Zwanger op werk: wat zijn je rechten en wanneer moet je het vertellen?

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Waarschijnlijk zit je nog helemaal op een roze wolk en ben je helemaal aan het wegdromen over die baby in je buik. En het is natuurlijk ook helemaal fantastisch om zwanger te zijn. Maar het is verstandig om ook al iets verder vooruit te kijken. Want wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van je zwangerschap op de werkvloer? En wanneer moet je je werkgever eigenlijk vertellen dat je zwanger bent?

Het is belangrijk dat je werkgever ervoor zorgt dat jij veilig je werk kunt doen zonder dat dit gevolgen heeft voor jouw zwangerschap. Een werkgever is namelijk verplicht om de gezondheid van jou en je kind tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode te beschermen. Dat je (misschien) niet alles meer kunt doen tijdens je zwangerschap, wist je waarschijnlijk allang. En toch is het de bedoeling dat jouw werkgever ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk je eigen werk kunt blijven doen.

Je bent zwanger, wat nu?

Je bent zwanger en heel je omgeving (inclusief jijzelf) is dolgelukkig. Hoe graag je ook op die roze wolk wil blijven, het is belangrijk om ook andere zaken te gaan regelen. Op je werk bijvoorbeeld. Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Maar hoe werkt dat allemaal precies? Wat zijn je rechten en plichten als je zwanger bent?

‘Ik moet u iets vertellen..’

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Als je dit niet doet, heb je in principe ook nergens recht op. Maar veel vrouwen weten niet wanneer ze aan hun werkgever moeten vertellen dat ze moeder gaan worden. En dat is ook best lastig. Officieel hoef je dit pas drie weken voor je met zwangerschapsverlof gaat te vertellen. Maar hoe eerder hoe beter. Je hebt pas recht op de wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode zodra je het je werkgever hebt vertelt.

Waarom het oké is om als moeder fulltime te werken

Zodra jij je werkgever hebt verteld dat er een kleine op komst is, ligt de verantwoordelijkheid van alle veranderingen bij je leidinggevende. Binnen twee weken nadat je hebt verteld dat je in verwachting bent, hoor je van je werkgever voorlichting te krijgen. Waarover die voorlichting gaat? Bijvoorbeeld over de mogelijke gevaren op de werkvloer voor jou en je ongeboren baby. En welke maatregelen jouw werkgever heeft getroffen om je hier tegen te beschermen.

Wat veranderd er allemaal?

Er zijn maatregelen getroffen die jou en je ongeboren baby beschermen. Fysieke taken als tillen of te lang staan, die moet je verminderen. Zo moet je bijvoorbeeld zo min mogelijk bukken gedurende je hele zwangerschap. En dingen tillen? Het mag nog wel, maar wees er wel voorzichtig mee.

Tot zes maanden na de bevalling heb jij recht op de volgende dingen:

  • Regelmatige werk- en rusttijden
  • Extra pauzes tot maximaal 1/8 deel van je werktijd
  • Een geschikte, afsluitbare ruimte om te kunnen rusten (met bed of rustbank)
  • Een vrijstelling van de verplichting tot overwerk en nachtdiensten

Oh, en zodra jij je werkgever hebt verteld dat je zwanger bent, heb je ook recht om onder werktijd naar je zwangerschapsonderzoek te gaan. Vanzelfsprekend is dit na de bevalling niet meer van toepassing.

Wil je nog meer lezen over zwanger zijn en werken? Werk & zwangerschap: rechten en plichten

Ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zwanger op werk: wat zijn je rechten en wanneer moet je het vertellen?
Sluiten