10 goede websites voor gratis stockfoto’s

Volgens de auteurswet ben je strafbaar als je afbeeldingen van anderen gebruikt. Het maakt niet uit of je de naam van de fotograaf en je bron hebt vermeld, de foto op internet (Instagram/Pinterest) vond of ziet dat iemand anders deze foto wél gebruikt. Zolang je geen goedkeuring hebt ontvangen en je de foto alsnog gebruikt ben je strafbaar. Gelukkig is daar onze redder: gratis stockfoto’s!

Er zijn genoeg verhalen te vinden op internet over mensen die honderden euro’s moesten betalen voor het gebruiken van foto’s die niet van hun zijn en waar zij ook geen toestemming voor hebben gekregen. En je wil jezelf niet in die positie krijgen. Er zijn gelukkig stockbeelden die wij wel gratis mogen gebruiken.

Wat zijn stockbeelden?

Stockfoto’s zijn beelden die je gratis (of tegen betaling) kunt gebruiken. Ze zijn voor iedereen beschikbaar en je maakt geen inbreuk op auteursrechten. Super handig, maar er zijn tegenwoordig zoveel verschillende websites dat we soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien.

Dat er veel verschillende websites zijn voor stockfoto’s, wil niet zeggen dat je overal ook mooie stockfoto’s kunt vinden. Sterker nog, die zijn vaak nog veel moeilijker om te vinden. Ben je op zoek naar goede websites voor stockfoto’s? Stop met zoeken!

Ook interessant: Dé checklist voor een sterk profiel op LinkedIn

De beste websites voor gratis stockfoto’s

Wij hebben een overzicht gemaakt van de tien beste websites voor goede stockbeelden. Er zijn er natuurlijk veel meer, maar dit vinden wij de beste.

Unsplash

Unsplash vind ik zelf één van de fijnste websites om stockafbeeldingen te zoeken. Het is opgedeeld in verschillende categorieën en daarnaast kun je ook zelf nog een zoekopdracht invullen.

Barn Images

Barn Images is een hele overzichtelijk site met mooie beelden die je kunt gebruiken.

Designer Pics

Designer Pics heeft ook prima stockbeelden om te gebruiken. Het overzicht is iets minder op deze site, maar je kunt gewoon je zoekopdrachten invullen, dus dat is niet echt een probleem.

FancyCrave

De foto’s op FancyCrave zijn van goede kwaliteit waardoor het niet eens echt opvalt dat het stockbeelden zijn. En toch is het zo!

Gratisography

Deze website is niet echt overzichtelijk, maar toch staat Gratisography wel in ons favorietenlijstje. De gratis stockfoto’s zijn namelijk heel mooi en variëren heel erg tussen zwart-wit en kleur.

Pexels

Pexels is een site die best wel op (hierboven genoemd) Unsplash lijkt. Naast stockfoto’s bevat Pexels ook nog video’s die je kunt gebruiken. Hoe handig is dat?

Kaboompics

Net als Pexels lijkt kaboompics een beetje op Unsplash. Er staan voorbeeld categorieën om het zoeken een beetje makkelijker te maken en op de homepagina staan featured images.

IM Creator

Let op! Zorg wel dat je imcreator.com/free intikt. De site is net als bovenstaande sites overzichtelijk en is ook al opgedeeld in categorieën.

Picography

Picography staat vol stockfoto’s die niet heel erg ‘stockerig’ zijn. Het zijn over het algemeen andere afbeeldingen dan dat je bij de sites hierboven vind. Handig als je dus een ander soort artikel of blogpost maakt.

Pixabay

Pixabay is één van de weinige sites waar je zoekopdrachten in het Nederlands kan vinden. Ik heb weleens problemen ervaren met het vinden van een goede afbeelding, omdat het item ging over iets wat ze in het buitenland niet kennen. Dat probleem is nu verholpen!

Geen stockfoto’s?

Wil je geen stockafbeeldingen gebruiken? Dan is er ook altijd nog een andere oplossing. Je kunt altijd nog je eigen afbeeldingen maken. Het is niet altijd makkelijker, maar niks is leuker dan je eigen foto’s gebruiken toch?

Hoe dan ook, zolang je stockfoto’s gebruikt, hoef je niet bang te zijn dat je een flinke boete krijgt. Want zeg nou eerlijk, daar heb je toch helemaal geen zin in?

Meer lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
10 goede websites voor gratis stockfoto’s
Sluiten