Zo beantwoord je de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt tijdens een sollicitatie

Solliciteren is vaak een kwestie van strategisch beslissen of je iets wel of niét gaat vertellen. Zo vertel je bijvoorbeeld beter niet dat je in wezen vaak een warhoofd bent als je een slechte eigenschap moet noemen. Je vertelt juist wél dat je al je al je al je hele leven taalles volgt omdat je je communicatieskills continu wil bijspijkeren. Datzelfde geldt bij de vraag waarom je eigenlijk een nieuwe baan zoekt. Dit is hoe je die vraag strategisch kan beantwoorden.

Hoewel het voor jou overduidelijk is dat je een nieuwe baan zoekt omdat je niet met je vorige baas door één deur kon of simpelweg omdat je meer wil verdienen, is het niet altijd verstandig om hier open kaart over te spelen. Maar hoe pak je dit dan aan?

Waarom zoek je een nieuwe baan? Een guide

Huffpost leert ons de kneepjes van het strategisch antwoord geven op de vraag: waarom zoek je eigenlijk een nieuwe baan?

Mogelijkheid 1: je haat je huidige baan

Als je diepgewortelde haat ervaart ten aanzien van je huidige job, dan is het verleidelijk om die haat ook zo uit te spreken. Een toxische werkcultuur, een onredelijke baas, een moordend saaie jobinhoud… We snappen maar al te goed dat je door dit soort factoren besluit om elders te solliciteren.

Toch is er één grote rode vlag tijdens sollicitatiegesprekken: spreek nooit slecht over je vorige werkgever. Je geeft op die manier het signaal dat je dit ook zal doen als je ooit je nieuwe baan zou verlaten, en dat is het laatste waar werkgever gebaat bij zijn.

Antwoorden kan in dit geval door aan te halen dat je persoonlijke ambities, communicatiestijlen en waarden niet helemaal matchten met die van de organisatie. Geef ook aan dat je momenteel op zoek bent naar functies die beter passen bij jouw waarden, skills en sterktes.

Op die manier wijk je ook zo snel mogelijk af van een situatie waarin je je huidige werkgever gaat beschuldigen.

Mogelijkheid 2: je wil meer groeikansen

Meer groeikansen willen is een legit argument om aan te halen bij de vraag waarom je een nieuwe baan wilt. Niemand zal je daar scheef voor bekijken, maar nóg beter is het om dit antwoord te specificeren.

Bedenk dus waarom jij je talenten uitgerekend bij déze organisatie gaat kunnen ontwikkelen. Maar ook waarom dit een meerwaarde is voor het bedrijf. Zoek bijvoorbeeld van tevoren uit of de organisatie een sterk Learning&Development-beleid heeft en geef aan in welke gebieden jij nog zou willen groeien.

Antwoorden kan in dit geval door concrete skills te benoemen waarvan jij vermoedt dat je ze gaat kunnen ontwikkelen in de nieuwe functie. Geef ook aan dat dit een manier is om gemotiveerd te blijven en om je op lange termijn te engageren voor de organisatie.

Op die manier vermijd je dat werkgevers vermoeden dat je deze functie enkel ziet als opstapje naar een andere baan. Wees hiermee dus voorzichtig en verzeker hen van een full commitment!

Mogelijkheid 3: je bent toe aan een carrièreswitch

Wil je jezelf onderdompelen in een nieuw werkveld? Ben je toe aan iets totaal anders? Mooi! Alleen bestaat de kans dan dat je profiel (nog) niet helemaal matcht met wat er in de vacature staat.

In dat geval is het verleidelijk om open kaart te spelen en je motivatie te beginnen met: “Ik weet dat ik niet de juiste achtergrond voor deze functie heb, maar…”. Maar hoe eerlijk en oprecht dat ook klinkt, erg verstandig is dat niet. De persoon aan de andere kant van de tafel zal immers meteen de indruk krijgen dat je niet de geknipte persoon bent. Op die manier creëer je een enorme achterstand ten opzichte van de andere kandidaten.

Antwoorden kan in dit geval door parallellen te benoemen tussen je vorige baan en de positie waarvoor je solliciteert (hoe uitéénlopend die twee ook mogen zijn!). Dat kan gaan van conflicten oplossen tot sociaal menselijk contact tot creatief denken (algemene, universele skills).

Op die manier krijgt de persoon aan de andere kant van de tafel vertrouwen in je carrièreswitch. Hij of zij weet dan dat je wel over de juiste skills beschikt.

Denk hier op voorhand goed over na, zodat je niet met je mond vol tanden staat tijdens je gesprek. En dat laat weer een goeie indruk na!

Meer over solliciteren?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo beantwoord je de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt tijdens een sollicitatie
Sluiten