Tessa Ham
Tessa Ham Geld 25 jan 2020

YouTuber is openhartig over hoeveel je nou écht verdient met advertenties op YouTube

Doordat veel beroemde YouTubers in kastelen van huizen wonen en in snelle auto’s rondrijden, willen we allemaal wel weten wat je nou precies met YouTube kunt verdienen. Zelfs als je geen videomaker of vlogger in spe bent, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig hoeveel je precies kunt binnenharken. Helaas doen YouTubers hier altijd een beetje geheimzinnig over. Tot nu!

YouTuber Shelby Church (ongeveer 1,5 miljoen abonnees) deelt namelijk in detail hoeveel YouTube haar heeft uitbetaald in 2019, en daar zijn heel wat leerzame inzichten uit te halen.

Hoeveel verdien je met advertenties op YouTube?

Hoe meer abonnees en views je hebt, hoe meer je op YouTube kunt verdienen, toch? Dat zou je inderdaad denken, maar Shelby kwam erachter dat dit niet het geval is. Vergeleken met 2018, had Shelby in 2019 namelijk niet veel meer abonnees. Maar ze verdiende wel ongeveer vijf keer zoveel. Hoe kan dat?

First things first: de cijfers. In 2018 verdiende ze aan advertenties ongeveer 24.000 dollar voor 11,9 miljoen views in totaal. In 2019 ligt dat bedrag veel hoger: ze verdiende ongeveer 140.000 dollar met 32 miljoen views.

Advertenties niet de enige inkomsten

Advertenties zijn niet de enige manier waarop YouTubers geld verdienen. Dat doen ze ook door gesponsorde video’s, het gebruiken van affiliate en producten die ze zelf verkopen, zoals merchandise. Hoeveel je precies kunt verdienen met gesponsorde video’s weten alleen YouTubers en de merken. Die geheimzinnigheid komt voornamelijk omdat YouTubers vaak een contract moeten tekenen, waarin ze beloven niet te vertellen hoeveel ze met de video verdienen.

Tip: eerder maakte Shelby al een video over hoeveel geld je (door advertenties) kan verdienen als je video een miljoen views haalt. Ook super interessant!

Wat heeft Shelby gedaan om zoveel meer te verdienen in 2019?

Extra fijn is dat Shelby Church in de video niet alleen de precieze bedragen laat zien die ze heeft verdiend, maar ook vertelt hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. De eerste verandering op haar account die een enorme impact heeft gehad, is dat ze haar video’s nu standaard langer dan tien minuten maakt.

Als je jouw video’s namelijk langer dan tien minuten maakt, kun je nog een advertentie toevoegen (in het midden van je video). Dat betekent meer kans dat mensen ook daadwerkelijk op een advertentie klikken. In de praktijk betekende dat voor Shelby dat ze met elke video twee keer zoveel ging verdienen als eerst.

Goed om te weten: YouTube houdt de helft van wat je verdient aan advertenties.

Viral gaan

De tweede factor waardoor Shelby beduidend meer ging verdienen, is doordat een video van haar ‘viral’ ging. Dit betekent dat je video door YouTube zelf wordt aangeraden bij gebruikers, waardoor je kijkers krijgt die je anders niet had gehad. Eén van haar video’s haalde daardoor zes miljoen views. Alleen die video al leverde haar 26.000 dollar op.

Het nadeel van deze factor is dat je nooit weet wanneer YouTube je video gaat oppikken. Helaas is daar geen geheime formule of strategie voor. Het enige wat je kan doen is kwalitatieve content maken met goede titels en thumbnails!

Lees ook: De best verdienende YouTuber ter wereld is pas 8 jaar oud

Meer views betekent niet meer geld

Bovendien is er een grote maar. Want alhoewel de video met zes miljoen views haar best bekeken video was, was dit niet de video die haar het meeste geld opleverde. Er zijn namelijk bepaalde niches die een hoge CPM (Cost Per Mille) hebben, zoals financieel gerelateerde niches.

Shelby’s video over hoe mensen geld verdienen op Amazon, was haar best verdienende video van 2019. Alhoewel hij met minder dan 2 miljoen views een stuk minder goed bekeken werd, leverde de video haar wel bijna 31.000 dollar op. Dit komt omdat de advertenties goed aansluiten bij de video. Dit waren namelijk advertenties van mensen die cursussen geven over hoe je geld kunt verdienen op Amazon.

Kosten niet meegerekend

Zoals we net al vertelden, houd je niet alles van wat je verdient. Ten eerste houdt YouTube de helft, maar dat is niet alles. Zo moet je je bedenken dat je ook geld moet uitgeven aan bijvoorbeeld lenzen en de spullen die je gebruikt in je video’s. Maar dat is nog niet de grootste kostenpost. Net als ieder ander mens die werkt voor z’n geld, zul je ook over je zuurverdiende YouTube centen belasting moeten betalen.

In Nederland zit het natuurlijk anders. Maar voor Shelby betekende dit dat ze van haar 140.000 verdiende dollars, ruim 33.000 dollar moest overmaken naar de Amerikaanse versie van de Belastingdienst.

Benieuwd geworden naar de video waarin Shelby Church nog meer de diepte in gaat over hoe ze zoveel geld heeft verdiend? Check ‘m hieronder:

Zelf ook aan de slag? Geld verdienen met YouTube, zo krijg je dat voor elkaar

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
YouTuber is openhartig over hoeveel je nou écht verdient met advertenties op YouTube
Sluiten