Waarom zijn er zoveel coaches tegenwoordig?

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, lijkt het wel: coaches. Voor je business, loopbaan, life, self love of health, voor elk onderdeel van je leven kun je tegenwoordig wel een coach vinden. Waarom zijn er zoveel coaches tegenwoordig? En is het erg dat het aantal coaches zo explosief groeit?

Hoeveel coaches er precies actief zijn in Nederland is niet duidelijk, maar het register van de Kamer van Koophandel telt er zo’n 42.000 en dat aantal neemt rap toe. Op Instagram en LinkedIn zie je dan ook de ene coach na de andere voorbij komen.

Hoe erg is dat?

Dat er steeds meer coaches verschijnen, betekent dat er meer vraag naar is. Er is tegenwoordig namelijk veel meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ook verdwijnt het taboe op om hulp vragen, vertelt Miriam Oude  Wolbers van Nobco (een beroepsvereniging voor coaches) aan NU.nl. Mensen durven eerder toe te geven dat ze hulp nodig hebben om zichzelf te kunnen ontwikkelen. En zelfs als we eigenlijk geen problemen hebben, durven we een coach in te schakelen om ons te helpen reflecteren.

Een vrij beroep

Op zich een goede ontwikkeling, die ruimte voor zelfontplooiing. Toch vindt de Stichting Registratie (StiR), waar coaches ingeschreven staan, de explosieve groei wel zorgelijk. Er zijn namelijk veel coaches die zonder ervaring en zonder opleiding aan de slag gaan. Coaching is namelijk een vrij beroep. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het beroep psychotherapeut, mag iedereen zichzelf coach noemen als ze dat willen.

“Meestal zijn dat mensen die zelf ergens tegenaan zijn gelopen in hun loopbaan en zijn geholpen. ‘Dat wil ook gaan doen!’ denkt zo iemand. Je bouwt een site en kan beginnen”, zegt Marieke Bendeler van StiR.

Dat het gevaarlijk is als mensen die wel hulp nodig hebben, niet de juiste hulp krijgen, hoeven we vast niet te benadrukken. Een coach is vaak niet goedkoop, dus is het rot als je er eigenlijk niets aan hebt. Een coach die geen opleiding heeft gevolgd, zijn kennis niet bijhoudt en niet aan supervisie doet, geeft vaak advies op basis van zijn eigen ervaringen met succes en problemen. Dit kan werken, maar natuurlijk niet voor iedereen.

Zelf een coach nodig?

Gelukkig zijn er ook een hoop coaches die je juist ontzettend kunnen helpen. Een goede coach is enorm waardevol. Kijk of er beoordelingen zijn van de coach (op de website, Google, Facebook of LinkedIn) en vraag altijd om een kennismakingsgesprek. Is er maar een ieniemienie deel van jou dat ‘nee’ zegt tegen deze coach, zoek dan ook echt verder.

Meer over persoonlijke groei

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom zijn er zoveel coaches tegenwoordig?
Sluiten