Wat je moet doen als jij je buitengesloten voelt op werk

Niets is ellendiger dan beseffen dat je niet was uitgenodigd op een uitje van je collega’s. Dat gevoel van buitengesloten te zijn knaagt aan je en overlaadt je met onzekerheid. Ben ik niet leuk genoeg? Zijn ze tegen mij?

Het is maandagochtend. Alsof dat nog niet ellendig genoeg is, hoor je je collega’s praten over de gezellige borrel van vrijdagavond. Die borrel waar jij niets van afwist. Die borrel waar je eigenlijk wel graag had bij willen zijn. Je bent de hele dag stil.

Als dit herkenbaar klinkt, lees dan zeker verder. Spoiler: het is niet het einde van de wereld!

1. Analyseer de situatie

Probeer niet in paniek te raken, maar neem een moment de tijd om helder na te denken.

Hoe vaak voel jij je buitengesloten? Als dit slechts één keer het geval is: don’t worry. Het kan nu eenmaal zijn dat collega’s toevallig samen de deur uitliepen en toen op het idee kwamen om nog even te gaan borrelen.

En wie weet heb jij ook ooit iemand per ongeluk buitengesloten? Zoiets kan snel gebeuren en dat zonder slechte bedoelingen.

Als je vermoedt dat je collega’s je bewust en herhaaldelijk buitensluiten, dan zijn er andere stappen die je kan ondernemen.

2. Maak een verwijzing naar hun uitstapjes

Stel: je hoort je collega’s praten over één van hun uitjes samen. Je zou dit het liefst niet willen horen en automatisch sluit je je af voor de conversatie. Je voelt je er niet echt lekker bij, maar je laat het toch maar zo.

Herkenbaar? Probeer in de toekomst eens een opmerking te maken over hun uitje. En dan niet in de zin van: “Waarom hebben jullie me niet uitgenodigd?”, maar iets aardigs als in: “Ooh daar kan je lekker eten he? Is ook één van m’n favoriete restaurants!

Je doorbreekt de spanning, je mengt je op een vlotte wijze in het gesprek en je toont aan dat je interesse hebt in wat ze samen doen. Misschien nodigen ze je spontaan uit voor een volgende keer.

Zo niet, dan kan jij misschien laten vallen dat je wel een keer meewilt bij een volgend uitje.

3. Plan je eigen evenement

Dé manier om bij evenementen betrokken te worden? Ze zelf organiseren.

Kondigt het weerbericht stralend weer aan volgende week? Plan een happy hour op een leuk terrasje na het werk. Werken jullie naar een belangrijke deadline toe? Stel voor om een ontspannende activiteit te organiseren voor als de deadline gehaald is.

Hiermee geef je je collega’s één duidelijke boodschap: ik heb interesse om jullie te leren kennen en vind sociale activiteiten met jullie leuk.

Je geeft je collega’s ook de kans om je op een andere, niet werk-gerelateerde manier te leren kennen.

4. Wees kritisch over je bedrijfscultuur

Hebben voorgaande stappen niets opgeleverd? Misschien is je bedrijfscultuur niet het milieu waarin je wil werken. Als je sociale inspanningen niet gewaardeerd (en zelfs tegengewerkt) worden, heb je waarschijnlijk te maken met een giftige cultuur.

Dit maak je helaas niet goed met een paar happy hours. Vraag jezelf af of dit wel een omgeving is waarin je 40 uur van je week wil doorbrengen.

Zou je gelukkiger zijn in een ander team? Zou het mogelijk zijn om van baan te veranderen? Uit een giftige organisatiecultuur stappen kan een hele opluchting zijn.

Meer over omgaan met collega’s:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wat je moet doen als jij je buitengesloten voelt op werk
Sluiten