Rosa Bertram
Rosa Bertram Carrière 21 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Werken in Australië? Dit is hoe je dat aanpakt!

Werken in Australië klinkt als een droom, niet waar? Met je voeten in het zand, altijd lekker weer en vooral: avontuur. Toch is die droom dichter bij de werkelijkheid dan je misschien denkt. We geven je een stappenplan om overal te kunnen werken in Australië.

Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? En heb je daar niet héél veel papieren voor nodig?

Werken in Australië

Het is goed om te weten dat Nederland goede banden heeft met Australië. Wat betekent dat voor jou als je graag een jaartje of misschien wel meer wilt werken in Australië?

Working holiday visum

Als Nederlander tussen de 18 en 30 jaar kan je een zogeheten working holiday visum aanvragen. Hiermee mag je een jaar in Australië wonen en ben je gerechtigd om legaal te werken bij elke werkgever in elke sector. Dit kan je doen als bijbaantje, maar ook als fulltime baan. Hartstikke handig als je van plan bent te reizen en ook wilt bijverdienen.

Ook leuk: Digital nomad Agnès over waarom iedereen een keer alleen zou moeten reizen

Zit je liever langer op één plek? Ook dan is een working holiday visum in Australië een aanrader. Je mag er namelijk maximaal 6 maanden mee bij één werkgever werken. Dit doen ze omdat het visum bedoeld voor een working holiday. Zit je helemaal op je plek bij op je werk en wil je langer blijven? Dan is het een optie om je werkgever te vragen of zij jou willen sponsoren, daarbij geldt weer een ander visum.

De voorwaarden voor een working holiday visum

Terug naar het working holiday visum (dat subclass 417 heet). Je kan het aanvragen onder een aantal voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud
 • Als je het visum aanvraagt ben je buiten Australië
 • Het is de eerste keer dat je ‘m aanvraagt
 • Bij het aanvragen moet je paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn (en natuurlijk tijdens het hele verblijf in Australië)
 • Bij aankomst heb je minimaal €3200 (of 5000 Australische dollars) op je bankrekening
 • Er mogen geen reizende kinderen mee op jouw visum
 • Wil je studeren? Met dit visum kan dat maximaal 4 maanden
 • Je mag maximaal 6 maanden bij één werkgever werken
 • Het zou kunnen dat de overheid je vraagt een medische keuring te ondergaan. Dat kost tijd en geld. Omdat het een eiland is zijn ze strikt met wie of wat er naar binnen gaat. Een appeltje in je tas vanuit Nederland? Die mag zéker de grens niet over (want: ziektes!)
 • Het kost €349,95 per persoon of $440. Aanrader om dit zelf te doen (via deze link) en niet via een bureau, dat is een stuk goedkoper!
 • Het visum wordt doorgaans binnen een aantal dagen goedgekeurd en gaat in vanaf de datum die je vooraf online hebt aan ingevoerd
 • De aanvraag kan je maximaal 12 maanden van tevoren indienen
 • Binnen de 12 maanden mag je zo vaak als je wilt Australië verlaten en binnenkomen.

Werken in elke branche

Het klinkt als een hele waslijst, maar het valt reuze mee. Hiermee kan je dus overal in het hele land aan de slag gaan. Van de horeca tot constructie of van een kantoorbaan tot surfleraar. Om in de horeca te werken, heb je trouwens per staat een aparte kwalificatie nodig. De test is redelijk makkelijk, maar zonder een zogeheten RSA mag je geen alcohol schenken.

Ook interessant: Dit is hoe mensen die in het buitenland hebben gewoond verschillen van anderen

Gemiddeld verdien je zo’n 18 tot 22 dollar per uur. In de constructie kan dat trouwens een stuk hoger oplopen. Ook goed om te weten is dat je in Australië vaak per week wordt betaald en je huur ook per week betaalt. Klinkt gek, maar je went er snel aan.

Twee jaar in Australië? Dan doe je farm work

Ben je van plan om een tweede jaar te blijven? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een tweede working holiday visum aanvragen. Ongedacht of je dat direct na het eerste jaar wilt doen of liever later nog eens terug komt, zul je farm work moeten doen (komen we zo op terug).

Een tweede working holiday visum aanvragen

Om nóg een working holiday visum aan te vragen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je hebt (uiteraard) voldaan aan de eisen van het eerste working holiday visum
 • Tijdens dit eerste visum heb je minimaal 3 maanden (88 dagen) betaald farm work gedaan. Sinds een aantal jaar telt vrijwilligerswerk niet meer mee. Bij het aanvragen kan je loonstroken van die 3 maanden ook uploaden
 • Je kunt het visum vanuit Australië aanvragen, maar ook vanuit daar buiten
 • Je mag niet ouder dan 30 jaar zijn
 • Het tweede visum kan je gebruiken tot je 34 jaar oud bent.

Dit vind je vast ook leuk: Tijdje studeren of stage lopen in het buitenland? Hier moet je aan denken

Farm work betekent eigenlijk het verrichten van werkzaamheden binnen bepaalde sectoren. Het gaat om de volgende branches: agrarisch werk (landbouw en veehouderij), visserij, boomkwekerij of houtverwerking, mijnwerk en de bouw. In sommige (meer afgelegen) staten kan je ook in de horeca werken om het tweede working holiday visum aan te mogen vragen.

Een avontuur om nooit te vergeten

Het fijne van Australië is dat dingen als gezondheidszorg, infrastructuur en overheden goed geregeld zijn. Als Nederlander krijg je bijvoorbeeld een medicare card waarmee je gratis zorg krijgt. Verder zijn de wegen zijn bijna overal goed en zijn de politie en overheden te vertrouwen (in tegenstelling tot andere landen waar je soms doorheen reist).

Wel zo fijn als je je ergens voor langere tijd setteld! Australië een aanrader om te reizen en te werken? Dacht het wel!

Meer over reizen en werken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Werken in Australië? Dit is hoe je dat aanpakt!
Sluiten