Wanneer kan je om een salarisverhoging vragen?

Hoe goed je ook presteert bij je baan, vragen om een salarisverhoging is altijd een beetje tricky. Waar zou je het ook geleerd moeten hebben? Op school in ieder geval niet. Daarom schieten wij te hulp met een aantal praktische guidelines voor als je overweegt om een salarisverhoging te vragen.

Sure, iedereen vindt het fijn om wat meer salaris te zien aan het einde van de maand. Dit krijg je echter niet zomaar cadeau, vaak zal je daar zelf enig initiatief in moeten tonen. Spannend? Wij helpen je op weg.

1. Houd je aan een tempo van 1 x per jaar

De meeste bedrijven houden één keer per jaar een gesprek rond salarisverhoging. Verwacht dus niet dat je meerdere keren per jaar kan vragen om een hoger loon, want dit strookt nu eenmaal niet met de realiteit.

Natuurlijk bestaan er wel uitzonderingen op deze regel. Als je baas expliciet heeft beloofd bij je sollicitatie om je loon binnen de zes maanden te herzien, heb je uiteraard het volste recht om hier achteraan te zitten.

2. Zorg dat je jezelf hebt bewezen

De relatie tussen werkgever en werknemer heeft alles te maken met balans: jij levert prestaties, hij levert financiële middelen aan in ruil. Hoe harder je werkt, hoe hoger die compensatie dient te zijn.

Daarom is het belangrijk dat je jezelf eerst bewijst als werknemer. Sterker nog: als je wil vragen om een loonsverhoging, is het een goed idee om eerst een aantal significante prestaties neer te zetten: klanten binnenhalen, een succesvol evenement organiseren, een kostenbesparend systeem bedenken… Zorg dat je werkgever weet dat zijn personeelskosten aan jou een goede investering zijn.

3. Wees voorbereid

Vragen om een loonsverhoging doe je niet terloops of aan de koffiemachine. Dit soort gesprekken vragen namelijk om voorbereiding, van beide partijen. Je werkgever moet zijn tijd kunnen nemen om te luisteren naar jouw argumenten, en jij moet die argumenten netjes voorbereid hebben.

Maak dus een lijst met redenen waarom jij vindt dat je een loonsverhoging verdient. Noem daarin al jouw verwezenlijkingen van de laatste periode en benadruk op welke manier jij resultaten hebt geboekt. Heb je moeite gedaan om jezelf extra skills bij te leren? Vermeld deze dan zeker ook.

4. Zorg voor goede timing

Werk je in een grote organisatie, dan is de kans groot dat je bedrijf jaarlijks een vast moment heeft voor dit soort gesprekken. Zo niet, dan is het aan jou om uit te zoeken wanneer de timing goed zit.

Doe dit niet wanneer je weet dat je leidinggevende een chaotische periode doormaakt of wanneer je bedrijf er financieel slecht voor staat. In dat geval is het een slimmer idee om uit solidariteit met je bedrijf wat minder financiële eisen te stellen. We know, waarschijnlijk is dat niet het advies waar je op zat te wachten, maar nog belangrijker dan je salaris is dat je plezier hebt aan je baan.

Is dat laatste niet het geval? Overweeg dan om te veranderen. Deze 4 vragen kom je erachter wat je echt wil in het leven kunnen daarbij misschien helpen.

Meer tips voor het onderhandelen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wanneer kan je om een salarisverhoging vragen?
Sluiten