Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Carrière 30 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom de save button de superlike van Instagram is

In de wandelgangen horen we het al een tijd: binnenkort komt er misschien een Instagram update waardoor je niet meer kunt zien hoe vaak jouw foto geliked is. Wat ons betreft een prima manier om Instagram weer echter en realistischer te maken – maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Waar we wél meteen aan dachten, is het Instagram algoritme. Want waar wordt de populariteit van jouw foto, en de plek waarop deze foto wordt geshowd in de Instagram feed van anderen, dan op gebaseerd? We weten natuurlijk dat interactie met volgers hoog in het vaandel staat, maar gaat Instagram dan alleen op reacties letten?

Nee, lezen we op Later. Want hoe minder de focus op de likes van anderen komt te liggen, des te vaker komt de save button om de hoek kijken.

Wat is de Instagram Save Button?

De Instagram Save Button is niet nieuw. Het is het vaandeltje (of zoals Instagram zelf zegt, een boekenlegger) dat je rechts onder de Instagram foto ziet. Als je hier op klikt, is de foto opgeslagen. Je kunt er ook nog voor kiezen om foto’s in verschillende categorieën op te slaan. De mapjes op mijn telefoon heten bijvoorbeeld ‘food’, ‘borduren‘ en ‘illustraties’. Zo kan je de afbeeldingen gemakkelijk categoriseren en weer terugvinden.

De Save Button is een handige manier om mooie foto’s op te slaan. Je scrolt immers ook bij leuke foto’s na een paar seconden weer door naar de volgende – zonde, want sommige afbeeldingen wil je vaker bekijken.

Lees ook: Zo scoor je dit jaar 10K volgers op Instagram

Hoe de Save Button jouw bereik op Instagram gaat vergroten

Maar nu weer even terug naar dat algoritme. We kunnen alvast verklappen: hoe vaker jouw foto bewaard wordt door anderen, hoe hoger het in het Instagram algoritme terecht komt. En door deze hoge plek, krijgen weer meer mensen jouw foto te zien. Dit geldt ook voor het liken, reageren en aantal weergaves voor jouw post.

Instagram heeft echter al eerder aangegeven dat het opslaan van de post heel hoog meetelt. De post wordt dan namelijk gezien als high quality content. Daardoor wordt de post weer aan meer mensen laten zien dan wanneer iemand bijvoorbeeld ‘slechts’ een like geeft.

En dat geldt natuurlijk al helemaal wanneer mensen jouw foto in het uur nadat je de foto post opslaan. Dat eerste uur is qua engagement namelijk cruciaal. Dat maakt die Save Button dus de superlike van Instagram.

> Handig om te weten: Dit zijn de beste tijdstippen om te posten op social media

Leuk, maar hoe zorg ik er dan voor dat mensen mijn foto’s opslaan?

  • Zorg voor tijdloze content. Maak content die jouw volgers altijd kunnen bekijken. Infographics zijn hier een goed voorbeeld van.
  • Schrijf langere captions. Dat goede captions je ook kunnen helpen om te groeien op Instagram hebben we al eerder vastgesteld. Maar als jouw caption goede informatie bevat waarvan je volgers écht iets leren, is de kans ook groter dat je volgers de post opslaan om het nog eens terug te lezen.
  • Vraag het aan je volgers met een call to action. Heb jij een foto gedeeld met een heerlijk recept? Vraag aan je volgers of ze jouw post op willen slaan voor het avondeten, zodat ze het gemakkelijk terug kunnen vinden. Je kunt prima ‘save it for later’ onder de post zetten, om je volgers er aan te herinneren. Daarmee help je niet alleen je volgers, maar ook jezelf.
  • Creëer content met tips en hacks. Iedereen houd van een post met goede tips die je er bij kunt pakken als je ze nodig hebt. Speel daar op in.
  • Quotes worden vaak opgeslagen. We hebben het even gecheckt op de Instagram van onze collega’s van Bedrock – quotes worden écht vaker opgeslagen dan andere content. Daarom raden we aan om vaker quotes in je Instagram feed mee te nemen.

Meer lezen over Instagram zonder likes? Onze collega’s van Bedrock schreven hier al eerder over. Hoe zou het zijn als er geen likes meer te zien zijn op social media?

Groeien op Instagram?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom de save button de superlike van Instagram is
Sluiten