Een goede work-life balance heeft meer te maken met je persoonlijkheid dan je baan

Een goede work-life balance is van cruciaal belang in de strijd tegen overmatige stress en werkdruk. Bij een slechte balans geven we vaak de schuld aan de baan zelf, maar is dit wel terecht? Dit onderzoek toont aan dat we misschien zélf wel verantwoordelijk zijn.

Eerder schreven we hoe stress in nauw verband staat met ziekte, spierpijnen en een verstoorde eetlust. Wie op z’n werk veel stress ervaart, heeft er dus alle baat bij om in zijn vrije tijd voldoende tijd te nemen om weer op te laden. Een goede work-life balance is hierbij de gouden regel. Maar wat bepaalt of ons werk en privé in balans zijn?

Wat is een work-life balance precies?

Laten we beginnen bij het begin: want wat is een work-life balance nu eigenlijk? Als we kijken naar de wetenschappelijke literatuur, blijkt dat er twee soorten definities zijn.

De eerste soort definitie focust op de ratio tussen werktijd en vrije tijd. Deze definitie gaat ervan uit dat een goede work-life balance ontstaat wanneer de verhouding tussen werk en vrije tijd 50/50 is. De tweede categorie definities kijkt vooral naar de kwaliteit van de vrije tijd. Deze definities stellen dat een goede work-life balance ontstaat wanneer men tijdens vrije tijd afstand kan nemen van hun baan.

En nu wordt het interessant: vooral bij die laatste definitie speelt persoonlijkheid een grote rol.

Persoonlijkheid en work-life balance

Het is interessant om mensen onder de loep te nemen die tijdens hun vrije tijd volledig afstand kunnen nemen van hun baan. Want wat hebben deze mensen gemeen? Voeren zij hetzelfde type banen uit? Hebben zij soortgelijke arbeidsvoorwaarden?

Uit onderzoek is gebleken dat het niet zozeer aan de baan zelf ligt, maar aan de persoonlijkheid van deze mensen.

Mensen die mentaal afstand kunnen nemen van hun baan, blijken ‘segmentators’ te zijn. Dit soort mensen kunnen duidelijke grenzen trekken tussen werk en privéleven. Heel veel moeite kost hen dat niet. Wanneer ze thuiskomen draaien dit soort mensen automatisch een knop om, zodat ze zich kunnen focussen op hun privéleven. Het zijn deze mensen die overuren kunnen draaien en toch nog het gevoel hebben dat ze niet te veel werken, omdat ze zo gemakkelijk afstand nemen van hun baan.

Mensen die wel moeite hebben met de scheiding tussen werk en privé, noemt men in de literatuur ‘integrators’. Deze mensen denken thuis nog veel aan werk. Deze mensen hebben een veel grotere kans om tijdens weekenden en vakantiedagen nog extra werk te verrichten. Zelfs bij een ‘normale’ werkweek van 40 uur kunnen mensen het gevoel hebben dat ze te veel aan het werk zijn. De uren dat ze in hun vrije tijd denken aan hun werk, voelen immers ook aan als werken en dragen bij aan de werkstress.

En wat blijkt? Jammer genoeg zijn veruit de meeste mensen integrators.

Wat te doen als integrator?

Herken jij je erg in het integrator-profiel? Je bent niet alleen. Wel is het verstandig om je eigen gedrag te overdenken en in te zien dat jij je in je vrije tijd best wat minder met werk mag bezighouden.

De sleutel naar een betere work-life balance is psychologische onthechting, zo blijkt uit onderzoek. Wie zich psychologisch onthecht van zijn baan, stopt namelijk met het ervaren van werkstress. Een erg belangrijk mechanisme dus, voor wie van integrator naar segmentator wil gaan.

Zo’n psychologische onthechting komt tot stand door het verrichten van een activiteit die je gedachten volledig loskoppelen van je werk. Waar dit voor de één sport is, is dit voor de ander misschien koken of zangles. Belangrijk is hier dat je echt een activiteit doet die je op geen enkele manier herinnert aan je werk. Sluit dus ook alle e-mails en notificaties af die met je werk te maken hebben.

Lees ook: Deze dingen kun je doen om in het weekend je werk los te laten

En zo is het een kwestie van elke dag na werk een moment in te bouwen waarop je jezelf loskoppelt van het werk. Maak er een routine van en vermijd alle prikkels die je herinneren aan werk. Alleen zo geef je je lichaam de kans om te ontstressen.

Meer lezen over work-life balance?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Een goede work-life balance heeft meer te maken met je persoonlijkheid dan je baan
Sluiten