Sharon van der Werf
Sharon van der Werf | LinkedIn Carrière 15 september 2019

Werken op Curaçao: dit moet je allemaal regelen

Nu de herfst weer zijn intrede doet in het land, fantaseren we er massaal over om in het buitenland te gaan werken. En eerlijk is eerlijk, werken op Curaçao klinkt als een droom. Is deze droom realistisch? En wat moet je allemaal regelen als je wilt werken op Curaçao? Wij praten je bij.

We gaan er niet omheen draaien: werk vinden op Curaçao schijnt lastig te zijn. In veel vacatures staat dat je Papiaments (de taal die een groot deel van de bewoners op Aruba, Bonaire of Curaçao spreken) moet beheersen, en het liefst ook nog Spaans.

Werken op Curaçao: de vacatures

Wil je naar Curaçao om daar in de zorg of in het onderwijs te gaan werken? Top, daar staan altijd vacatures voor open. Voor andere branches lijkt het lastiger om aan een baan te komen. Veel vacatures die online staan zijn al vergeven. Je moet dus geluk hebben om de juiste vacature te vinden waar nog geen kandidaat voor is.

Het salaris op Curaçao

Over het algemeen ligt het salaris dat je op Curaçao verdient lager dan de gemiddelde salarissen in Nederland. Vanzelfsprekend verschilt dit in elke branche en functie, maar volgens Naar Curaçao kan je er vanuit gaan dat je ongeveer zeventig procent van je salaris in Nederland zult krijgen voor een vergelijkbare baan.

Daar staat tegenover dat de kosten op Curaçao ongeveer gelijk zijn aan die van Nederland, en in sommige gevallen zelfs hoger liggen. Houd er dus rekening mee dat je minder ‘uitbundig’ kunt leven van je salaris als in Nederland.

Kort werken op Curaçao (zonder je in te schrijven)

Als je je inschrijft als inwoner van Curaçao, dan is het vrij gemakkelijk om aan werk te komen (als je een geschikte vacature kunt vinden, uiteraard). Je kunt echter ook voor een kortere tijd op Curaçao verblijven en werken als toerist. Dit wordt ook vaak gedaan bij het lopen van stages op Curaçao.

Als toerist kan je maximaal 6 maanden per 12 maanden op Curaçao verblijven zonder je in te schrijven als inwoner. Om dan op Curaçao te mogen werken moet je een Verklaring van Rechtswege (WVR) aanvragen. Deze verklaring kost NAF 615,- p.p. – dat is zo’n 300 euro – (ook voor kinderen), en is dus verplicht.

Het goedkeuren van die WVR kan soms wel vier maanden (of langer) duren, maar met een Nederlands paspoot mag je aan het werk zodra je die WVR hebt aangevraagd. Je hoeft daar dus niet op te wachten en kunt aan de slag zodra de aanvraag is ingediend.

Wil je een langere tijd blijven werken op Curaçao? Dan is het verplicht om je in te schrijven als inwoner.

Toch liever ergens anders in het buitenland werken?

Naar Curaçao

Reageer op artikel:
Werken op Curaçao: dit moet je allemaal regelen
Sluiten