Redactie
Redactie Digital nomad 26 mrt 2020

Waarom #staythefuckhome de ultieme voorbereiding is voor een reis als digital nomad

We zitten allemaal thuis, moeten opeens remote werken en concentreren is een uitdaging. Maak van de nood een deugd: thuiswerken is de ultieme voorbereiding op een reis als digital nomad!

Misschien droom jij er al jaren van: ontsnappen aan de sleur, niet langer op kantoor werken maar de wijde wereld in trekken als digital nomad. Vanuit de mooiste oorden verdien jij je geld dankzij laptop en internetverbinding.

Voorbereiden op een leven als digital nomad

Werken wanneer jij het meest productief bent, en genoeg tijd overhouden voor hobby’s als surfen of lezen. Alhoewel we niet kunnen reizen op dit moment, is deze droom gek genoeg juist dichterbij dan ooit. Zonder dat je het weet, ben jij je namelijk al weken aan het voorbereiden op jouw eerste reis als digital nomad.

Thuis blijven is de ultieme voorbereiding voor een reis als digital nomad. Werken vanuit je eigen keuken is namelijk niet heel erg anders dan werken vanuit die toffe co-working op Bali. Natuurlijk zitten we liever in zonnig Canggu dan in Nederland, maar het werken op afstand is in beide gevallen hetzelfde.

Remote werk

Of je nu vanuit Azië werkt of vanuit Nederland: je zal je werkzaamheden remote moeten uitvoeren, en dat vraagt om aanpassingen. Ten eerste moet je werk natuurlijk wel geschikt zijn om remote te kunnen doen. Vaak is het dus nodig om online werkzaamzaamheden te hebben.

Schrijvers, marketeers, grafisch designers, software developers, PR-adviseurs, coaches, video-editors en zelfs juristen kunnen hun werk bijvoorbeeld prima online doen. Al het contact met klanten kan via de mail of videobellen plaatsvinden. Iedereen die nu vanuit huis kan werken, kan dat theoretisch ook vanaf Bali!

Baas overtuigen

Misschien wist je al lang dat je werk an sich best geschikt was om als digital nomad te reizen. Het enige wat jou nog tegenhield was die ouderwetse werkgever of opdrachtgever die ‘het niet goed vond’ als je vanuit huis werkte. Laat staan vanuit het buitenland…

Nou, dat argument kunnen ze nooit meer gebruiken. Jij hebt deze weken bewezen dat je prima remote kan werken. Je komt je afspraken na en levert de resultaten die je moet leveren. Dan zou het toch niet moeten uitmaken waar je werkt?

Lees ook: Zo zorg je dat je van je baas in het buitenland mag werken

Discipline

Waarschijnlijk heb je het deze weken wel gemerkt: het lastigste aan thuiswerken is niet eens die online meeting elke dag, maar discipline! Het vergt nogal wat doorzettingsvermogen om geconcentreerd te werken, niet afgeleid te raken door het huishouden of je kat, en Netflix de hele dag te negeren.

Als digital nomad zal je hier ook mee te maken krijgen. Hoe moeilijk is het om te gaan werken, als je ook naar het strand kunt gaan? Best moeilijk… Wat helpt is dat je natuurlijk wel moet werken om geld te blijven verdienen en om je klanten tevreden te houden. Het advies? Verdeel je dag in duidelijke blokken, bijvoorbeeld eerst een paar uur gefocust werken, en vervolgens echt vrij zijn.

digital nomad Suzanne van Duijn

Online tools

Zoom, Teams, Whereby… De wereld van online tools kent geen geheimen meer voor jou! Je hebt alles wel getest en weet nu precies welke programma’s het beste voor jou werken. Communiceren met anderen hoeft geen probleem meer te zijn als jij voor het eerst gaat reizen als digital nomad.

Kleed je aan, creëer een ‘echt’ kantoor

Deze tip helpt ook zeker om die discipline en focus te krijgen: kleed je gewoon aan en ‘ga naar kantoor’ alsof het een normale werkdag is. Want dat is het eigenlijk ook! Of je nu thuis werkt, vanuit Costa Rica of vanuit kantoor – er moet toch werk verzet worden.

In je pyjama blijven hangen en met laptop op de bank zitten helpt daar niet bij. Ook op reis kan je dus het beste een co-working op zoeken, of in ieder geval een Airbnb met een fatsoenlijke tafel huren.

Lees ook: Zo blijf je productief als je vanuit huis werkt

Tijd om te plannen

Een klein voordeel van deze crisis: je hebt waarschijnlijk wat extra tijd over. Tijd om eindelijk die reisplannen uit te stippelen! Waar wil je geen als je straks weer mag vliegen? Is die bestemming geschikt voor digital nomads? (Check het op NomadList!)

Hoeveel geld moet je sparen om dat vliegticket te bemachtigen? Wat doe je met je huidige woning: verhuren, niet verhuren, of misschien zelfs opzeggen? Dit is de tijd om mooie plannen te maken en in kaart te brengen wat je nog nodig hebt om eindelijk de sprong te wagen.

Als jij straks reist als digital nomad, ben je blij dat je deze tijd nuttig hebt gebruikt. Dan kijk je terug op #Staythefuckhome en weet je dat het inderdaad de ultieme voorbereiding was. Think positive!

Deze gastblog is geschreven door Suzanne van Duijn. In haar boek Work Hard Travel Harder rekent de parttime digital nomad af met alle excuusjes waarom locatie-onafhankelijk werken voor jou niet mogelijk zou zijn. Het boek staat vol met praktische tips, interviews met andere digital nomads en destination guides. Alles wat je nodig hebt om na deze crisis digital nomad te worden!

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom #staythefuckhome de ultieme voorbereiding is voor een reis als digital nomad
Sluiten