Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 13 sep 2019

Waarom steeds meer millennials een carrièreswitch maken

Na jaren van tentamens én die ellenlange scriptie is het zover. Je bent afgestudeerd, klaar om het werkveld te betreden! Maar al snel kom je erachter dat het werk niet helemaal is wat je had verwacht. Is dit het dan voor de komende veertig jaar? Dus gaan we verder met onze zoektocht en maken we op jonge leeftijd misschien al een carrièreswitch.

Nee, we zijn geen special snowflakes. We zijn gewoon geen makke schapen die kiezen voor veiligheid in plaats van ons geluk.

Werkgeluk is voor millennials belangrijk

Gemiddeld spenderen we zo’n 90.000 uren van ons leven op werk. Dan is het niet heel gek dat we graag een baan willen waar we voldoening uit kunnen halen, uitdagingen hebben en kunnen groeien.

Is het geklaag over onze jobhoppende generatie niet gewoon een manier om niet te hoeven erkennen dat het raar is dat eerdere generaties 25 jaar bij dezelfde werkgever bleven? In andere woorden: geen waarde hechtten aan werkgeluk en persoonlijke groei? Waarom zou je bij een baan blijven waar je bijvoorbeeld je creativiteit niet in kwijt kunt en daarom langzaam uitgeblust raakt?

Dat we al zo snel van baan willen veranderen als we het werkveld betreden, is ook niet gek als je erover nadenkt. Hoeveel je ook leert op school, pas als je écht aan het werk bent, kom je erachter of de baan bij je past. Bovendien zijn het precies deze jaren aan het begin van je carrière waarin jij erachter komt wie jij bent als ‘volwassen’ persoon. Geloof ons, twijfelen over je carrière is gezond.

Een carrière crisis is echt niet meer alleen iets van grijzende mannen die in een midlife-crisis terecht komen en een ander pad willen bewandelen. Bij steeds meer millennials begint de jeuk om een carrièreswitch te maken nu al.

Lees ook: 7 beroemde mensen die een verrassende carrièreswitch hebben gemaakt

Tips als jij een carrièreswitch wil maken

Ben jij zo’n millennial die twijfelt over z’n carrière? Probeer dan voor jezelf te achterhalen welke delen van je baan je nu wel bevallen en welke absoluut niet. Waar liggen jouw krachten? Met de hulp van beroeps- en persoonlijkheidstesten kom je erachter welke baan wél een goede match zou zijn.

Heb je een paar beroepen gevonden, waarvan jij denkt dat ze beter bij je passen? Dan is het verstandig om mensen te vinden die deze beroepen ook daadwerkelijk uitoefenen. Niemand in je omgeving? Dan zijn er een hoop Facebookgroepen waar je je vraag kwijt kunt – van Ambitieuze Meisjes tot Roept u Maar.

Een dag meelopen is helemaal top, maar met vragen wat de dagelijkse bezigheden precies inhouden kom je ook al een eind. Vraag de persoon ook compleet eerlijk te zijn en niets mooier te maken dan het is. Alleen op deze manier kom je erachter of deze baan ook echt iets is voor je.

Zelfde baan, andere taken?

Misschien kom je er in je zoektocht wel achter dat de baan die je nu hebt, wel de juiste fit is voor je. Op één voorwaarde: dat er werkzaamheden of verantwoordelijkheden veranderen. Dat kan natuurlijk ook. Vaak heb je meer invloed op je functiebeschrijving dan je misschien denkt.

Voor de mensen die nog steeds niet begrijpen waarom millennials al op jonge leeftijd jobhoppen en een carrièreswitch maken: gemiddeld blijven mensen nog maar vier jaar bij dezelfde baan. De carrièreswitch moet je dan ook niet zien als een soort ‘nieuwe start’. De volgende baan is gewoon één halte van een reis die uit veel meer haltes bestaat.

Dit vind je misschien ook interessant:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom steeds meer millennials een carrièreswitch maken
Sluiten