Werkgeluk meten: heb jij deze 5 pijlers in je huidige baan?

Ben jij gelukkig in je huidige baan? Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden: de ene dag is de andere niet en werkgeluk hangt van heel wat factoren af. Toch bestaat er in de literatuur een manier om werkgeluk in kaart te brengen aan de hand van 5 pijlers.

De 5 pijlers voor werkgeluk zijn beschreven door de Gelukscentrale, die zich gebaseerd hebben op de Self-Determination Theory. Deze theorie stelt dat mensen geboren worden met drie universele psychologische behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Vertaald naar de werkvloer, uiten die behoeften zich in 5 pijlers voor werkgeluk.

5 pijlers voor werkgeluk

Bij welke pijler geef jij een hoge score aan jouw baan, en bij welke niet?

Pijler 1: Autonomie

De eerste pijler, autonomie, heeft te maken met de mate waarin je je baan zelf richting kan geven. Stel jezelf de volgende vragen om dit in kaart te brengen:

  • Mag je zelf beslissen hoe je je werk doet?
  • Kan je zelf beslissen wanneer je je werk doet?
  • Mag je zelf beslissen waar je je werk doet?

Benieuwd naar een voorbeeld van een organisatie waar autonomie erg hoog in het vaandel staat? WorkJuice’s Tessa interviewde onlangs marketingbureau Keytoe, waar stagiairs de strategie kunnen bepalen en waar werknemers hun eigen loon kunnen bepalen. Dat is misschien een extreem geval, maar zo kan het dus ook!

Pijler 2: Persoonlijke groei

De tweede pijler, persoonlijke groei, heeft natuurlijk alles te maken met de kansen om doelen na te streven en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Sommige organisaties hebben een cultuur waar Learning & Development hoog aangeschreven staat, anderen weer niet.

Toch kan je bij iedere werkgever je persoonlijke groeikansen ook zelf in handen nemen. Daar schreven we eerder een artikel over: in jezelf investeren (en bijleren!), zelfs als je werkgever dat niet wil, doe je zo!

Pijler 3: Zingeving

De derde pijler, zingeving, heeft te maken met de mate waarin je bij je werk verder wil gaan dan de taakomschrijving. Stel jezelf de volgende vragen om dit in kaart te brengen:

  • Draagt mijn werk bij aan de samenleving?
  • Ben ik bereid om naast het noodzakelijke ook andere taken op te pakken?
  • Heb ik het gevoel dat ik waardevol werk lever?
  • Ben ik intrinsiek gemotiveerd om te werken?

Pijler 4: Relaties

De vierde pijler, relaties, is de belangrijkste pijler van dit lijstje. Dat is ook niet verwonderlijk, want in één van de meest grootschalige studies van Harvard University ooit werd onderzocht welke factoren bijdragen aan een gelukkig en gezond leven.

Een belangrijke bevinding uit dit onderzoek was dat vruchtbare, respectvolle relaties in extreme mate verantwoordelijk zijn voor ons geluk. En in nog een andere studie gaf 70% van de deelnemers aan dat vrienden op het werk de meest cruciale factor is voor een gelukkig werkleven.

Lees ook: Heb jij geen klik met je collega’s? Je bent niet de enige

Pijler 5: Vitaliteit

De vijfde pijler, vitaliteit, heeft alles te maken met de mate waarin je energie en veerkracht krijgt van het werk dat je doet. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Put het werk me mentaal en/of fysiek uit?
  • Heb ik na een werkdag het gevoel van leeggezogen te zijn?
  • Denk je in het weekend met plezier aan je werk of net met een naar gevoel?

Door na te denken over deze pijlers, ontstaat een goed beeld van de manier waarop jouw baan kan bijdragen aan meer werkgeluk. Kom je erachter dat je huidige baan je niet helemaal gelukkig maakt? Zo weet je of het tijd is om je baan op te zeggen.

Meer over werkgeluk?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Werkgeluk meten: heb jij deze 5 pijlers in je huidige baan?
Sluiten