Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 10 jan 2019

Workation in Nederland: 5 dagen in de natuur met andere vrouwelijke ondernemers

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: workations. Vaak naar de meest zonnige plekken van de wereld. De 31-jarige Anne Neijnens uit Tilburg organiseert workations in Nederland, waar je gewoon met de auto of trein naartoe kunt. “Nederland is al zo mooi.”

Vijf dagen lang omring je je met vrouwelijke ondernemers en volg je masterminds, workshops en geniet je van de natuur om je heen. Een programma is er niet. “De mooiste dingen gebeuren als we niet werken.” We vroegen Anne wat we van haar workation kunnen verwachten.

Wie is Anne Neijnens?

“Ik heb een videobedrijf gehad, maar daar ben ik een paar jaar geleden mee gestopt toen ik een burn-out kreeg. Na mijn herstel ging ik in loondienst werken, maar het ondernemen kriebelde toch weer. Het theebedrijf dat ik toen opzette, heb ik verkocht. Ik organiseerde namelijk allemaal dingen met thee, maar dat ging me meer om de verbinding met mensen dan om het daadwerkelijke product.

Ik ben toen begonnen onder mijn eigen naam. Niet alleen als coach, maar ook met het opstarten van een Facebook-groep voor ondernemers. Daarin miste ik nog wel het echte contact, elkaar verder helpen. In mijn eigen Facebook-groep en een andere plaatste ik toen een bericht over het organiseren van een workation. Daar werd enorm enthousiast op gereageerd. Binnen een dag had ik een locatie gevonden. Dat was vorig jaar zomer, in juli. Inmiddels is er ook één geweest in oktober en staat de volgende gepland op 21 januari. Het is elke keer een andere locatie.”

workation, nederland, coliving, anne neijnens

Was je zelf al eens op een workation geweest voordat je ze ging organiseren?

“Vorig jaar april ben ik naar een coliving in Spanje geweest. Het verschil tussen een coliving en een workation is dat een coliving op een vaste plek is. De samenstelling van de groep internationale mensen rouleert. Mensen komen daar naartoe en kiezen zelf hoe lang ze daar blijven. Het minimum is een week, maar je kunt er ook een paar maanden blijven.

Toen dacht ik: dit is gaaf, deze manier van like-minded mensen leren kennen. We moesten echt een huishouden runnen, er was geen programma en je kon gewoon je eigen ding doen.

Je krijgt ook de hele tijd terug wie je bent. Je ontdekt echt wie je bent en waar je kracht ligt. Of als je dat al wist, krijg je een bevestiging. Ik vroeg bijvoorbeeld de hele tijd: ‘Waarom doe je dat dan? Wat is jouw kracht?’ Ik was toen al wel bezig met 1-op-1 coaching, maar kwam erachter dat ik niet alleen 1-op-1 wilde. Juist die onderlinge verbinding en het overdragen van kennis maakte heel erg indruk op me.”

Waarom heb je ervoor gekozen om een workation in Nederland te organiseren?

“Eigenlijk om een aantal redenen. Ten eerste heeft Nederland supermooie plekken. Het gaat om waarderen wat je al hebt. In je business denk je ook al gauw aan het volgende doel, je staat niet stil bij wat je al hebt. Maar het heeft ook een praktische reden. Mensen kunnen er op eigen houtje naar toe, met de auto of met de trein. Ook het contact met de eigenaren van de b&b’s waar we verblijven vind ik heel leuk. Het zijn zulke gepassioneerde mensen, dus vind ik het fijn ze te supporten.”

Hoe ziet de verdeling eruit tussen werken en vrije tijd?

“Je mag alles op eigen tempo doen. Ik zeg niet: we gaan ‘s ochtends werken en ‘s middags heb je vrije tijd. Je wordt juist uitgenodigd om te ontdekken waar je energie van krijgt. Je hebt misschien het idee dat je moet werken, maar heb je daar op dat moment wel zin in? Het gaat bij de workation niet echt om werken. De mooiste dingen ontstaan als we niet werken, maar als we bezig zijn met masterminds, workshops of een wandeling maken bijvoorbeeld. Het gaat echt om kennis delen en jezelf en je bedrijf ontdekken.”

Waarom zouden mensen voor jouw workation moeten kiezen?

“Het is natuurlijk in Nederland, maar er is weleens eerder een workation in Nederland geweest. Het verschil ben ik eigenlijk, mijn energie. En daar gaat de workation ook eigenlijk om. Wie ben jij? Wat is jouw waarde als ondernemer? Wat maakt jou uniek?

Ook heeft de workation dus geen programma. Het onstaat gewoon.

Je kunt dat een beetje vergelijken met op reis gaan. Je hebt dan misschien wel een doel, maar op een gegeven moment verdwaal je.

Dan denk je: waar moet ik naartoe? Dan ga je een beetje een dwalen en ontdek je een heel leuk tentje. Dat is dan ‘jullie’ ding. Daar draait de workation ook om: je gaat dingen ontdekken, van jezelf én van andere vrouwelijke ondernemers.”

Wat is jouw mooiste ervaring bij één van de vorige workations?

“Ik vind het vooral supermooi dat de dames uitgenodigd worden om iets te delen, maar sommigen dat in het begin nog spannend vinden. En daar zijn ze natuurlijk vrij in. Maar als ze het dan eenmaal doen, ontdekken ze een kracht en kwaliteit die ze nog niet in zichzelf hadden gezien. Het is een veilige plek en de andere mensen zijn heel erg supportive.

Een dame bij de eerste workation maakte bijvoorbeeld hele mooie video’s, maar ze wilde eigenlijk ook iets doen met yoga en meditatie. Dus wij zeiden: organiseer dat dan op het strand. Het had zo’n impact. Je ziet een persoon echt groeien en denken: ‘Wow, heb ik dat gedaan?’.

workation, nederland, coliving, anne neijnens

We hebben ook een keer een opstelling gedaan. Dat is in een ruimte en één iemand heeft een vraag. De andere personen krijgen een plek. Iedereen vertegenwoordigd iets of iemand, zoals bijvoorbeeld de vader, angst of een blokkade. Het was heel intens, iedereen moest huilen. Elk jaar organiseer ik een borrel voor de deelneemsters, zodat de ondernemers van verschillende edities elkaar kunnen ontmoeten. Op zo’n borrel heeft iedereen het nog steeds over deze spontane dingen.

Je kunt echt iets proberen waar je nog niet zeker over bent. Dan ontdek je gelijk of jij het leuk vindt en wat anderen ervan vinden.”

Mensen staan op zo’n moment vaak versteld: ‘Ik ben echt iemand’.

Mee?

De volgende workation van Anne is van 21 tot 25 januari in Drenthe. Vanaf 397 kun je je aansluiten. Iets te last minute? No worries. Anne wil er vier per jaar organiseren. De volgende zal in de lente zijn, rond april of mei. Je kunt je via een inschrijfformulier op de website inschrijven op updates over de volgende workation.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Workation in Nederland: 5 dagen in de natuur met andere vrouwelijke ondernemers
Sluiten