Wissel je goede voornemens om met een to don’t-lijstje in 2020

We houden van lijstjes. Dagelijkse to do-lijstjes, maandelijkse én jaarlijkse doelen, hele bullet journals. Tja, aan het obsessief afstrepen zijn wij zelf ook schuldig. Het voelt nou eenmaal zo lekker. Maar zet je bepaalde taken er niet gewoon op, omdat ze snel zijn af te strepen? Of word je er echt productiever door? Productiviteit gaat namelijk net zo goed om wat je niet doet.

Verander al die to do-lijstjes in 2020 eens in to don’t-lijsten.

Wacht, wat is een to don’t-lijstje?

Een to don’t-lijstje is precies wat het lijkt. Een lijst met taken waarvan je expliciet kiest ze niet te doen. Misschien zijn ze je tijd niet waard, of zijn ze – als je er langer over nadenkt – toch niet belangrijk om te doen. In ieder geval niet nu.

Een to don’t-lijstje kan je helpen te focussen en prioriteiten te stellen. In plaats van heel veel taken zo snel mogelijk te doen (en misschien zelfs af te raffelen), heb je de volledige focus op de belangrijke taken.

Wat zet je op zo’n lijst?

Voorbeelden van wat je op je to don’t-lijstje kunt zetten: achter je bureau lunchen of je e-mail checken voordat je productief bent geweest. Maar net zoals niet alle productiviteit hacks van anderen bij jou werken, moet je ook op zoek naar de to don’t taken die jou verder zullen helpen.

De eerste stap is om te kijken welke doelen je in 2020 wél wil behalen. Misschien is dat een betere balans vinden tussen werk en privé, je side-hustle in een fulltime baan veranderen of tijd vrijhouden om een nieuwe skill te leren.

Meer noodzaak

Laten we als voorbeeld een betere work/life balans nemen. Wat zijn dan dingen die je op je to don’t-lijstje kan zetten? Bij elke app je notificaties aan hebben staan bijvoorbeeld. Of: ‘s avonds je mail checken.

Het zijn misschien voor de hand liggende ‘taken’, maar door ze echt op te schrijven, is er meer een noodzaak om die taken ook daadwerkelijk niet uit te voeren. Bovendien ontschieten je to don’t zaken je op deze manier ook minder snel.

Wissel je goede voornemens (dingen die je wél moet doen volgens jezelf) dus dit jaar eens in voor dingen die je niet hoeft te doen. Geeft een veel lekkerder gevoel en maakt het voor jezelf beter behapbaar.

Dat kan natuurlijk ook met persoonlijke doelen. Wil jij je in 2019 gezonder voeler? Dan kan ‘s avonds snacken of je Netflix-serie prioriteit geven aan je hardloopschema bijvoorbeeld op je to don’t-lijst staan.

Meer lezen over productiviteit?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wissel je goede voornemens om met een to don’t-lijstje in 2020
Sluiten