Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 19 sep 2020

Wat doet een internist eigenlijk precies?

In de anderhalf jaar dat WorkJuice bestaat, is ons één ding duidelijk geworden. Veel van ons weten niet precies wat we met ons leven willen. Artikelen over carrièreswitches en erachter komen welke kant je nou precies op moet, worden altijd goed gelezen. Daarom roepen we deze rubriek in het leven: wat doet een… eigenlijk precies? We trappen af met de internist.

Interessant voor de nieuwsgierige aagjes, of als je op zoek bent naar een nieuwe weg om in te slaan.

Internist betekenis

Dat een cardioloog mensen met hartproblemen helpt en een dermatoloog mensen van hun huidproblemen afhelpt, komt vast niet als een verrassing. Maar bij een internist gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen. Dat komt waarschijnlijk omdat het vakgebied van de internist zo breed is.

Een internist is een medisch specialist die zich bezighoudt met het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van de inwendige organen, lezen we op de website van het Deventer ziekenhuis. Van nierziekten tot aan allergische aandoeningen en van stofwisselingsstoornissen tot infectieziekten: een internist helpt mensen met inwendige ziektes.

Omdat het vakgebied zo breed is, zijn internisten vaak gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen. Zo kun je bijvoorbeeld als internist een oncoloog (kanker), endocrinoloog (complexe hormoon aandoeningen en stofwisselingsziekten) of een hematoloog (afwijkingen van het bloed) zijn.

Wat doet een internist?

Oké, we weten nu wat een internist is, maar wat doet een internist dan eigenlijk precies? Hij of zij moet eigenlijk bij elke patiënt een puzzel oplossen. Dit soort arts moet luisteren naar het verhaal van de patiënt en kijken naar de testresultaten om zo tot een diagnose te kunnen komen. Daarna stelt hij of zij een behandelplan op.

Een internist staat nooit aan de snijtafel (daar is immers de chirurg voor), maar adviseert wel. Bovendien schrijft hij of zij ook medicijnen uit aan patiënten.

Lees ook: Carrièreswitch? Zo hak je de knoop door als je een andere baan wil

Past het beroep bij jou?

Misschien kun je aan de hand van de werkzaamheden al een beetje inschatten of het beroep geschikt voor jou is. Toch is het ook handig om de eisen en competenties voor het beroep te vergelijken met jouw eigenschappen en kwaliteiten.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je geïnteresseerd bent in geneeskunde, no suprise there. Ook is het belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt en goed kunt samenwerken. Een aantal andere belangrijke punten:

  • Je bent wetenschappelijk onderlegd
  • Je bent in staat tot maatschappelijk handelen
  • En je hebt organisatorisch en reflecterend vermogen

Benodigde opleiding

Slecht nieuws als internist zijn je een mooi beroep lijkt en je meteen morgen aan de slag wil gaan. Zoals je misschien al vermoedde moet je om internist te worden eerst jarenlang de schoolbanken in. De opleiding Interne Geneeskunde duurt na het basisartsexamen zes jaar. Eerst doe je 4 of 4,5 jaar algemene interne geneeskunde. Daarna doe je nog 1,5 jaar tot 2 jaar een opleiding om je te specialiseren.

Op de website van BKV lezen we dat er maar honderd opleidingsplaatsen per jaar zijn, die verdeeld zijn over acht regio’s. Om een opleiding te volgen solliciteer je in een bepaalde regio en daar ga je dan ook de opleiding volgen. Je kunt tijdens je opleiding nog wel switchen.

Salaris van een internist

Op de website van de Nationale Beroepengids krijgen we een idee van het bruto salaris van een internist. Als je net bent afgestudeerd, kun je rekenen op een bruto salaris van 70.000 euro. Let op: dit is op basis van een 45-urige werkweek. Gedurende je carrière kan je salaris zelfs oplopen tot 130.000 euro (dit is nog zonder vakantietoeslag van acht procent).

Dit betekent dat het maandelijkse brutoloon van een internist neerkomt op een bedrag tussen de  €5.833 en €10.833.

Er nog niet uit? 8 gratis beroeps- en persoonlijkheidstesten

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wat doet een internist eigenlijk precies?
Sluiten