Waarom we zo opkijken naar succesvolle mensen

Succesvol zijn in wat we doen, dat willen we toch allemaal? Als mensen succes hebben dan krijgen ze automatisch erg veel bewondering. Onbewust hechten we allemaal erg veel belang aan succesvolle mensen, en dit is waarom.

Succes is geen zwart-wit kwestie, laat dat duidelijk zijn. Een CEO die zijn omzet ieder jaar doet stijgen maar zijn werknemers niet hartelijk behandelt, is die succesvol? Voor sommigen misschien wel, maar voor mij althans niet. Dit voorbeeld toont aan dat mensen verschillende klemtonen leggen in hun definities van succes, zoals we lazen bij Samith Pitch.

Musk vs. Mandela

Dat verklaart waarom de ene persoon opkijkt naar Nelson Mandela en de andere persoon naar Elon Musk. Hoewel we andere rolmodellen kiezen, hebben de figuren die we als succesvol beschouwen toch één ding gemeen.

We zien deze succesvolle mensen namelijk als mensen die iets betékenen voor de wereld. Het zijn dit soort mensen die waarde toevoegen aan onze maatschappij. Ze geven de indruk dat ze controle hebben over hun leven en dat ze respect van anderen kunnen afdwingen. Maar bovenal: ze beschikken over eigenschappen waarvan we alleen maar konden wensen dat wij ze ook hadden.

Inspiratie en motivatie

Het zijn dus succesvolle mensen die ons inspireren en motiveren.

Onbewust communiceren ze een boodschap: “als ik dit kan, kan jij dit ook!”.

Er is dan ook niets mis mee als je opkijkt naar succesfiguren. Misschien is dit voor jou wel iemand die een eigen bedrijf combineert met de opvoeding van jonge baby’s (zoals Korien Thiewes, die we hierover eerder interviewden), of iemand die op z’n 22e al een bedrijf uit de grond heeft gestampt (zoals Daan van Baarsen). Wie je ook kiest als rolmodel: weet dat ze ook mensen van vlees en bloed zijn en dat ook jij, net als hen, het potentieel hebt om in hun voetsporen te treden.

Het helpt hierbij om te kijken naar de stappen die succesvolle mensen nodig hadden in hun weg naar de top. Vaak merk je dan dat het bij hen ook niet allemaal van een leien dakje is gegaan, en dat zet je meteen weer met beide voeten op de grond. Want het gras is groener waar je het water geeft, toch?

Meer over succes?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom we zo opkijken naar succesvolle mensen
Sluiten