koop die wel ‘s. Dan gaat door m’n hoofd: ik heb het hartstikke druk maar ik wil ook gezond eten, dus dan doe ik het zo.

Terwijl ik ook van koken hou en de routine van het snijden van die snijbonen, het rustig worden en nadenken over de dag, het bezig zijn met je handen, dat is veel beter voor mijn geluk.

Ik word gelukkig van een leven waarin ik de tijd heb om m’n snijbonen te snijden. Dat betekent dat ik tijd heb voor m’n gezin en dingen die ik ook belangrijk vind naast m’n werk. Comfort is een short cut naar geluk die niet altijd goed werkt. Geluk is leven volgens je kernwaarden. Het is de korte termijn-mindset vs. wat je wilt op de lange termijn.

Je moet voor jezelf de vraag beantwoorden: doe ik dit voor m’n comfort of doe ik dit voor m’n geluk?”

Als ik zeg ‘succesvol’ aan wie denk je?

“Ken je de Amerikaanse comedian Dave Chappelle? Oh men, hij is fantastisch. Je moet ‘m meteen kijken op Netflix!

Hij heeft pasgeleden de Mark Twain award gewonnen in Amerika, een heel prestigieus gebeuren. Zijn comedy is het rauwste commentaar wat je op dit moment op de maatschappij en het leven kan hebben, verpakt in heel veel humor.

Ik vind hem succesvol omdat hij een succesvolle, recordbrekende show had op Comedy Central. Maar hij is daarvan weggelopen – en het was een 50 miljoen dollar deal – omdat het niet meer integer was.

“Hij is weggelopen van een 50 miljoen dollar deal, omdat het niet meer integer was.”

Hij is toen twaalf jaar lang onder de radar geweest en vervolgens teruggekomen met de intentie om nog eerlijker het podium te betreden. En hij is daardoor nog leuker geworden.”

Het hele gesprek beluisteren?

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Jelle Derckx in gesprek met Zarayda Groenhart over haar definitie van succes
Sluiten