Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 28 feb 2020

Van je dromen je dagelijks leven maken: reisjournalist Nina schreef een boek zodat jij dat ook kan

Wat zou jij doen als geld geen rol speelde? Als je van je dromen je dagelijks leven maakte? Zou je hetzelfde werk doen als nu? Als je op die laatste vraag ‘nee’ beantwoordt, is het boek Wat je leven kan opleveren van reisjournalist Nina Karnikowski waarschijnlijk het zetje wat je nodig hebt om je dromen achterna te gaan. In het boek laat ze zien hoe je dit kan bereiken met tips, oefeningen en verhalen van andere ondernemers die jou voorgingen.

De Australische Nina is zelf het ultieme voorbeeld van hoe je leven eruit kan zien als je van je jouw dromen najaagt. Zij combineert haar liefde voor schrijven en reizen door reisverhalen te schrijven voor kranten, tijdschriften en websites.

Zestig verschillende landen

Voor haar werk trok ze al door Mongolië in voormalige Russische legervoertuigen, verkende ze de Namibwoestijn in een open safaritruck en ontweek ze ijsbergen in Antarctica in een ijsbreker. In totaal bezocht ze meer dan zestig verschillende landen.

In haar boek vertelt ze niet alleen haar eigen verhaal, maar interviewt ze 26 inspirerende ondernemers van over de hele wereld. “Ik wilde bewijzen dat iedereen zo’n leven de realiteit kan maken”, vertelt ze als wij haar vragen naar haar boek.

Wat kunnen we verwachten van je boek?

Wat je leven kan opleveren is voor iedereen die meer plezier wil hebben in de simpele dingen van het leven, stress wil minimaliseren en de controle wil nemen over zijn tijd, geld en energie. Oftewel: voor iedereen die een succesvolle, doelgerichte carrière wil opbouwen door te doen waar ze van houden. Daarom geeft het lezers een kijkje in het leven van 26 inspirerende self-made creatievelingen van over de hele wereld.

Van een fotograaf in Tanzania tot een Nederlandse duurzame modeontwerper en van iemand die Tiny Houses bouwt in Japan tot een veganistische chocolatier in Australië. Het is niet alleen inspirerend, maar ook praktisch: het staat vol met oefeningen waarmee je je droomcarrière kunt realiseren.”

Wat je leven kan opleveren
Bron: BIS Publishers

Wanneer heb je zelf de knoop doorgehakt om te gaan ondernemen?

“Na vijf jaar te hebben gezwoegd bij een Australisch mediabedrijf, kwam er eindelijk een vacature voor de functie van reisjournalist vrij. Maar na achttien maanden was er een grote reorganisatie en verloor ik mijn baan. Eerst dacht ik dat mijn leven voorbij was, maar eigenlijk was het een geschenk: een kans om een leven en een carrière buiten de nine-to-five grind op te bouwen. In de afgelopen zes jaar wist ik een bloeiende freelance carrière te creëeren en reisde ik naar landen als India, Japan, Nepal en Peru, allemaal voor mijn werk.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan mijn werk. Ik heb meer bruiloften en verjaardagen gemist dan ik kan tellen, ik ben niet altijd beschikbaar voor mijn familie en vrienden, ik word meer ziek en moe dan vroeger en ik verdien minder geld dan bijna al mijn vrienden.

Toch zou ik niet anders willen: ik hou echt van het werk dat ik doe.”

“Mijn werk zorgt voor een levensstijl die ik me als kind niet eens had kunnen voorstellen.”

Waarom heb je ervoor gekozen ook de verhalen van anderen te vertellen?

“Ondanks al onze angsten en financiële situaties, hebben we allemaal het potentieel om op onszelf te vertrouwen, risico’s te nemen, onze dromen waar te maken, een succesvolle carrière op te bouwen en te doen waar we van houden. Ik koos specifiek voor mensen van over de hele wereld, van verschillende geslachten en met verschillende achtergronden, om te laten zien dat het voor iedereen met voldoende passie haalbaar is.

Iedereen heeft een uniek verhaal, een ander pad dat ze hebben bewandeld en daardoor een ander advies om te delen. Ik wilde dat iedereen die het boek opensloeg zich ten minste in één van de verhalen zou herkennen. En daardoor de stap zou durven nemen.”

Moet je per se ondernemen voor een droomcarrière, of kan je ook gelukkig zijn met een baan van negen tot vijf?

“Ik denk dat het een belangrijk onderdeel is. Het gaat in dit boek niet alleen om het werk, maar ook om het leven daar omheen, met veel ruimte en vrijheid. Ik sprak voor het boek bijvoorbeeld een Australisch koppel die eerst de levensstijl kozen die ze wilden (wonen in een oude kerk in een dromerige Australische stad). Al het andere hebben ze daarna besloten. Ze hebben een succesvol zeep- en sausbedrijf, maar houden het expres klein om tijd over te houden.

“We houden van ons bedrijf, maar we houden ook van onze kinderen en gewoon rondhangen”, vertelden ze me. Ik vind die aanpak geweldig.

“We hebben maar één leven en het uiteindelijke doel is om ervan te genieten, niet alleen om ons er doorheen te werken.”

Dat wordt veel eenvoudiger als je voor jezelf werkt en elke dag je eigen planning kunt maken. Dat gezegd hebbende: ik geloof ook dat je passie en een doel kunt hebben als je voor iemand anders werkt. Als je van die structuur geniet, is het fantastisch. Ik denk alleen dat er veel mensen zijn die niet echt in een negen-tot-vijf baan passen. Die een alternatief zouden willen en verlangen naar een simpelere, meer vrije levensstijl. Ik heb dit boek voor hen geschreven.”

Wat je leven kan opleveren
Bron: BIS Publishers

Waarom denk je dat de meeste mensen niet kiezen voor hun dromen?

“Ik denk dat het meestal angst is. Angst voor financiële instabiliteit, dat dit niet het ‘juiste moment’ is, om te falen. Naar mijn mening is het niet doen van de dingen die belangrijk voor je zijn, een even grote tragedie als elke vorm van mislukking. Als je maar blijft wachten tot het juiste moment om de sprong te wagen, zal die tijd waarschijnlijk nooit komen.

Eén van de beste manieren om die angst te overkomen – en vergeef me het cliché – is het gewoon te doen. Je zult vallen, het zal af en toe pijn doen, maar niets geweldigs is ooit ontstaan in je comfort zone.”

Wat kun je doen als je nog niet weet wat je passie is?

“Geef jezelf elke week de tijd om de creative juices te laten vloeien. Er is een vrouw in het boek die verdrietig was, omdat ze was ontslagen. Totdat ze haarzelf toestemming gaf om gewoon van haar vrije tijd te genieten. Zo kon ze kijken waar ze nou écht blij van werd. Dat bleken koken en mensen hosten te zijn, en daarom is ze nu supper club host geworden.

Ik denk ook dat het belangrijk is om jezelf meer te omringen met creativiteit in het algemeen. Of dat nu musea bezoeken, reizen of omgaan met andere creatievelingen is. Er staan acht oefeningen in het boek om te achterhalen wat jij nou echt wil in het leven. Om zo die droomcarrière uiteindelijk te kunnen opbouwen!”

Wat je leven kan opleveren van Nina Karnikowski is vanaf nu verkrijgbaar voor €18 via BIS Publishers. Volg Nina op Instagram om nog meer geïnspireerd te worden de stap te wagen!

Meer inspirerende interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Van je dromen je dagelijks leven maken: reisjournalist Nina schreef een boek zodat jij dat ook kan
Sluiten