Tuesday Talks: Waarom thuiswerken goed is voor de business van het bedrijf

Een thuiswerkdag zo hier en daar vinden we allemaal fijn. Je kunt tussen het typen en mailen door snel een wasje draaien, je pakket in ontvangst nemen of de loodgieter binnen laten. Handig! Maar los van het feit dat thuiswerken soms handig is of goed uitkomt, kan het ook van betekenis zijn voor de business van het bedrijf.

Matt Mullenweg (mede-oprichter van WordPress en CEO van Automattic – wat een bedrijf is dat voor 100 procent bestaat uit mensen die vanuit huis werken) vertelt in een TED-video waarom hij dit vindt.

Waarom thuiswerken?

In het bedrijf van Matt werken zo’n 800 mensen. Die 800 koppen komen van overal op de wereld – zeg zo’n 67 landen. En misschien wel het meest ‘bizarre’ feit: sommige van deze werknemers hebben niet eens een huis. Ze zijn heuse digital nomads en werken vanuit een airbnb of een camper.

“As long as they can find good wifi, we don’t care where they are.”

Waarom Matt (bewust!) koos om een bedrijf op te richten dat geen werknemers op locatie kent? Daar zijn twee simpele redenen voor.

Talent van over de hele wereld

Ten eerste gelooft Matt erin dat talent en intelligentie zich over de hele wereld bevinden, en niet tot één (of een paar) plekken zijn beperkt. Helaas zijn de kansen in het werkveld dat niet altijd.

Kijk bijvoorbeeld naar Silicon Valley, waar alle grote tech-bedrijven hun talent uit dezelfde vijver vissen. Als je bedrijf een wereldwijde focus heeft op het vinden van talent, kun je uit de hele oceaan je talent vissen!

En niet alleen het vissen uit een grotere vijver is een voordeel, ook de andere inzichten die ze meebrengen (omdat ze uit een andere cultuur komen) kunnen van betekenis zijn.

Je werkomgeving zoals jij ‘m wilt

Het basisprincipe van waaruit Matt is begonnen om zijn werknemers van over de hele wereld aan te nemen, ligt bij de werkplek. Volgens Matt is het grootste probleem aan kantoren dat je als werknemer niet in controle bent van hoe jouw werkplek eruit ziet.

Mensen willen zelf beslissen hoe ze werken. Tenzij je in een positie zit waarin het belangrijk is om op gezette tijden op kantoor aanwezig te zijn, kun je als je thuis werkt je eigen planning maken, het eten eten dat jij wilt eten en zelf bepalen of het stil of rumoerig is.

Daarnaast bespaar je veel reistijd elke dag en die tijd kun je weer gebruiken bij dingen die belangrijk voor je zijn, zoals je kinderen van school halen of een sportles.

Maar hoe doe je dat?

Matt heeft een paar tips hoe je een kantoor met verspreid personeel kunt realiseren.

1. Documenteer alles

Op kantoor worden beslissingen overal gemaakt (bij het koffie-automaat, op weg naar lunch, etc.). Als mensen op afstand werken, krijgen ze zo niet alles mee.

Zorg er dus voor dat alle beslissingen en de weg naar die beslissingen toe goed gedocumenteerd staan. Zo weet niet alleen iedereen van het bestaan van de beslissing af, maar ook van de waarom ervan.

Maak bijvoorbeeld een gezamenlijk document waarin je alles beschrijft. Zo kun je ook mensen toegang geven en hen de mogelijkheid geven aanvullende ideeën in te brengen. Ook handig als er mensen vertrekken en nieuwe mensen bijkomen!

2. Vind de juiste tools

Er zijn zoveel tools dat je op het gebied van apps vaak niet meer weet wat je wel en niet moet gebruiken.

Probeer verschillende tools uit om te kijken wat fijn werkt voor jou, en je werknemers en samenwerken stimuleert.

3. Zorg voor productieve face-to-face tijd

Bij Matt op kantoor zien de mensen elkaar weinig, maar als ze elkaar zien is het meteen intensief.

Zo komt in Matt’s geval het bedrijf een keer per jaar samen. Een week lang zijn ze voor de helft van de tijd aan het werk en voor de andere helft leuke dingen aan het doen. Met als doel: mensen samenbrengen en iedereen op één lijn brengen.

4. Help mensen hun ideale werkplek te creëren

Bij Automattic krijgt iedereen een toelage om zijn werkplek te financieren. Zo kun je de spullen kopen die je nodig hebt, maar ook die koffies die je drinkt in dat fijne koffietentje.

Check in onderstaande video het verhaal van Matt:

 kun

Thuiswerken doe je zo

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Waarom thuiswerken goed is voor de business van het bedrijf
Sluiten