Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Mindset 9 feb 2019

Deze dingen kun je doen om in het weekend je werk los te laten

Je klapt je laptop dicht, loopt de straat op, stapt op je fiets en zodra je even van werk bent verwijderd, beginnen de gedachtes. “Oeps, vergeten die ene mail te versturen!” “Oh nee, heb ik nu wel echt 10.000 ingevuld en geen 100.000 bij die ene offerte?” “Niet vergeten dat ik morgen écht aan Jantje vraag of hij dit en dat en zus en zo…”

Geen gekke gedachtes, iedereen blijft wel ’s hangen in z’n to do’s en forgot to do’s. Maar het wordt wel vervelend zodra je dit elke dag hebt en het ook in het weekend niet los kunt laten. Heb je moeite met je werk loslaten? Probeer eens één van deze dingen om de boel gewoon even de boel te laten.

Zet notificaties uit

Een inkoppertje, maar dat maakt ‘m niet minder effectief: zet je mail en alle andere communicatietools die je voor je werk moet gebruiken helemaal uit. Elke keer dat jij dat een berichtje binnen ziet komen, word je weer met werk geconfronteerd. Of je er nu wel of niet op reageert, het zit toch (ook al is het een seconde) even in je gedachte.

Schrijf het op

Schiet er alsnog iets door je hoofd? Schrijf het op. Alles wat je hebt genoteerd (digitaal of op papier) hoeft niet meer rond te spoken in je hoofd.

Zoek een hobby

Ga iets doen waardoor je je niet meer op je werk focust. Voor sommige mensen is dit simpelweg schoonmaken of een boek lezen, maar het kan ook zijn dat je je in een nieuwe hobby moet storten (omdat die dagelijks bezigheden alsnog niet genoeg afleiding bieden).

Ga eens schilderen, breien, de natuur in, sporten, tuinieren, zingen, bakken en koken, klussen, ga verzamelen, fotograferen, gamen of spelletjes spelen, neem een huisdier, begin een dagboek of blog, ga kaarten met een groep vrienden, films kijken, volg danslessen of neem een museumjaarkaart. Om maar wat te noemen.

Luister afleidende podcasts

Ga op zoek naar een onderwerp dat je interessant vindt (niet werkgerelateerd, natuurlijk) en een podcast die je hier meer over kan leren en raak hooked. Het past een beetje in het straatje van het zoeken van een hobby, omdat het ervoor zorgt dat je je gedachten verzet naar iets anders.

Weet je niet welke podcast je zou moeten luisteren? Wij hebben de 5 podcasts die je echt ’s geluisterd moet hebben voor je uitgezocht.

Doe mindfulness en verzet je gedachten

Onderschat de kracht van een goede meditatiesessie niet. Mindfulness en meditatie is dé manier om je gedachten de spreekwoordelijke baas te worden en ze te kunnen accepteren, maar ook voor laten voor wat ze zijn. Er zijn allerlei geleide meditaties te vinden op het internet. Zoek naar meditaties die specifiek richten op het loslaten van je gedachten.

Maak een moment van woon-werkverkeer

Gebruik het moment dat je de deur bij werk uitloopt totdat je de deur bij je thuis weer binnenloopt als een moment van transitie. Plug heel bewust uit van werk, en plug heel bewust thuis in, zodat je op het moment dat je de deurmat aanraakt écht thuis bent en werk onderweg ergens hebt achtergelaten.

Maak dingen af

Probeer je taak echt af te maken voordat je naar huis gaat, zodat je niet half in een taak blijft hangen. Duurt je taak überhaupt te lang? Breek deze dan op in behapbare stukken, zodat je het alsnog goed kunt loslaten.

Dit vind je misschien ook interessant: Jij lijdt waarschijnlijk ook aan ‘productivity guilt’ (en zo kan je het stoppen)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Deze dingen kun je doen om in het weekend je werk los te laten
Sluiten