Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 7 jan 2020

Fuck-up fridays, onbeperkt vakantiedagen en coaching: zo zorgen ze bij LevelUp Ventures voor werkgeluk

De pingpongtafels schieten als paddenstoelen uit de grond, honden mogen volop mee naar kantoor en een yogales in de pauze is allang geen uitzondering meer. Steeds meer bedrijven vinden het werkgeluk van hun werknemers belangrijk en experimenteren met maatregelen die dat zouden bevorderen.

WorkJuice gaat langs bij een aantal bedrijven waar de tafeltennistafel al een vast onderdeel van het interieur is geworden en ze het iets serieuzer aanpakken. Dit keer belden we met Sanne Hillemans (28) van LevelUp Ventures.

Flexibel werken bij LevelUp Ventures

LevelUp Ventures is een bedrijf in Amsterdam dat zich voornamelijk focust op recruitment voor start-ups en scale-ups en het werkgeluk van de werknemers enorm belangrijk vindt. Zo is de hond van de eigenaar vaak op kantoor te vinden, hebben de werknemers onbeperkt vakantiedagen en is er de mogelijkheid om thuis of op afstand te werken.

“Het voelde echt als thuiskomen, toen ik hier bij het bedrijf ging werken”, vertelt Talent Hacker Sanne. “Hiervoor werkte ik in de financiële dienstverlening. Daar zeggen ze wel dat ze om je geluk geven, maar in de praktijk merk je daar niets van. De vacature van mijn functie sprak me meteen aan: ‘Just come as you are, no need for suits either’, stond erin.”

Team van LevelUp Ventures
Bron: LevelUp Ventures

Lees ook: Zou dit dé oplossing zijn tegen het grote aantal burn-outs?

Meer familie dan collega’s

Al werken de recruiters vaak in house bij klanten en hebben ze de mogelijkheid om waar dan ook te werken, de werknemers proberen er allemaal op maandag en vrijdag te zijn. “Het voelt als een familie”, zegt Sanne. “Als ik dat zeg, vragen mensen vaak: betekent dat niet juist dat ze verwachten dat je er altijd bent? Maar ik bedoel juist dat ik met deze mensen na werk ook nog iets leuks wil doen.”

Wordt er geen misbruik van de onbeperkte vakantiedagen gemaakt? “Nee”, zegt Sanne. “Juist omdat we zo goed behandeld worden, maken we daar geen misbruik van. Met de kerst is de zaak bijvoorbeeld ook gewoon de hele week gesloten. Het voelt een beetje alsof ik weer kerstvakantie heb.”

Het bedrijf vindt dat de werknemers het beste weten wat ze nodig hebben. “Als jij een keer dag vrij moet nemen, omdat je een dag voor jezelf nodig hebt, dan is dat helemaal oké. Ook van het flexibel werken wordt niet abnormaal gebruik gemaakt, de prioriteit is voor iedereen duidelijk: de klant tevreden houden.”

Brainstorm bij LevelUp Ventures
Bron: LevelUp Ventures

De beste versie van jezelf

Onbeperkt vakantiedagen en flexibel werken hoor je steeds vaker, maar LevelUp Ventures gaat nog een stap verder. “Het gaat hier echt om jou als persoon. Ze helpen je zoveel mogelijk te groeien, door bijvoorbeeld coachingsessies.”

Ook wordt fouten maken en experimenteren hier enorm gestimuleerd. Eens per maand komt het bedrijf bij elkaar voor een Fuck-up Friday. “Aan het einde van de dag, rond vier uur, komen we samen om onze grootste fouten en learnings te bespreken. We staan dan in een kring en schrijven onze grootse fuck-up op. Soms komen er hele grappige voorbij en soms juist hele kwetsbare.”

Fles champagne voor de grootste learning

Sanne vindt het vooral fijn dat er een cultuur is waar iedereen z’n fouten ook echt durft te delen. “Op zo’n moment voel je echt verbondenheid met het team. Niemand oordeelt. Iedereen mag er zijn en mag z’n verhaal doen. We stemmen altijd met een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘grootste leermoment’. Degene die wint krijgt een fles champagne.”

Zo wordt experimenteren aangemoedigd, omdat dit ervoor zorgt dat je heel snel leert. “We proberen het gewoon”, zegt Sanne hierover.

Dan kunnen we er weer met z’n allen van leren.”

wall of failure van LevelUp Ventures
Bron: LevelUp Ventures

Ook interessant: Ben je moe of heb je andere verplichtingen? Dan mag je bij dit bedrijf gewoon naar huis

Kan dit bij elk bedrijf werken?

LevelUp is een klein bedrijf met zo’n 24 man in dienst. Zouden dit soort maatregelen in elk bedrijf doorgevoerd kunnen worden? “Nee, niet bij elk bedrijf”, denkt Sanne. “Bij de klantenservice van de bank waar ik werkte waren veel regels waar we ons moesten houden. Er moest bijvoorbeeld altijd iemand aan de lijn zijn, dus het is dan gewoon niet mogelijk om binnen te vallen wanneer je wilt.”

Wel denkt ze dat er genoeg bedrijven zijn die er wél ruimte voor hebben, maar het niet doen. “Het is heel eng, zeker als je helemaal geen hechte en open cultuur hebt. Als je dan opeens zegt dat mensen onbeperkt vakantiedagen hebben, zullen mensen misschien denken: ‘Oh chill, dan neem ik even drie, vier weken op’. Als je een cultuur wil waar iedereen zijn eigen persoon mag zijn, moet die cultuur eerst gecreëerd worden.”

Ze denkt dat steeds meer bedrijven in bepaalde mate dit soort maatregelen gaan toepassen om werkgeluk te bevorderen. “Je ziet bijvoorbeeld steeds meer pingpongtafels verschijnen”, zegt ze. “Ik hoop wel dat bedrijven naar het grotere plaatje blijven kijken. Niet alleen de dingen uit start-ups plukken die leuk lijken, zoals een pingpongtafel neerzetten, en dan meteen verwachten dat mensen minder stress voelen.”

Meer weten over LevelUp Ventures? Neem dan eens een kijkje op de website.

Voor deze serie over werkgeluk gingen we al langs bij marketingbureau Keytoe waar ze naast onbeperkt vakantiedagen en een heuse gameroom, zelfs geen managers of baas hebben en collega’s elkaars salaris bepalen. ? Bij Keytoe pakken ze het compleet anders aan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Fuck-up fridays, onbeperkt vakantiedagen en coaching: zo zorgen ze bij LevelUp Ventures voor werkgeluk
Sluiten