Waarom je de dag moet beginnen met je belangrijkste taak

Als je ‘s morgens op werk aankomt, doe je nog even rustig aan. Je mail checken, een koffie halen, bij datzelfde koffiezetapparaat bijkletsen met je collega’s over het weer (“lekker zonnetje vandaag hè”) en even klagen over het verkeer… Maar dan ineens is het 11:00 en besef je je dat je nog niets nuttigs hebt gedaan. Het is alweer bijna tijd om te lunchen en je moet die belangrijke opdracht nog afkrijgen. Shit.

Komt dat bekend voor? Bij ons op kantoor was dat (jammer genoeg) de standaard gang van zaken. Al helemaal op de maandagochtend, wanneer iedereen nog half met z’n hoofd in het weekend zit. Maar als ik je zeg dat maandagochtend juist de meest productieve ochtend hoort te zijn, zou je me dan geloven? Niet? Toch is het echt zo. En dat heeft alles te maken met het maken van een goede planning.

Plan de volgende dag

Weet jij een dag van tevoren al ongeveer hoe de volgende dag eruit gaat zien? Dat is hartstikke lekker, want dan kan je met de volgende hack aan de slag. Maak aan het eind van de middag een planning voor de volgende dag, waarbij de je top 3 belangrijkste taken die je wilt voltooien noteert. Als je de volgende ochtend op werk komt, weet je meteen waar je mee aan de slag kan. Zo ‘verspil’ je je frisse ochtendenergie niet aan het maken van to do lijstjes en andere nutteloze gesprekken.

Want laten we eerlijk wezen, die casual gesprekken over het weer en het verkeer kunnen ook in de pauze. Of na werk. Of rond een uurtje of 4, wanneer het productiviteitslevel op de werkvloer naar het ijspunt is gedaald. Maar sla het niet over, want small talk kan belangrijk zijn voor je carrière.

Je hoort op maandagochtend het meest productief te zijn

Als je eraan toegeeft en je prioriteiten weet te leggen, lijkt het logisch dat we op maandagochtend het meest productief zijn. We hebben dan frisse energie opgedaan van het weekend, hebben een betere focus dan bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, en hebben misschien zelfs wel een paar nieuwe creatieve ideeën.

Verspil die energie niet door aan je collega’s te vertellen hoe je weekend was. Of door ‘s morgens eerst je hele dag- of weekplanning te maken. Deze planning kan je veel beter op zondagavond maken, of desnoods op de vrijdagmiddag de werkweek daarvoor. Zie het plannen als een manier om productiever aan de slag te kunnen, niet als iets waar je de hele maandagochtend mee bezig bent. Terwijl je zo veel andere dingen had kunnen doen.

Lees ook: 5 tips om beter te worden in small talk (ja, echt!)

Ken je ‘eat the frog’ al?

Het voltooien van een belangrijke óf moeilijke geeft je veel nieuwe energie om de taken die je wél leuk vindt te doen. Wanneer je die ene deadline of dat belangrijke verslag maar voor je uit blijft schuiven, zal je er uiteindelijk niet aan toe komen. Ook wordt het steeds moeilijker om wél aan die taak te beginnen. Dat uitschuiven ging je immers gemakkelijk af, dus waarom zou je dat niet nog een keer doen?

Dat noemen we ‘eat the frog’. Hetgeen wat moeilijk is zo lang mogelijk uitstellen. Dus probeer dat vanaf nu vooral níét te doen, en gebruik die positieve energie die je krijgt van het voltooien van die moeilijke taak voor het voltooien van nóg meer taken. Zo blijf je in een loop van positieve energie rondgaan.

Ook interessant: Waarom doet onze generatie alsof ze niets liever doet dan werken?

Gebruik de ochtend voor werk dat prioriteit heeft

Daarnaast zien we dat vroeg opstaan zou kunnen leiden tot succes. Tenminste, als we belangrijke CEO’s als Richard Branson (oprichter Virgin) en Anna Wintour (hoofdredactrice VOGUE) mogen geloven. Zij staan ‘s morgens namelijk al voor dag en dauw op door de wekker op 05:00 te hebben staan. PepsiCo CEO Indra Nooyi zou haar wekker zelfs om 04:00 zetten, en is niet later dan 07:00 op kantoor.

Daar ben je op dat moment misschien niet blij mee, maar als je die ene belangrijke opdracht kunt afmaken op het moment dat de vogels net ontwaken, en je dus geen last hebt van moeilijke telefoontjes en boze mails (de meeste mensen slapen immers nog), zorgt dat er wél voor dat je productief aan de slag kunt gaan zonder gestoord te worden. En dat is dan best wel weer lekker.

Meer lezen over productiviteit?

medium

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom je de dag moet beginnen met je belangrijkste taak
Sluiten