Op deze manieren kun je (ja, jij!) je werkomgeving LGBTQ+-inclusiever maken

We kunnen niet ontkennen dat we nog altijd leven in een heteronormatieve samenleving, waarin wordt verwacht dat vrouwen op mannen vallen en andersom, en iedereen zich man of vrouw voelt. Mensen die zich daar niet in herkennen, wordt het nog weleens lastig gemaakt. Lesbische, homoseksuele en biseksuele werknemers ervaren bijvoorbeeld meer ongewenste seksuele intimidatie en pestgedrag in hun werkomgeving, zijn minder tevreden met hun werk en krijgen vaker burn-out klachten.

Het is dan ook niet onlogisch dat sommige van hen hun identiteit niet willen of durven te delen op kantoor. En dat terwijl persoonlijke informatie delen met collega’s onderdeel is van het vertrouwen dat juist nodig is voor samenwerking en een goede werksfeer.

Nu zijn het aanpakken van heteronormativiteit en pestgedrag geen dingen die je heel gemakkelijk doet, maar dat betekent niet dat jij zelf niet je steentje kunt bijdragen aan meer LGBTQ+-inclusiviteit in je werkomgeving. Op The Muse delen mensen uit de LGBTQ+-community zelf hoe collega’s hun werkomgeving LGBTQ+-inclusiever kunnen maken.

Neutraliseer je taalgebruik

‘Heb jij eigenlijk een vriend?’, heeft een nieuwsgierige collega vast weleens aan je gevraagd. Dat klinkt misschien als een normale vraag als je inderdaad een vrouw bent die op mannen valt, maar echt inclusief is dat taalgebruik niet. Zelfs als iemand bereid is zijn homo- of biseksualiteit te delen, kunnen zulke vragen ervoor zorgen dat die mogelijkheid een stuk beperkter wordt. 

Als je al vragen wilt stellen over iemands liefdesleven, vraag dan ook naar iemands partner in plaats van vriend of vriendin, en doe verder ook zo min mogelijk aannames.

Lees ook: Helft van Nederlanders heeft relatie of onenightstand gehad met collega

Heb. Respect.

Dat taalgebruik belangrijk is, geldt ook zeker in de gevallen van non-binaire personen (die zich geen man of vrouw voelen) en transgenders. Geeft iemand aan ‘hen’ genoemd te willen worden in plaats van ‘hem’ of ‘haar’, respecteer dat dan en volg die wensen ook op. Dat geldt ook voor de aanspreekvoorkeuren van transgenders.

Vragen staat altijd vrij, maar iemand vervolgens stug blijven aanspreken op een andere manier dan gewenst omdat je het ‘zo moeilijk vindt’ of ‘anders gewend bent’, is niet oké.

Ga je niet anders gedragen

Dit hoort natuurlijk ook deels bij respect, maar is nog wel apart het benoemen waard. Als je weet dat iemand niet heteroseksueel is, ga je dan vooral niet anders gedragen door ineens meer of minder naar iemands liefdesleven te vragen.

Mensen zitten immers misschien helemaal niet te wachten op vragen over hoe ze erachter kwamen dat ze op hetzelfde geslacht vielen. Maar ineens het onderwerp liefde en relaties vermijden als je het daar wel over hebt met andere collega’s, is ook kwetsend – dan geef je de boodschap af dat er dus niet over gepraat mag worden.

Lees ook: Verliefd op een collega? Yes, dan profiteer je van deze voordelen

Generaliseer niet

Iedereen in de LGBTQ+-community is anders en heeft dan ook andere ervaringen; dat is juist het mooie aan de hele community. Dus nogmaals: doe geen aannames. Sommige mensen die queer zijn, zijn misschien heel erg bezig met de acceptatie van LGBTQ+, doen mee aan de Pride en volgen het hele nieuws rondom (het gebrek aan) gelijkheid, andere doen dat juist totaal niet.

Als je iets wilt weten over het onderwerp, zoek het antwoord dan ook vooral zelf op, in plaats van je collega met vragen te bestoken omdat diegene toevallig tot ‘die groep’ behoort.

Werkomgeving LGBTQ+-inclusiever maken: werk actief mee aan inclusiviteit

Maar dat betekent niet dat je helemaal niet betrokken kunt zijn. Veel LGBTQ+-mensen waarderen het juist heel erg als je actief voor hen of hun rechten opkomt. Uiteindelijk gaat het er immers niet alleen om dat jij je steentje bijdraagt, maar dat het op grotere schaal gebeurt.

Dus spreek mensen aan op homofobe grapjes en kom op voor gelijke behandeling bij je werkgever. Maar het allerbelangrijkste: behandel je collega met respect.

Meer lezen over gelijkheid in de werkomgeving?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Op deze manieren kun je (ja, jij!) je werkomgeving LGBTQ+-inclusiever maken
Sluiten