Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 14 nov 2018

Waarom je wel of niet een zakelijke rekening zou moeten openen

Een zakelijke rekening openen is niet verplicht en het hebben daarvan kost natuurlijk geld. Toch zijn er een hoop voordelen van het hebben van een zakelijke bankrekening. Hieronder leggen we die voor je uit.

Het overzicht houden

Een belangrijke reden om een zakelijke bankrekening te openen, is om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden. Zeker als je besluit een boekhouder in te schakelen, is het fijn als het voor hem of haar geen wirwar aan uitgaven en inkomsten is. Jouw zakelijke transacties tussen de geboekte reisjes, de bezoekjes aan de Mac en de wekelijkse boodschappen, is gewoon niet echt handig.

Alle aankopen die je voor je bedrijf doet, zoals een boek over social media of een zakenlunch (die je dus mag aftrekken!), kun je met jouw zakelijke rekening betalen. Zo hoef je je nooit meer af te vragen of die aankoop van het nou een boek voor je onderneming was, of het laatste boek van Saskia Noort.

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers

Op de spaarrekening van je zakelijke rekening kun je makkelijk de btw die je straks weer moet betalen, bewaren. Dan kun je nooit te weinig geld hebben als het weer eens zo ver is om je aangifte te doen.

Het ziet er professioneel uit

Het ziet er voor een klant een beetje gek uit als ze het geld naar de naam van de ondernemer moeten storten, in plaats van naar de naam van het bedrijf. Dat komt over alsof je op je zolderkamertje zit te werken, terwijl je natuurlijk gewoon een professioneel bedrijf bent (zelfs als je wel echt op je zolderkamertje zit te werken).

Startersvoordeel

Bij verschillende banken (zoals bijvoorbeeld de Rabobank of ING) kun je profiteren van het startersvoordeel. Dat betekent dat je het eerste jaar niets of minder hoeft te betalen voor de rekening. Ook kun je dan korting krijgen op bankpassen en transacties.

Nadelen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is natuurlijk niet gratis. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft zo’n rekening echt niet duur te zijn. Over het algemeen kost het je gemiddeld zestig tot honderd euro per jaar. Onthoud daarbij dat de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

Het beste kun je even onderzoek doen. Welke bank past het beste bij jouw behoeftes? Op deze site kun je bijvoorbeeld heel makkelijk zakelijke rekeningen met elkaar vergelijken.

Meer lezen over geld?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom je wel of niet een zakelijke rekening zou moeten openen
Sluiten