Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 15 apr 2020

Ondernemer Melle Schellekens (oprichter The Good Roll) houdt zich niet alleen nu bezig met wc-rollen

Waar je normaal gesproken geen moment stilstaat bij het papier dat je gebruikt bij een bezoek aan het kleinste kamertje van het huis, gingen we een paar weken geleden opeens heel anders naar wc-papier kijken. Door het hamsteren werd wc-papier bijna nog waardevoller dan geld – bijna dan. Een goed moment om eens te praten met Melle Schellekens, oprichter van The Good Roll. Zijn gerecylede wc-papier wordt momenteel ook als warme broodjes over de toonbaan verkocht.

We vragen Melle hoe hij op het idee van The Good Roll is gekomen. Hoe vervuilend is een normale wc-rol eigenlijk?

Hoi Melle, wanneer en waarom ben je The Good Roll begonnen?

“Ik was bezig met een duurzaamheidsonderzoek voor een grote hotelketen. De grootste vervuilers bleken: het wassen van linnen, schoonmaakmiddelen en food waste. Maar ook: wc-papier, dat vaak niet honderd procent gerecycled was. De meeste hotels hanteren de regel dat elke kamer een nieuwe rol toiletpapier moet krijgen nadat de gasten zijn uitgecheckt.

In veel kelders van hotels liggen dus balen vol half gebruikte rollen wc-papier, die vaak gewoon worden weggegooid. Toen kreeg ik het idee om eens goed uit te gaan zoeken hoe dit zat en wat daar anders zou kunnen. Dit resulteerde uiteindelijk in The Good Roll wat ik samen met Sander de Klerk heb opgezet.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen de rollen zo vrolijk in te pakken?

“Om zo de eerste stap naar duurzaamheid voor veel mensen makkelijker te maken. De rollen zien er gaaf uit en trekken hierdoor je aandacht. Zodra je ze hebt kom je erachter dat we veel meer doen dan alleen de mooie wikkels maken. We verkopen de wc-rollen overigens ook zonder de wikkels (de Wrapless Choice) en die worden steeds populairder.”

Melle Schellekens

Op welke manieren is een rol van The Good Roll beter voor het milieu dan een normale wc-rol? Hoe vervuilend is een normale wc-rol?

“Gelukkig zien we dat er de laatste tijd veel meer duurzamere varianten op de markt komen, dus dat is super! Onze rollen zijn 400 vels, dus dat is vaak twee keer zo dik als normaal en hierdoor qua logistiek ook duurzamer. Verder hebben we het EU Ecolabel voor ons honderd procent gerecycled papier.

Toch is er nog steeds heel veel niet gerecycled of gemixt papier. We hopen dat snel alles honderd procent gerecycled wordt zonder chloor, bleek- en kleurstoffen.”

Maar dat is niet het enige voordeel van The Good Roll ten opzichte van een normale wc-rol, toch?

“We doneren vijftig procent van onze nettowinst aan doelen die de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden ondersteunen. Ook werken we samen met verschillende sociale werkplaatsen die ons helpen met de productie en logistiek. We proberen onze cirkel altijd zo duurzaam mogelijk te houden.”

Jullie verkopen 24 rollen in een doos. Hoe lang kun je hiermee doen? Een extra belangrijke vraag in deze tijd natuurlijk.

“We verkopen dozen met 24 en 48 wc-rollen. Met 24 stuks moet je 12+ weken makkelijk halen, als je echter niet te veel propt of vouwt. 😉 De afgelopen weken was het flink drukker. Maar nu zien we wel dat de rust terug is en we weer op het oude niveau beginnen te komen.”

Welke doelen zou je nog willen bereiken op het gebied van duurzaamheid?

“Omdat we voor sommige facetten nog afhankelijk zijn van leveranciers proberen we met hen altijd te kijken hoe dit nog beter of duurzamer kan. We werken gelukkig met hele gave partijen samen die hier graag in mee gaan.

Voor nu zijn we druk bezig met een bamboevariant als toevoeging aan ons wc-papier assortiment, dus naast honderd procent gerecycled papier ook wc-rollen die gemaakt zijn van bamboevezels. We verwachten deze ergens in mei/juni te kunnen lanceren.”

Je koopt de wc-rollen van The Good Roll bij de Jumbo en Albert Heijn of via de website, waar je ook meer leest over de missie van dit mooie bedrijf.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Ondernemer Melle Schellekens (oprichter The Good Roll) houdt zich niet alleen nu bezig met wc-rollen
Sluiten