Ben jij niet introvert en niet extravert? Dan ben je ambivert

Sommige mensen weten precies van zichzelf of ze extravert zijn (en dus energie krijgen van gezelschap) of eerder introvert (wat betekent dat je na een sociale gebeurtenis even moet opladen). Maar wat nou als je eigenlijk geen idee hebt in welk hokje jij gepropt kunt worden? Geen zorgen, je bent niet de enige. Sterker nog: zo’n tweederde van de mensen is ambivert.

Denk je nu: eh, wat? We leggen het even voor je uit.

Wanneer ben je ambivert?

Waar introvert en extravert inmiddels vrij ingeburgerde begrippen zijn, is ambivert dat minder. Maar de definitie ervan is eigenlijk vrij simpel: je bent niet introvert en niet extravert, maar zit daar ongeveer tussenin.

Dat er ook mensen bestaan die ambivert zijn, is gebaseerd op het idee dat introversie en extraversie geen twee statische categorieën zijn, maar beide aan een andere kant van een glijdende schaal staan. Er zijn maar weinig mensen die echt een uiterste zijn. De meesten zijn bijvoorbeeld extravert met een beetje een neiging naar de introverte kant, of juist andersom. En als je in het midden van de schaal zit, ben je ambivert.

Kenmerken van ambivert zijn

Dat betekent dus dat ambiverte mensen trekjes hebben van zowel introversie als extraversie. Ze brengen bijvoorbeeld graag tijd door in groepen, maar wisselen dat af met momenten waarop ze alleen zijn. Hun gedrag verschilt in feite nogal per situatie. Veel ambiverten krijgen bijvoorbeeld wel veel energie van mensen die ze goed kennen, maar het leggen van nieuwe contacten kost hen meer moeite.

Betekent dat dat iedereen die zich niet heel erg extravert of introvert voelt, meteen ambivert is? Dat niet, legt zusje Bedrock uit: je gedrag kan anders zijn dan je persoonlijkheid. Veel mensen denken bijvoorbeeld meteen dat ze niet introvert kunnen zijn als ze niet verlegen zijn, maar dat is niet waar. Je kunt nog zo sociaal zijn als dat het gedrag is dat je aangeleerd hebt gekregen, maar als gezelschappen je in the end wel energie kosten, ben je dan stiekem misschien alsnog introvert.

LEES OOK: 26 vragen om jezelf beter te leren kennen

Dat er een hele (vrij onduidelijke) schaal tussen introvert en extravert in zit, is één nuance bij het indelen in hokjes. Er is nog een reden waarom het heel lastig is om te bepalen waar op de schaal jij je bevindt. Je persoonlijkheid kan gedurende je leven namelijk veranderen. Het komt regelmatig voor dat mensen als tieners vooral met vrienden zijn, maar later toch meer tijd voor zichzelf nodig hebben.

Wat er zo geweldig is aan ambiverten

Ondanks dat het introvert-extravert-verhaal dus een stuk ingewikkelder en minder zwart-wit is dan we vaak denken, is ambivert in ieder geval een begrip dat handiger in de mond ligt dan ‘sociale introvert’ of ‘verlegen extravert’. En o ja, bonuspunten: ambivert zijn schijnt ook nog eens erg goed te zijn voor je carrière!

Een onderzoeker van de Universiteit van Pennsylvania deed bijvoorbeeld een onderzoek onder ruim 300 salesmedewerkers, bij wie hij een persoonlijkheidstest afnam en wiens verkopen bij maandenlang bijhield. Wat bleek: niet de extraverte mensen waren het meest overtuigend, maar juist de ambiverten. Zij maakten 24 procent meer winst dan introverten en maar liefst 32 procent meer dan extraverte mensen. Dat zou dus komen omdat je je als ambivert goed aan kunt passen aan de situatie.

The best of both worlds, zullen we het maar noemen!

Meer lezen over je persoonlijkheid:

 

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Ben jij niet introvert en niet extravert? Dan ben je ambivert
Sluiten