Tessa Ham
Tessa Ham Werk 7 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Weet wat je waard bent – Zo sta sterker in je schoenen bij een salarisonderhandeling

Als we één ding op school hadden willen leren, dan is dat wel onderhandelen over je salaris. Omdat we eigenlijk geen idee hebben hoe het moet, is het voor veel mensen spannend. Vraag ik niet een te hoog salaris? Is het bod dat ik krijg niet te laag? Als je weet hoeveel je waard bent, stap je een stuk zekerder die salarisonderhandeling in.

Maar hoe weet je nou hoeveel je waard bent? Wij vertellen je precies hoe je voorbereid die onderhandeling in gaat.

Online tools voor salarisonderhandeling

Er zijn een hoop tools op internet te vinden die je hierbij een handje kunnen helpen. Bij het Salariskompas vul je bijvoorbeeld jouw gegevens in en kom je erachter wat mannen en vrouwen met een vergelijkbare functie gemiddeld verdienen. Deze bedragen zijn gebaseerd op een grootschalig Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Business Universiteit Nyenrode.

Andere tools om te onderzoeken hoeveel je waard bent, zijn bijvoorbeeld Loonwijzer en Payscale. Vul er een paar in om een compleet beeld te krijgen van wat anderen met dezelfde functie, locatie en leeftijd gemiddeld verdienen. Wedden dat jij je op deze manier zekerder voelt van het bedrag dat je vraagt tijdens je salarisonderhandeling?

Vind je het alsnog spannend om meer te vragen als je (nieuwe) werkgever een veel lager bod uitbrengt dan je verwacht. Neem dan de rapporten van deze tools gewoon mee.

Wat onderscheidt jou van anderen?

Ben je snel, maak je geen fouten, blink je in nog een andere vaardigheid uit, heb je verschillende cursussen gevolgd op een bepaald gebied? Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat jij waard bent. En daarmee ook argumenten die je kunt aandragen tijdens je onderhandeling.

6 redenen om te vragen om een salarisverhoging

Het is belangrijk om je kwaliteiten te onderbouwen met concrete voorbeelden. Dit kan je dus goed voorbereiden voordat je een salarisonderhandeling ingaat. Maak een lijstje met jouw sterke punten en bedenk voor elk van die eigenschappen een concreet voorbeeld in het verleden wanneer jij die hebt ingezet.

Nog beter dan voorbeelden zijn bewijzen. Dit kan in de vorm van een aanbeveling van een vroegere baas, collega of klant zijn. Of cijfers waaruit blijkt dat jij bij je vorige baan voor zoveel klanten, aankopen, volgers, manieren om te besparen etc. hebt gezorgd. Vind je het nu lastig om met deze ‘bewijzen’ te komen? Ga dan voor de aanbevelingen en houd vanaf nu je prestaties bij.

Dat is niet alleen fijn voor toekomstige salarisonderhandelingen, maar ook voor je zelfvertrouwen in het algemeen.

Accepteer nooit het eerste bod

Onthoud: je bent sowieso meer waard dan het eerste bod van het bedrijf. Die zullen namelijk altijd met ruimte voor onderhandeling beginnen, en dus niet op het maximale wat ze aan jou kwijt zullen willen.

Een ander goed punt om te onthouden is dat je niet alleen geld waard bent, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt ook onderhandelen over zaken als een thuiswerkdag, telefoon van de zaak of meer vakantiedagen, wanneer je niet het bod krijgt dat je voor ogen had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️