Wieske startte webshop Wiezewasjes met een angststoornis: “Succesvol ondernemen kan ook met angsten”

Vier jaar geleden begon Wieske Volker de webshop Wiezewasjes. Die loopt binnen enkele maanden zo goed, dat Wieske op zoek moet naar personeel. Dat is goed nieuws natuurlijk, maar wel extra uitdagend voor Wieske: vanaf haar 20e heeft ze namelijk een ernstige angststoornis waardoor ze vaak niet naar buiten durft te komen.

Met inmiddels ook een fysieke winkel en twaalf mensen in dienst, heeft Wieske een succesvolle business opgebouwd. Ze vertelt nu haar verhaal, omdat ze zelf merkt dat ze representatie mist over succesvol ondernemen met een angststoornis.

“Ik vind het belangrijk om mensen die in hetzelfde schuitje zitten hoop te geven op een betere toekomst”, vertelt ze. “Toen ik zelf volledig aan de grond zat, heb ik onwijs veel aan verhalen van gelijkgestemden gehad. Ik wil laten zien dat je met een dergelijke stoornis ook zeker iets kan bereiken!”

We vragen Wieske naar haar angststoornis, het ontstaan van Wiezewasjes en het leidinggeven aan personeel.

Wieske Volker

Hoe heeft jouw angststoornis invloed op jouw leven?

“Een angststoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. Ik kan goed relativeren dat er echt niks aan de hand is als ik gewoon door de supermarkt loop, maar toch krijgt mijn hele lijf een soort prikkels en heb ik het gevoel dat ik moet vluchten.

Ik heb mijn hele leven al last gehad van angsten, maar rond mijn 20e kwam het pas heel ernstig op de voorgrond. Er zijn maanden geweest dat ik bijna niet buiten kwam, omdat ik het gewoon niet durfde. Afspreken met vrienden of op vakantie gaan waren hele grote obstakels die ik liever niet meer deed. Op slechte dagen had ik zelfs angstaanvallen terwijl ik gewoon rustig op de bank zat. Dat was echt vreselijk.

Ik had het gevoel dat ik nergens meer een ‘veilige’ plek had om me terug te trekken en op dat moment kreeg ik er ook een lichte depressie bij. De stad in durfde ik niet, supermarkten of het OV ook niet en zo werd mijn wereld steeds een stukje kleiner.”

Wanneer en waarom besloot je Wiezewasjes op te starten?

“Door mijn angsten lukte het niet om bij mijn huidige baan te blijven, maar ik wilde wel gewoon mijn eigen geld blijven verdienen. Ik besloot een webshop te openen, omdat ik dacht dat ik dat lekker vanuit huis kon doen. Zonder collega’s, prikkels en ander gedoe waar ik op dat moment niet aan toe was.

Heel januari heb ik me kapot gewerkt met het bouwen van de website en het maken van foto’s, gewoon op mijn oude mobieltje. Mijn hele studentenhuis stond vol met dozen, inpakspullen en andere rommel die ik dacht nodig te hebben. Dit werkte voor geen meter dus ik heb direct besloten een kantoortje te huren. Daar kon ik alles kwijt en zo moest ik mezelf elke dag dwingen om toch even naar buiten te gaan.”

Je webshop ging al snel goed lopen en je moest personeel aannemen. Hoe was dat?

“Op 1 februari zette ik mijn webshop online en in korte tijd begonnen de bestellingen binnen te stromen. Rond mei 2016 moest ik daarom noodgedwongen op zoek naar personeel. Het betekende ook dat ik het hele kantoor moest omgooien, zodat er iemand bij kon komen.

Alles had ineens structuur nodig en dat was behoorlijk lastig. Ik vond het moeilijk om mijn werkplek te delen door mijn paniek. Daardoor werkte ik veel vanuit huis terwijl degene die in dienst was op kantoor zat. De orders bleven binnenstromen waardoor ik in juli weer een nieuwe werknemer nodig had. Op die manier ging het een aantal maanden door met bijna maandelijks nieuw personeel en steeds hogere verkooprecords.”

Voor veel mensen is de stap om te gaan ondernemen best lastig om te maken. Hoe was dit voor jou?

Voor mij was dit totaal niet lastig. Ik heb altijd een ondernemersdrang gehad, maar ik wist nooit zo goed wat ik daarmee moest.”

“Ik heb last van angsten, maar heb daarbij niet last van onzekerheid die mijn dromen in de weg staat.”

“Dat ik soms niet naar buiten durf, betekent niet dat ik zakelijke dingen daardoor laat liggen. Het was voor mij eerder een logische beslissing op dat moment om dit te gaan doen.”

wiezewasjes
Bron: Wieske Volker

Ging het openen van een fysieke winkel gepaard met veel angsten?

“Nee, dat viel gelukkig erg mee. Ik ben goed in werk weggeven, en daardoor wist ik dat het wel goed zou komen. Ik kon personeel aannemen die in de winkel zouden gaan staan, omdat ik dat echt niet zelf kan doen. En daarnaast had ik al een groot team met lieve meiden die mij overal mee hielpen!”

Hoe zorg je ervoor dat je goed leiding kan geven met je angsten?

“Ik probeer wekelijks te vergaderen met de meiden, en iedereen ook nog persoonlijk te spreken. Als dit niet lukt op locatie dan doe ik het via Skype. Ik bel ze ook vaak en we hebben via verschillende programma’s veel contact.

Het is soms wat lastiger als ik echt een paar weken afwezig ben, dan merk ik dat ik dingen mis. Maar gelukkig heb ik goede managers in dienst en draait het bedrijf ook als ik er niet ben.”

wiezewasjes
Bron: Wieske Volker

Hoeveel impact heeft je angststoornis nu nog op je leven?

 “Nog net zoveel als toen het net begon, alleen kan ik er iets beter mee omgaan. Er gaat geen uur voorbij dat ik er geen last van heb en ik heb nog steeds maanden dat ik bijna niet buitenkom. Alleen heb ik nu leuke afleiding: mijn werk.”

“Ik heb nu iets waar ik graag moeite voor doe en vind het geweldig om het te zien groeien.”

Daarom ga ik vaak over mijn grenzen heen en ga ik bijvoorbeeld toch naar buiten, omdat er een leuke nieuwe levering op kantoor aankomt. Of als we iets nieuws lanceren waar ik graag bij wil zijn.

Ik ben nog dagelijks in paniek, durf nog steeds niet naar supermarkten en ben behoorlijk beperkt in mijn leven, maar ik maak er niet meer zo’n probleem van en ik heb het geaccepteerd. Ik bestel bijvoorbeeld mijn boodschappen en als ik niet naar buiten durf, doe ik een afspraak via Skype.”

Op haar persoonlijke Instagram @wieskevolker deelt Wieske openhartig hoe het is om te ondernemen met een angststoornis.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Wieske startte webshop Wiezewasjes met een angststoornis: “Succesvol ondernemen kan ook met angsten”
Sluiten