Tessa Ham
Tessa Ham Geld 27 mrt 2022

Minder gas verbruiken? Dit is wat je moet weten over de warmtepomp

Nu de gasprijzen door het dak gaan, zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun gasverbruik te verminderen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In een reeks artikelen duiken we dieper in op verschillende manieren om energie te besparen. Met vandaag: de warmtepomp.

Uit onderzoek van Milieu Centraal is namelijk gebleken dat de helft van de woningeigenaren geen idee heeft wat een hybride warmtepomp is. Zonde, want zo’n pomp kan er zomaar voor zorgen dat je de helft minder gas gebruikt.

De warmtepomp

Het woord warmtepomp heb je vast weleens horen vallen. Maar wat houdt zo’n pomp eigenlijk precies in? Een warmtepomp maakt, door middel van stroom, warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Van 1 kWh stroom met een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte, aldus Radar.

Er zijn drie verschillende warmtepompen. Hieronder leggen we precies uit wat de werking is van het type warmtepomp, hoeveel subsidie je kunt krijgen en, heel belangrijk, wat zo’n warmtepomp mag kosten.

Hybride waterpomp

Geschikt voor: huizen met dubbelglas en overal iets van isolatie (dak, buitenmuren en vloer)
Kosten voor hybride waterpomp: tussen de 4.000 en 6.000 euro
Subsidie die je kunt krijgen: tussen de 1.950 en 3.000 euro

De hybride waterpomp werkt samen met je cv-ketel en maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht. Doordat hij stroom gebruikt in plaats van gas, ga je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis, volgens Milieu Centraal.

Bij deze warmtepomp helpt de cv-ketel een handje als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voordat je huis warm wordt.

Ventilatiewarmtepomp

Geschikt voor: huizen met mechanische ventilatie (veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben dit)
Kosten voor ventilatiewarmtepomp: tussen de 3.300 en 5.800 euro
Subsidie die je kunt krijgen: tussen de 1.650 en 2.250 euro

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warme uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Ook dit is een hybride systeem die samenwerkt met je cv-ketel, omdat de hoeveelheid warmte die de warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst.

Volgens Milieu Centraal bespaar je bijvoorbeeld in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer 400 euro per jaar op je energierekening.

Volledig elektrische warmtepomp

Geschikt voor: huizen met HR++ glas die goed geïsoleerd zijn (dak, vloer en geïsoleerde spouwmuur)
Kosten voor volledig elektrische warmtepomp: tussen de 6.500 en 19.500 euro
Subsidie die je kunt krijgen: tussen de 1.950 en 5.100 euro

Als je helemaal van het aardgas af wil, moet je voor de volledig elektrische waterpomp gaan, lezen we op Milieu Centraal. Dit kan alleen als je huis heel goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval? Dan kun je beter eerst daarin investeren.

Een volledig elektrische warmtepomp doet alles wat een cv-ketel ook doet. Hij verwarmt dus niet alleen je huis, maar zorgt er ook voor dat je warm water hebt. Dat doet hij door warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen.

Goed om te weten: er zijn twee verschillende soorten van dit type warmtepomp. Eén haalt de warmte uit de lucht, de ander uit de bodem of het grondwater. De bodemwarmtepomp kan een stuk duurder uitpakken, maar daar kun je dan ook meer subsidie voor krijgen.

Warmtepomp nadelen

Is een warmtepomp dan alleen maar geweldig en zijn er geen nadelen? Natuurlijk blijft het een investering die je wel moet kunnen betalen. Zeker als je huis nog niet voldoende geïsoleerd is en als je bijvoorbeeld moet overstappen op vloerverwarming, kunnen de kosten oplopen.

Je wil dus wel van plan zijn in dit huis de komende jaren te blijven wonen (al wordt, met oog op de toekomst, je huis alleen maar waardevoller met een warmtepomp).

Ook goed om te weten: de buitenunit maakt geluid. Het apparaat maakt ongeveer evenveel lawaai als de buitenunit van een airconditioningssysteem.

Warmtepomp subsidie

Leuk en aardig zo’n subsidie voor de warmtepomp, maar hoe weet je precies op hoeveel geld je kunt rekenen? En waar vraag je de subsidie aan? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een stappenplan, een rekentool om je subsidie te berekenen en waar je subsidie kunt aanvragen.

5 tips om je huis te verduurzamen en geld te besparen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Minder gas verbruiken? Dit is wat je moet weten over de warmtepomp
Sluiten