Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 7 nov 2019

75% van Nederlandse werkgevers denkt dat loonkloof niet voorkomt in eigen organisatie

Ben jij een vrouw? Dan werk je vanaf 5 november voor de rest van het jaar – symbolisch – voor niets. We schreven het al eerder deze week: in Nederland verdienen vrouwen nog steeds gemiddeld 15 procent minder dan mannen. Toch denkt 75 procent van de werkgevers dat de loonkloof niet voorkomt binnen hun bedrijf. WOMEN Inc. lanceert daarom de campagne ’15 procent minder’.

Vaak is het namelijk niet zo dat werkgevers bewust vrouwen minder betalen. Ze stappen onbewust in verschillende valkuilen die de loonkloof veroorzaken en in stand houden.

Onzichtbare valkuilen

Uit onderzoek van Ipsos blijkt bijvoorbeeld dat 53 procent van de werkgevers bij het inschalen van een nieuwe medewerker naar het laatstverdiende salaris kijkt. Laat dat nou net gemiddeld lager liggen bij vrouwen dan bij mannen.

Juist omdat het ongelijk betalen van vrouwen en mannen onbewust gebeurt, is de loonkloof zo’n hardnekkig probleem. WOMEN Inc. wil werkgevers er bewust van maken dat de kans zeker bestaat dat ook in hun bedrijf vrouwen een salarisachterstand hebben.

Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt bij WOMEN Inc., begrijpt dat werkgevers denken dat er geen loonkloof in hun organisatie is: “In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is het hebben van een functiehuis of hanteren van een CAO niet voldoende om loonverschillen te voorkomen. Dit komt omdat werkgevers zich vaak onbewust zijn van de oorzaken van de loonkloof.”

Gelijk Loon Check

Om werkgevers te kunnen laten checken of er sprake is van een loonkloof in hun organisatie, ontwikkelden WOMEN Inc. en dataexpert AnalitiQs een tool, genaamd de Gelijk Loon Check. “We sporen werkgevers aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en de Gelijk Loon Check te doen, zodat werkgevers gemakkelijk kunnen meten of er sprake is van een loonkloof in hun organisatie”, zegt Steeman.

Daarnaast bevat de campagnewebsite van ’15 procent minder’ artikelen om werkgevers te informeren en inspireren. Naast de Gelijk Loon Check vindt je er ook strategieën voor een eerlijk loonbeleid.

Meer weten over hoe het kan dat de salariskloof anno 2019 – 38 jaar nadat het verplicht werd om mannen en vrouwen evenveel te betalen – nog steeds bestaat? Lees dan dit artikel, waarin we uitleggen waarom vrouwen nog steeds minder dan mannen verdienen in de EU.

Verder lezen over de loonkloof

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
75% van Nederlandse werkgevers denkt dat loonkloof niet voorkomt in eigen organisatie
Sluiten