Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 19 nov 2019

Kan ik werken voor een concurrent? 5 dingen die je moet weten voor je je baan opzegt

Misschien zit je niet meer op je plek, krijg je niet genoeg uitdaging meer of kan je niet opschieten met je collega’s. Wat de reden ook moge zijn, je bent voorzichtig aan het kijken naar een nieuwe baan. In veel branches betekent dit dat je hoogswaarschijnlijk gaat werken bij de concurrent. Waar moet je op letten als dit een stap is die je serieus overweegt?

Deze 5 dingen moet je weten voor je daadwerkelijk aan de slag gaat bij die concurrent.

Check je contract

De kans is groot dat je onbewust vastzit aan een concurrentiebeding. Veel werkgevers nemen dit namelijk standaard op in het contract. Het kan zijn dat je hier overheen hebt gelezen of – wat veel mensen doen – de gevolgen hiervan onderschat.

Maar vergis je niet, in het verleden zijn er genoeg uitspraken van kantonrechters geweest waarin werd geoordeeld dat het concurrentiebeding in stand bleef.

Vast aan concurrentiebeding?

Als je jouw contract hebt gecheckt, je inderdaad een concurrentiebeding hebt ondertekend en daardoor moeite hebt met een nieuwe baan vinden, kun je in gesprek gaan met je werkgever. Vaak wordt een concurrentiebeding dan omgezet in een relatiebeding. Dit houdt in dat je wél voor een concurrent mag werken, maar geen contact mag hebben met de klanten van je voormalige werkgever.

Tip: check de website van Het Juridisch Loket voor informatie als je werkgever geen compromis wil sluiten.

Wees waakzaam voor potentiële ‘kansen’

Het is heel naar, maar zeker een mogelijkheid: dat jouw potentiële nieuwe werkgever a.k.a. de concurrent jou alleen wil binnen hengelen, zodat je uit de doeken kan doen hoe het er bij je vorige werkgever aan toe ging. Jep, dit gebeurt echt in sommige branches. Wees dus waakzaam, zeker als je gerecruit wordt.

Just to be save, houd je lippen op elkaar gedurende het gehele sollicitatieproces over je huidige werkgever. Dit zegt ook iets over jouw persoonlijkheid en loyaliteit. Je potentiële werkgever kan ervan uitgaan dat je niet je mond opentrekt over dat bedrijf als je er weg zou gaan.

Lees ook: Pas op! Maak deze 5 fouten niet in je carrière

Het verschil tussen dé concurrent en een concurrent

We gaan het niet mooier voor je maken: werken voor dé concurrent is meestal niet zo’n slim idee. En hiermee bedoelen we de concurrent die misschien wel bepaalde trucjes overneemt, klanten probeert te stelen of precies hetzelfde doet als het bedrijf waar je nu werkt. Er bestaan ook concurrenten waar er grote verschillen zijn.

Je kunt wel raden welke van de twee beter zal vallen. Probeer bij een eventueel gesprek met je huidige werkgever goed uit te leggen waarom je precies de oversteek maakt. Misschien werkt een concurrent wel op een totaal andere manier en kan je daar veel van leren, of kun je een promotie maken die je hier niet zou krijgen.

Dat brengt ons op het volgende punt…

Vertellen of niet vertellen?

Goed, je hebt besloten om daadwerkelijk weg te gaan bij je huidige werk en te gaan werken bij de concurrent. Zodra je een meeting hebt ingepland met je manager en baas, moet je gaan bedenken wat voor antwoord je gaat geven op de vraag: “Weet je al wat je nu gaat doen?” Want die vraag gaat er gegarandeerd komen.

Als je geen concurrentiebeding in je contract hebt, sta je helemaal in je recht om er niets over te zeggen. Toch raden wij aan om het toch te vertellen. Op deze manier kun je jouw keuze goed uitleggen. Mocht je niets zeggen, maar wel vertellen aan de collega’s die dichtbij je staan, zul je zien dat de ‘roddel’ als onkruid verspreid.

Zelfs als je niets zegt, zullen je collega’s en baas er op een gegeven moment achterkomen. Doordat je je in dezelfde wereld begeeft, of omdat het simpelweg op je LinkedIn wordt aangepast.

Beschadig de banden niet

Don’t burn your bridges, zeggen ze zo mooi in het Engels. Oud-collega’s proberen over te halen bij je nieuwe werkgever te gaan werken, klanten stelen of bepaalde zaken bijna 1-op-1 overnemen zijn not done. Ze zullen je carrière schaden en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Ga bij jezelf na: voelt dit goed? Als je onderbuikgevoel boekdelen spreekt, deel je de informatie niet of voer je die actie niet uit. It’s as simple as that.

Verder lezen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Kan ik werken voor een concurrent? 5 dingen die je moet weten voor je je baan opzegt
Sluiten