Tessa Ham
Tessa Ham Geld 21 jan 2021

Welke EFT moet ik kopen? In 3 stappen de juiste EFT

Je wil graag beginnen met beleggen, maar als je het enorme aanbod aan ETF’s ziet, weet je niet waar te beginnen. Er zijn er duizenden tot je beschikking en je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een ETF in die categorie. Hoe kun je je geld slim investeren? Hoe weet je in hemelsnaam welke ETF je moet kopen?

We schreven een stappenplan om in 3 stappen de juiste ETF uit te kiezen. Dit doe je door je beleggingsdoelen te bepalen, aan de hand daarvan een selectie te maken en deze op verschillende aspecten met elkaar te vergelijken.

Stap 1: Bedenk je beleggingsdoelen

Natuurlijk zijn er aan beleggen risico’s verbonden, maar die heb je zelf ook in de hand. Voordat je een ETF gaat kopen is het daarom goed om je beleggingsdoelen helder te hebben. Ben je op zoek naar passieve inkomsten door middel van dividend uitkeringen? Of ben je van plan om op de lange termijn voor je pensioen te beleggen?

Bedenk ook hoeveel risico je wil lopen. Bij beleggen in aandelen is de kans groter dat de koers schommelt. Dat betekent dat je hiermee het meeste risico loopt én dat je de meeste kans hebt op een hoger rendement.

Aan de hand van je antwoorden kun je bepalen of je wil gaan beleggen in ETF’s van aandelen, obligaties, vastgoedbedrijven of grondstoffen. Een combinatie kan natuurlijk ook. Vraag jezelf daarnaast af of je wil beleggen in bepaalde markten (bijvoorbeeld de VS, Europa of juist een opkomende markt), bepaalde sectoren (tech, gezondheid, energie etc.) of dat je andere eisen hebt (bijvoorbeeld duurzaamheid). Als je dit helder op een rij hebt, kan je al veel gerichter zoeken.

Tip: broker DEGIRO heeft een uitgebreide kernselectie met ETF’s waar je gratis in kan handelen. Dit houdt in dat je hier (één keer per maand) gratis kan kopen of verkopen, zonder te maken te krijgen met transactiekosten.

Stap 2: Kies een selectie ETF’s

Nu je helder hebt waar je in wil beleggen, is het een kwestie van de ETF vinden die daarop aansluit. Bij deze stap kies je een aantal ETF’s uit, die je bij je doelen passen en die je bij de volgende stap kunt vergelijken.

Bij verschillende ETF-aanbieders kun je een overzicht vinden van de ETF’s die ze aanbieden. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Je kunt ook in een database zoeken zoals justETF. Hier kun je verschillende filters aanzetten en uiteindelijk de juiste voor jou vinden.

Ook interessant: Puck wil met fire for women beleggen toegankelijk en begrijpelijk maken: “Er bestaat enorm veel onwetenheid over”

Stap 3: Vergelijk ETF’s

Nu je een lijstje met mogelijke ETF’s hebt, is het verstandig om ze te vergelijken voordat je daadwerkelijk een ETF gaat kopen. Maar waar moet je dan op letten?

Fondsgrootte

Aan de fondsgrootte kun je zien hoeveel geld er in een ETF is belegd. Over het algemeen geldt: hoe meer geld er is belegd in de ETF, hoe beter. Want hoe populairder de ETF is, hoe kleiner de kans dat hij gesloten wordt door een gebrek aan populariteit. Ook zijn de lopende kosten bij grote fondsen meestal lager.

Lopende kosten

Ho eens even, denk je nu misschien, ‘lopende kosten’? Let’s back up a little. De lopende kosten worden ook wel de ‘Total Expense Ratio’ genoemd. Deze kosten worden getoond in de vorm van een percentage. Hoe lager dat percentage, hoe beter. Het gaat hierbij om de kosten die gemaakt worden om het fonds te onderhouden. Hoe lager het percentage dus is, hoe meer geld er overblijft voor beleggers zoals jij en ik.

Dividend

Een ETF kan twee varianten hebben: één die je dividend cash uitbetaalt en één die de inkomsten herbelegd. Let op: dit is lang niet altijd. Als je op de lange termijn belegt en geen passieve inkomsten wil verdienen met het beleggen, kun je waarschijnlijk het best kiezen voor een ETF die herbelegd. Zelf de dividend herbeleggen kan natuurlijk ook, maar dan krijg je wel weer te maken met transactiekosten.

De valuta en beurs

Als je binnen je broker naar een ETF zoekt, zullen er soms meerdere varianten tevoorschijn komen. Om de kosten te drukken is het belangrijk om dan op twee punten te letten. Allereerst de valuta: het verstandigst is om in EUR te handelen. Bij een andere valuta (zoals GBP) betaal je namelijk valuta kosten.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de beurs waar het wordt verhandeld. EAM staat hier bijvoorbeeld voor Euronext Amsterdam. Het is gunstig om op één beurs te handelen, omdat je per beurs aansluitkosten betaalt. Hoe meer je dus op één beurs handelt, hoe minder kosten je zal hebben. Deze aansluitkosten zijn niet shockerend hoog, maar toch drukken ze op je uiteindelijke rendement.

Tip: gebruik Morningstar

Natuurlijk kun je bij de verschillende ETF-aanbieders gaan kijken wat voor ETF’s ze hebben en wat de kenmerken zijn. Maar een fijne website die je als belegger enorm gaat helpen bij een ETF kopen is Morningstar. Dat is een onafhankelijk instituut dat beleggen eenvoudiger en inzichtelijker wil maken, door verschillende beleggingsfondsen te keuren en te onderzoeken.

Op Morningstar kun je de ETF’s op je lijstje opzoeken en op bovenstaande punten met elkaar vergelijken. Typ op Google de naam in van de ETF + Morningstar en je belandt op de pagina waar je alle informatie kunt vinden.

Verschillende ratings

Morningstar heeft verschillende ratings. De sterren (ook wel de Morningstar Rating genoemd) is een beoordeling van de behaalde prestaties van beleggingsfondsen. Deze is gebaseerd op de kosten, risico’s en het geleverde rendement. Hoe meer sterren, hoe beter de ETF heeft gepresteerd in het verleden ten opzichte van andere fondsen uit dezelfde categorie. Omdat deze rating wordt bepaald aan de hand van resultaten in het verleden, zegt het natuurlijk niet zoveel over de toekomst.

Naast de sterren vind je bij elke ETF op Morningstar een Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative. Deze rating (de Analyst Rating) wordt bepaald aan de hand van experts. Zij bepalen hun mening onder andere aan de hand van het fondshuis, de fondsbeheerder, de portefeuille en de kosten. Natuurlijk geven de Morningstar en Analyst Rating je geen garantie op goede resultaten, maar ze kunnen wel een hulpmiddel zijn.

Ten slotte kun je op Morningstar een Sustainability Rating vinden. Deze is in 2016 geïntroduceerd, omdat steeds meer mensen het belangrijk vinden om hun geld te beleggen in duurzame bedrijven. Deze rating wordt weergegeven in wereldbollen. Scoort je ETF één wereldbol? Dan doet hij het niet goed op het gebied van duurzaamheid in zijn branche. Met vijf wereldbollen is het juist een voorloper in vergelijking met andere ETF’s.

Wanneer je goed je research hebt gedaan, ben je er helemaal klaar voor: je kunt een ETF kopen!

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Fire for womenGeldwijsheidFinancElleBinck

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Welke EFT moet ik kopen? In 3 stappen de juiste EFT
Sluiten