De voor- en nadelen van een werkervaringsplek na je afstuderen

Hoera! Je bent afgestudeerd. Die eindeloze nachten dat je aan het blokken was voor je tentamens zijn voorbij. Je hebt je diploma binnen en je kan niet wachten om te gaan werken. Of is dit geen slimme keuze? Tegenwoordig is het best lastig om aan een baan te komen en al helemaal voor iedereen die nog maar net op de arbeidsmarkt komt kijken. Wat is nou eigenlijk wijsheid: doorstuderen, een werkervaringsplek of blijven solliciteren?

In principe is er natuurlijk niks mis met doorstuderen. Sterker nog, het zal goed op je cv staan. Maar als het aan de overheid ligt dan wordt er zo min mogelijk doorgestudeerd. Waarom? Het is duur. Studenten die doorstuderen doen niet actief mee aan de arbeidsmarkt en dat is slecht voor onze economie. Aan de andere kant is doorstuderen ook weer iets wat juist heel goed is voor onze zelfontwikkeling. De keuze is lastig en het is dan ook best belangrijk dat je er goed over hebt nagedacht. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de voordelen en nadelen van een werkervaringsplek voor na je afstuderen op een rijtje gezet.

Een werkervaringsplek, wat is dat precies?

Een werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplaats voor onder andere starters die geen baan kunnen vinden maar wel alvast werkervaring op willen doen. Je gaat (meestal onbetaald) aan de slag bij een werkgever. Het liefst in de sector waar je later ook daadwerkelijk in wilt werken. De periode dat je ‘meeloopt’ verschilt, maar ligt meestal tussen de drie en zes maanden. In die periode doe je werkervaring op, wen je aan het werkritme, ontwikkel je jezelf binnen een bedrijf en vul je het gat in je cv op.

Cv-building: wat is het en hoe maak je een sterker cv?

Misschien vind je het geen fijn idee om te werken zonder daar salaris voor te krijgen. Maar vooral voor starters (op de arbeidsmarkt) is het eigenlijk de enige mogelijkheid om ervaring op te doen. Vaak staat er in de vacature dat ze iemand zoeken met ervaring. Natuurlijk ligt het er ook aan in wat voor sector je wilt gaan werken. Bij de ene sector ligt de concurrentie net wat hoger dan bij de andere sector. Mocht je kiezen voor een werkevaringsplek, wees dan wel voorzichtig en zorg dat je niet uitgebuit wordt.

Ook interessant: Deze diploma’s geven je de meeste (en minste) kansen op de arbeidsmarkt

Voordelen van een werkervaringsplek

  • Je doet ervaring op
  • Je vult dat gat in je cv op
  • Je weet beter wat je wel en wat je niet wilt
  • Je bouwt een netwerk op
  • Je ontwikkelt jezelf

Nadelen van een werkervaringsplek

  • Kans op een contract is klein
  • (Meestal) onbetaald
  • Uitbuiting van mensen die (al langdurig) naar werk zoeken
  • Niet altijd ruimte om te leren

Wil je meer weten over een werkervaringsplek? Bekijk dan nog even deze video.

Keuzestress

Kun je niet kiezen of je liever wilt doorstuderen of liever wilt werken? Geen paniek. Er is ook altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor een deeltijdstudie. Zo doe je toch voldoende werkervaring op en blijf je jezelf ontwikkelen. De nieuwe stof die je leert kan weer van pas komen op de arbeidsmarkt. Een andere mogelijkheid is om een tussenjaar te gaan nemen. Je kan bijvoorbeeld gaan reizen. Zo kun je je gedachten op een rijtje zetten en beslis je wat je gaat doen als je weer thuis bent.

Meer lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De voor- en nadelen van een werkervaringsplek na je afstuderen
Sluiten