Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 18 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Krijgen we binnenkort werkdagen van zes uur?

Je leest het goed: werkdagen van maximaal zes uur. In Zweden vinden ze dat zo gek nog niet, want daar werkten honderden verpleegsters anderhalf jaar lang niet meer dan zes uur per dag. Benieuwd hoe dit verliep?

Eerder schreven we hoe workaholic-gedrag een ongezonde cultuur is waar we maar beter snel komaf mee maken. De burn-out cijfers liegen er namelijk niet om!

Zweeds experiment

Maar goed, waar ligt de oplossing? Moeten we massaal minder gaan werken? Een Zweedse organisatie testte het uit en liet haar verpleegsters gedurende 18 maanden niet langer dan zes uur per dag werken.

In veel opzichten was dit experiment een succes. De gemiddelde afwezigheid door ziekte daalde aanzienlijk, de gezondheid van de verpleegsters verbeterde en er werden significant meer activiteiten voor de patiënten georganiseerd. Dit laatste toont aan dat minder werken kan leiden tot een stijging in productiviteit.

Altijd een succes?

Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar helaas kreeg het experiment ook veel kritiek. Het grootste nadeel was dat het een duur experiment was. Daarnaast zouden de korte werkdagen niet in elke context een succes zijn. In sommige organisaties zijn werktijden sowieso minder afgebakend dan bij verpleegsters en dan zou een inperking naar zes uur juist extra stress opleveren.

Daar valt natuurlijk weinig tegen in te brengen, maar het experiment heeft wél veel debat losgemaakt omtrent work life balance. En dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen!

Eerlijk is eerlijk: dat we nooit die volle acht uur productief zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar als we zes uur op een dag gaan werken, zullen we bijvoorbeeld geen tijd meer hebben om even te kletsen bij het koffiezetapparaat. Zou jij ervoor tekenen, voor werkdagen van zes uur?

Meer lezen over werktijden?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Krijgen we binnenkort werkdagen van zes uur?
Sluiten