Waarom ik werken met de kerstdagen wél gezellig vind

Dit jaar ben ik voor het eerst vrij met de kerstdagen. Sterker nog, ik heb een weekend van 5 dagen omdat ik de maandag voor kerst vrij gevraagd heb. Dat klinkt misschien ideaal, maar stiekem verlang ik ook nog een beetje terug naar de tijd dat ik beide kerstdagen moest werken in de bioscoop. Omdat ik werken met een kerstmuts op gewoon écht gezellig vond.

De bioscoop was niet mijn eerste bijbaantje, maar wel de allerleukste. Ik werkte naast mijn studie zo’n 20 uur per week, ’s avonds en soms zelfs beide dagen in het weekend. Daar kwam bij dat de decembermaanden in de bioscoop altijd extra druk waren.

De bioscoop waar ik werkte is 365 dagen per jaar open (alleen met oudejaarsavond beginnen de laatste films rond een uurtje of 16:00 uur). Dat betekent dus ook met Koningsdag, Pasen en de kerstdagen aan de bak. Dit is natuurlijk niet alleen in de bioscoop zo: veel restaurants haken met de feestdagen de meeste omzet binnen.

Dit is waarom ik werken met de kerstdagen wel altijd onwijs gezellig vind:

1. De mensen zijn een stuk relaxter

Omdat het een feestdag is, zijn mensen ineens een stuk relaxter. Dat merk je aan alles. Zo zijn de rijen voor de kassa vaak wat langer dan normaal, maar je hoort niemand er over zeuren. Het is nou eenmaal drukker met de feestdagen.

Daarnaast zijn veel mensen ook blij met je. Jij bent immers aan het werk, zodat zij een leuke ochtend/middag/avond kunnen hebben. Dat wordt gewaardeerd, waardoor je in restaurants ook nog wel eens een dikke fooi kan krijgen. Zo, die is in de pocket!

2. Het is druk

Ik geef het toe, soms vond ik de avonden dat er geen hond in de bioscoop was heerlijk. Een beetje kletsen met collega’s, de foyer eens éxtra goed schoonmaken en makkelijk je geld verdienen.

Maar met de kerstdagen (met de hele kerstperiode in het algemeen) weet je het eigenlijk al zeker: het wordt druk. Dat heeft deels te maken met de kerstvakantie, maar ook deels met de decembermaand. Werken met kerst is aanpoten. Maar als je je baan echt leuk vindt, dan hoeft dat helemaal niet erg te zijn.

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

3. Je mag een kerstmuts op

Natuurlijk kan je altijd een kerstmuts op (doe het eens op kantoor, lachen!). Maar als je in de horeca werkt, brengt die kerstmuts nog net even iets meer sfeer tijdens het werken. Ho ho ho, daar worden we happy van!

4. De kerstborrels

Zodra de laatste gast uit het restaurant of uit de bioscoop is gestapt, volgt er vaak een oase van rust. Jullie hebben deze drukke kerstdag overleefd, hoera! Tijd voor…. drank. Eén van de leukste kerst-tradities vond ik een drankje doen met de collega’s. Dat kerstdiner heb je nu toch al gemist, dus dan kan je er net zo goed nog een gezellige avond met je collega’s van maken, niet waar?

Lees ook: Kies dit jaar voor duurzame kerstpakketten

5. Je krijgt vaak meer betaald

Werken met de feestdagen is in veel gevallen extra geld vangen. Werk je met eerste of tweede kerstdag? Grote kans dat je baas heeft besloten dat je die dagen dubbel uitbetaald krijgt. Dan krijg je dus ineens 16 uur in plaats van de 8 uur die je gewerkt hebt, dat is mooi meegenomen!

Dit kan dus aan de hand van je cao zijn, maar ook door een extra gespekte fooienpot of een envelopje van de grote baas. Echter is dit niet in alle bedrijven zo, dus vraag dit bij twijfel even na bij je baas.

Meer columns op WorkJuice lezen?

Waarom ik niks liever wil dan presentatrice van het Sinterklaasjournaal zijn

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom ik werken met de kerstdagen wél gezellig vind
Sluiten